Gosti Sarajeva: Poljak istražuje nazive ulica, Francuz bogumile

Radiosarajevo.ba
Gosti Sarajeva: Poljak istražuje nazive ulica, Francuz bogumile
FOTO: Radiosarajevo.ba / Piotr Latak: Stigao s grupom studenata iz POljske
Bosna i Hercegovina, a posebno Sarajevo, posljednjih godina bilježe veliki broj turista, pa tako od statistike ne odudara ni ovo proljeće.

Dolaskom proljeća Sarajevo su preplavile organizirane grupe turista, a tu su i mnogi pojedinačni aranžmani koji, imaju posebne razloge dolaska.

Iz Službe za odnose s javnošću općine Stari Grad navode da su razlozi dolaska u turista u Sarajevo veoma različiti, ali ipak preovladava bogato kulturno-historijsko naslijeđe, ratna dešavanja, vrlo povoljne cijene u odnosu na evropski prosjek, te poboljšane transportne veze, posebno sa Bliskim istokom.

U tom smislu, posebnu važnost ima općinski Info-press centar Općine Stari Grad smješten na  Baščaršiji, a kojem se za pomoć obratio mladi Poljak iz Krakowa Piotr Latak:

"U Sarajevo sam stigao zajedno sa grupom studenata iz više evropskih zemalja, zadatak nam je istraživati promjene naziva ulica. Općinski Info-press centar mi je mnogo pomogao i olakšao posao, hvala na tome" riječi su mladog Poljaka.

Također, ovih danan u glavnom gradu BiH boravi i Tulužanin Jean-Pierre Brune, a njgov  motiv za posjetu su bosanski bogumili:

"U našoj crkvi u Toulouse-u imamo jako sličan pravac vašim bogumilima, već sam bio u Stocu, gdje imaju svoje tragove, a sada sam u Sarajevu, jako interesantan grad" pojašnjava Brune.

Na ulicama Sarajeva zabilježena je i posjeta veće grupe turista iz Malezije koji su posebnu pažnju usmjerili ka historijskom bogatstvu grada, te načinu života ovdašnjih ljudi.

Inače, od početka marta do danas, Info-press centar Općine Stari Grad koji je smješten na Baščaršiji posjetilo je više od 800 turista iz svih krajeva svijeta,  a najviše je onih koji dolaze iz Njemačke, Italije, Francuske, te dalekih zemalja Bliskog istoka i Azije, ali i regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije