Poruka iz Hrvatske: Ove ćemo sezone svijećom tražiti goste, čak i da spustimo cijene

Radiosarajevo.ba
Poruka iz Hrvatske: Ove ćemo sezone svijećom tražiti goste, čak i da spustimo cijene
Foto: Radiosarajevo.ba / Plaža

Nikada, pa čak ni u doba ratova nije gospodarstvo potpuno stalo. Možemo mi sada pričati bajke i postavljati se u tabore, no nije vrijeme za takav pristup. Nemojmo se zavaravati, ove ćemo sezone svijećom tražiti goste, čak i ako nam smještaj bude drastično povoljniji. Shvatimo - od očajavanja i mirenja s postojećim, poznatim stanjem, nema napretka, kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Hoćemo li se smjeti ovog ljeta kupati na Jadranskom moru: Stigao je odgovor

Turistička sezona je na pragu, ali turističkog prometa gotovo da nema, a neizvjesno je kada će se pokrenuti, obzirom na borbu protiv epidemije koronavirusa. Prerano je prognozirati kada će biti ublažene ili posve ukinute restrikcije vezano za putovanja između gradova, no mnogi građani vjeruju da će ovo ljeto ipak provesti na Jadranu, a stanovnici priobalnih gradova i ranije.

Jedan od dvanaest ljudi središnjice inicijative Glas poduzetnika smatra da se Hrvatske nalazi u jedinstvenoj situaciji, bez presedana u dosadašnjoj historiji.

Prilika je tu da se cijeli sisitem izgradi iz nule, objasnio je za Novi list.

"Ovo je sigurno posljednja prilika u radnom vijeku najvećeg broja danas radno aktivnog stanovništva Hrvatske da se postavi mjerljiva i provjerljiva javna uprava, potpuna transparentnost javnih financija. Možemo doći do toga da čak i Vilim Ribić pomisli kako bi bilo super potražiti nove izazove u realnom sektoru.

Kažu mi mnogi ovih dana da sam utopist. Možda, ali volio bih da prestanemo biti toliko zatvoreno i nepovjerljivo društvo. Jer jesmo, nepovjerljivi smo strašno. Svi gospodarski zakoni su pisani s krajnjim nepovjerenjem prema poduzetništvu, i kompletan nadzor je baziran na nepovjerenju. I ono je obostrano. Građani nemaju povjerenja u svoje vođe, poduzetnici ne vjeruju upravi, a radnici ne vjeruju poduzetnicima. Vrijeme je da počnemo malo hrabrije disati. Shvatimo: nikada više nam se neće pružiti ovakva šansa! Nikad! Ovo je trenutak da potpunim zajedništvom, da baš nacionalnim jedinstvom pokrenemo procese stvaranja bogate i nikad više ovako ovisne Hrvatske", apelira Jakominić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije