Politički rat u Sarajevu

Priredio: Faruk Vele
Politički rat u Sarajevu
Arhiv / Vlada KS

Bliži se kraj godine, a na političkoj sceni Sarajeva i Bosne i Hercegovine življe nego ikada. Ko je izdajnik, a ko zaštitnik interesa države? Sijevaju saopćenja, padaju teške riječi kao projektili tomahawk.

U svemu tome potpuno u sjeni ostaju građani. Zbunjeni i zaokupljeni svakodnevnicom i preživljavanjem. Zabrinuti za sutrašnjicu. Siti i vlasti i opozicije. I onih koji su ih tobože izdali i onih koji bi njihove interese da brane - do posljednje marke budžeta.

"Nemojte nas više braniti", vapaj je građana i jednima, ali i drugima. Vapaj je to onih koji su svjesni vječite istine Ahmeda Karage iz filma Remake Dine Mustafića, koji veli "da je u Bosni uvijek isto".

"Što je bilo, biće, što se radilo, radit će se"...

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju portala Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana.

Ko je izdajnik? - Subota, 14. decembar

Najava promjene skupštinske većine, time i smjene Vlade u Kantonu Sarajevo, glavna je politička tema u BiH.

U prvoj reakciji za jedan mediji, predsjedavajući Željko Komšić govorio je za Radiosarajevo.ba o razni optužbama za 'izdaju'.

Na svoj način ovaj politički potez je komentirao i Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i državni poslanik.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nastavio je sa žestokim izjavama na najave smjene nove vlasti u ovom kantonu.

I Danijela Kristić, zastupnica stranke Narod i Pravda u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenica predsjedavajućeg tvrdila je kako je lider Demokratske fronte Željko Komšić navodno slagao građane i iznevjerio data obećanja.

Danijela Kristić: Komšić je slagao i iznevjerio sve nas koji smo za njega glasali

Danijela Kristić, zastupnica stranke Narod i Pravda u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenica predsjedavajućeg smatra kako je lider Demokratske fronte Željko Komšić slagao građane i iznevjerio data obećanja o borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu u kojoj glas Hrvata iz Sarajeva, Bihaća, Tuzle neće biti manje vrijedan od glasa Hrvata iz Širokog Brijega, Posušja, Livna.

Prisjetili smo se velikog djela dr. Nerkeza Smajlagića koji je umro prije 34 godine.

Zenica je obavijena tugom nakon što je povredama podlegla mlada Ajna Strukan (28), koja je 9. decembra stradala u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Glavnoj gradskoj magistrali (GGM) .

Policijski službenici Policijske stanice Doboj uhapsili su vozača M. N. iz Doboja jer je pijan uzrokovao saobraćajnu nezgodu u kojoj su povrijeđena dva pješaka.

Također, prisjetili smo se tragične smrti dječaka Mahira Rakovca i nesretne sudbine jedne porodice.

Nastavili smo objavljivati dijelove knjige 'Tragom drevnih Bošnjana' Tanera Aličehića i Đenana Galešića.

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za pomoć djevojčici Nejli Dudo kako bi se što prije prikupilo 50.000 KM koliko joj je neophodno za dvije operacije.

Dušični oksidul, poznatiji pod nazivom rajski plin, djeluje opuštajuće, smanjuje bol, otklanja strah, može ubrzati porod i postoji u desetak porodilišta u Hrvatskoj - u bolnicama u Čakovcu, te u drugim poput Vinogradske, Svetog Duha, Slavonskog Broda, a planiraju ga uvesti i u Osijeku i Koprivnici. Da li je nešto slično moguće i u BiH? Istraživala je to naša Semra Hodžić.

Mesut Ozil, fudbaler Arsenala, izazvao je mnogo pažnje u svijetu nakon što se oglasio zbog dešavanja s ujgurskim muslimanima u kineskoj provinciji Xinjiang.

Iako je tokom ove polusezone uglavnom sjedi na klupi Vedad Ibišević je i dalje kapiten Herthe. Na konferenciji za novinare u petak, 35-godišnjem bh. fudbaleru neobičnu čast ukazao je novi trener berlinskog kluba Jürgen Klinsmann.

Naš kolega Jasmin Mržljak prisjetio se jedne od utakmica koja je našla mjesto u historiji kluba s Grbavice.

Liverpool je u prvoj utakmici 17. kola Premiershipa pobijedio Watford, te dobio osmu utakmicu u prvenstvu zaredom te pratnji pobjegao na 11 bodova prednosti.

Otvorena zimska sezona - Nedjelja, 15. decembra

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović reagirao je na tvrdnje Bakira Izetbegovića u intervjuu za TV Hayat. Podsjetimo, Izetbegović je rekao da "ne zna gdje je Kojović bio u ratu, ali u BiH sigurno nije". Kojović je oštro uzvratio, tvrdeći da lider SDA laže.

Poslanici i delegati Parlamenta Federacije BiH od početka godine su nas koštali više od četiri miliona KM, i to samo za plaće i naknade. Naša Maja Rener – Smajlović pisala je o (ne)radu Parlamenta FBiH.

Zimska sezona na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici u nedjelju je i zvanično otvorena uz koncert poznatih estradanjaka iz regiona. Posjetioci su uživali su uz hitove Jale Brata, Bube Correllija, Cobya i mnogih drugih izvođača.

Među onima koji su stigli na Bjelašnicu bio je i najbolji bh. atletičar Amel Tuka sa suprugom Aminom.

Amina i Amel Tuka uživali u čarima Bjelašnice

Tuka je na Bjelašnici uživao zajedno sa svojom suprugom Aminom

Prenijeli smo nevjerovatnu priču hrabre Almire Mumić, koja je bez mnogo razmišljanja donirala dio svoje jetre kako bi svom svekru spasila život.

„Ako imate šansu i mogućnost nekome da pomognete, nemojte puno razmišljati jer svakome je život drag. Ja imam ožiljak koji označava život i ja sam ponosna na to“, kazala je Almira. Ovo je njezina priča.

Naša Vesna Andree Zaimović pisala je o premijernom izvođenje velike Verdijeve opere Don Carlo na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo. To je, navela je, događaj koji po svom umjetničkom dometu spada u sami vrh  regionalne operne produkcije.

Nastavili smo serijal o starim gradovima diljem naše zemlje.

Donijeli smo i posljednji nastavak knjige Ahmeda Kice i Miralema Kapetanovića koja je privukla pažnju bh. javnosti.

Naš ugledni historičar, prof. dr. Husnija Kamberović pisao je o inicijativi o proglašenju 1. februara za Dan osnivanja Sarajeva.

Šta stoji iza prijedloga da 1. februar bude Dan osnivanja Sarajeva

U vezi s inicijativom o proglašenju 1. februara za Dan osnivanja Sarajeva povela se posljednjih dana rasprava u medijima i na društvenim mrežama, što smatram korisnim, ali ta rasprava odmah u početku dobiva vrlo opasne pravce, istakao je Husnija Kamberović, bh. historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Samo par sekundi dijelilo je nepoznatog pješaka od sigurne smrti u dobojskoj ulici Nikole Tesle, jer je za nekoliko koraka izbjegao vozilo čiji je vozač prilikom preticanja udario u drugo vozilo i sletio s ceste u brzom naletu.

Ministarstvu unutrašnjih poslova KS dojavljeno je da je u sarajevskom tržnom centru Sarajevo City Centru postavljena eksplozivna naprava. 

Ispostavilo se da je riječ o lažnoj dojavi. 

Lepa Brena je u zagrebačkoj Areni održala prvi od dva koncerta u glavnom gradu Hrvatske i pokazala zašto je već desetljećima na vrhu muzičke scene.

Lepa Brena zapalila Zagreb: Prepuna Arena uglas pjevala 'Jugoslovenku'

Lepa Brena je u subotu navečer u zagrebačkoj Areni održala prvi koncert na dva koncerta u glavnom gradu Hrvatske i pokazala zašto je već desetljećima na vrhunskoj muzičkoj sceni, objavio je Večernji list. Na prvom od dva vrhunska producirana zagrebačka koncerta Brena izgleda poput svjetskih zvijezda: Raskošna pozornica, vrhunski prateći bend, plesači, koreografije, ali i promjene promjene kostima do publike do objavljivanja.

Jedna mlada prekršila je sva pravila koja tradicija nalažu i ostaju sve zvanice u šoku . O njezinom potezu su pisali svjetski modni časopisi.

Donijeli smo informaciju kakvo će biti tokom cijele novogodišnje noći.

Osobe koje dobiju napuštanje crnogorskog građanstva, uzimaju državljanstvo Njemačke, Holandije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine , pokazala su istraživanja u Crnoj Gori .

Kineska državna televizija CCTV uklonila je prijenos meča Arsenal - Manchester City, iz svog programa nakon komentara Mesuta Ozila o ujgurskim muslimanima .

U rukometnoj atmosferi kakvu ne pamti Premijer liga BiH u rukometu , pred 5.000 gledalaca snage su odmjerili Iskra iz Bugojne i Sloga iz Gornjeg Vakufa. Pobjedu je slavila ekipa iz Gornjeg Vakufa rezultatom 20:33 .

Nakon što su pojavili informacije u bosanskohercegovačkim medijima da najbolji igrač FK Željezničar  Semir Štilić napusti  Plave i karijeru nastavi u Turskoj , iz kluba su oštro demantirali ovu vijest.

Kriminal u muzeju - Ponedjeljak, 16. decembra

Politička sedmica počela je prilično burno. Zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut (SBB) dao je funkciju predsjednika Predsjedništva i potpredsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) .

Ovom prilikom Radončić je podsjetio da je Arnaut ušao u Predstavnički dom Parlamenta BiH na kompenzacijski mandat, te "nije imao izbor legitimiteta, jer su ga izabrali članovi SBB-a", a ne građani.

Arnaut je ostavio funkciju u SBB-u: Evo šta sve kaže Radončić

Zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut (SBB) dao je ostavku na funkciji predsjednika Predsjedništva i predsjedavajućeg Saveza za bolju budućnost (SBB), potvrdio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u obraćanju medijima nakon sjednice Predsjedništva ovih mandata u Sarajevu.

Naš kolumnista Dragan Bursać pisao je o političkom potezu Željka Komšića, ili odlučuje da napusti tzv. šestorku u Kantonu Sarajevo.

Zineta Bogunić, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS, realizirala je na osnovu predsjedavajućeg Skupštine ovog kantona Elmedina Konakovića koji je za nju rekao da je "špijun SDA" .

"Elmedine Konakoviću , Vaša komunikacija u javnom prostoru s neistomišljenicima prešla je u odabranu graničnu nadležnost i prosječnu kulturu institucionalnog komuniciranja. U Vašem obračunu ste privatizirali ste govornicu Skupštine Kantona Sarajevo i s njom ste čitali lekcije i vrijedili su me kako ste se omalovažili dostojanstvom tih zakona."

Najavljeno je i prvo zasjedanje Skupštine KS nakon formiranja nove većine.

Federalna uprava policije (FUP) pokrenula je Tužilaštvo Kantona Sarajevo započela veliku operativnu akciju pod kodnim nazivom „Memori“ , potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornik FUP-a Marina Zović.

Ubrzo je potvrđen da je među uhapšenima i predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, koga optužuju za kriminal. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke Elvira Dilberović govorila je za portal Radiosarajevo.ba o PISA-i i obrazovanju u našoj zemlji.

Naš Benamin Turković otkrio je konacni apsolutni redoslijed pojma u Federaciji BiH. 

 

Video oca i sina iz Cazine rasplakao se sve u Bosni i Hercegovini . Na najbolji način ilustrirao je svu dramu koja proziva građane Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom.

Četrnaestogodišnji Denis Avdić iz Jablanice ponovo je zadivio svijet. Sjajni genijalac iz Jablanice na međunarodnom je konkursu, u organizaciji japanske korporacije koja postoji već 130 godina i zaposlila preko 35.000 radnika, osvojila međunarodni fakultet na posljednjih 18 mjeseci ...

Novi uspjeh Denisa Avdića: Među 16.552 rada u Japanu osvojilo prvo mjesto

Sjećate se talentiranog Denisa Avdića iz Jablanice? To je 14-godišnjak iz grada na Neretvi koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikarstva, o čemu piše cijela Bosna i Hercegovina i regija. Kako saznajemo, tema natjecanja bila je '' Eko-prijateljski zajedno '', organizator koji želi vidjeti kako djeca doživljavaju '' ekološki '' koncept, kao i rješenje ekoloških problema.

Prenijeli smo potresan tekst našeg pisca Darka Cvijetića od djevojčica Stojanki K.

Akcija četiri spazioca Hercegovačke gorske službe spavanja Čapljina privukla je svoje čitatelje.

Iako će u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine papagajski ponoviti kako će pitanje selektora daleko od riječkog, ptičice na grani cvrkuću da postane Duško Bajević. Evo šta smo zabilježili ...

U Nyonu je održano žrijebanje osmine finala Lige prvaka u Nyonu.

Smjena Vlade - Utorak, 17. decembra

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo (DSA-SBB-DF) prikupila je u utorak 18 potpisa za prikaz sjednice Skupštine KS na kojoj će biti smijenjena Vlada KS-a s Edinom Fortom na čelu, kao i Elmedin Konaković s pozicijama predsjedavajućeg Skupštine KS.

Dević: Smjena Vlade KS uslijedit će nakon usvajanja Budžeta

Šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević kazao je da su zastupnici SDA cijeli dan bili na poslu. "Na prošloj sjednici upozorili smo na kršenje poslovnika. Skupili smo 18 potpisa, to su zastupnici SDA, SBB, DF i zastupnik Pleho. Predali smo zahtjev za smjenu Vlade KS.

Dok se čekala promjena parlamentarne većine u Kantonu Sarajevo, dogodio se zanimljiv preokret.

Osim kompletnog zastupnika kluba SDA, sjednice Skupštine Kantona Sarajevo sjednice nisu bili prisutni ni zastupnici Bibija Kerla ( DF) i Jasna Duraković (SBB) .

O dešavanjima na sarajevskoj političkoj sceni za Radiosarajevo.ba je govorio i nezavisni zastupnik Damir Marjanović.

Budžetom Federacije BiH za iduću godinu planirano je 26,5 miliona KM više za plaće državnih službenika i namještenika nego u ovoj godini.

Osnovni razlog je što Zavod PIO FBiH prelazi na budžet, ali i zato što je Federalna uprava policije planirala imati 50 zaposlenih više nego sada.

Nesvakidašnja scena dogodila se u utorak u Sarajevu. Naime, u sarajevskom naselju Otoka snimljen je vozač kako vozi suprotnim smjerom i tom prilikom izazvao je haos u jutarnjoj saobraćajnoj gužvi.

 

Dva beživotna tijela pronađena su u utorak navečer u Srpcu, potvrđeno je iz Policijske uprave Gradiška. Jedan mladić je ubio djevojku, pa presudio sebi.

Donijeli smo detalje velike tragedije dvoje mladih.

Danijal Hadžović, novinar, politolog, osnivač Liberalnog foruma BiH na svom Twitter profilu komentarisao je odluku zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damira Arnauta (SBB) da podnese ostavku na pozicije u ovoj stranci.

Bivše radnike fabrike slatkiša „Sarabon“ iz Sarajeva, koja je propala nakon privatizacije, nije iznenadilo podizanje i potvrđivanje optužnice zbog nezakonitih radnji u predstečajnom postupku, ali su razočarani što se sve desilo nakon 19 godina.

Književnik Zdravko Kecman preminuo je u Banjoj Luci nakon kraće i teške bolesti.

Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo pozvali su više od 50 ključnih aktera iz vladinih institucija, nevladinog sektora, stručne javnosti i akademske zajednice, kako bi dali vlastiti doprinos u definiranju ključnih problema vezanih za trenutno stanje u domenu urbane mobilnost, definiranju ciljeva, podciljeva i strateških pravaca razvoja urbane mobilnosti.

Novogodišnji praznični duh glavnog bh. grada bit će obogaćen sjajnim muzičkim dešavanjem namijenjenim zaljubljenicima u jazz, blues i soul.

Otkrili smo i zašto kontroverznom Ognjenu Vrašnješu prijeti zatvor.

Ognjenu Vranješu prijeti zatvor?

Iako u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine papagajski ponavljaju kako je pitanje selektora daleko od riješenog, ptičice na grani cvrkuću da će to biti Duško Bajević. Bajević uveliko kompletira ekipu u trenerskom timu reprezentacije BiH pozivajući provjerene saradnike da mu pomognu u misiji "Euro 2020", a ovih dana se bacio i na rješavanje dilemi u vezi igračkog kadra.

Pisali smo o novim problemima bh. nogometa.

Nekima ništa nije sveto - Srijeda, 18. decembar

Na ročištu o određivanju pritvora predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću i direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. Suadi Nožić, njihov advokat Damir Alagić pokazao je određene SMS poruke. Ovaj slučaj je na površinu izbacio šokantan rasplet.

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je sučeljavanje svih predsjedničkih kandidata u Republici Hrvatskoj u kojoj je značajnomjesto imala i Bosna i Hercegovina.

Nakon informacije da je potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić umjesto Draška Aćimovića predložio Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, Irina Lovrić u svom saopćenju, najavila je štrajk na Trgu Bosne i Hercegovine, ukoliko se to dogodi

Kanton Sarajevo je prvi među raznim nivoima vlasti u BiH javnosti objavio segmentirane rezultate PISA istraživanja. Na konferenciji kojoj su prisustvovali direktori osnovnih škola u KS i mediji, predstavljeni su indikatori postignuća sarajevskih petnaestogodišnjaka.

 

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljene su nagrade za inovativne nastavnike u Bosni i Hercegovini. Profesorica Druge gimnazije Sarajevo, Adila Salibašić jedna je od dobitnica ove vrijedne nagrade u kategoriji srednjih škola...

Svjetski dan migranata, kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda, obilježen je u srijedu. Na ovaj dan, 18. decembra 1990. godine, prihvaćena je Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i njihovih porodica. Tim povodom razgovarali smo s migrantima koji su pristigli u našu zemlju.

Sirijac Abdullah Mehdy nedavnom odlukom Vijeća ministara BiH stekao je  državljanstvo Bosne i Hercegovine. Pisali smo o pozadini tog slučaja.

Građani Bosanske Gradiške oprostili su se od Milice Bajić (20), djevojke koju je nožem ubio njen momak Đurica Tadić (24), koji se nakon krvavog zločina objesio.

Pojavilo se više verzija događaja koji je potresao Bosnu i Hercgovinu.

Više verzija kako je došlo do ubistva i samoubistva u Srpcu

Postoji nekoliko verzija ubistva Milice B. (20) iz Bosanske Gradiške, koje je počinio Đuka T. (24) iz mjesta Razboj kod Srpca. Po jednoj verziji, Đuka je odvezao Milicu do šume koja se nalazi na izlazu iz Srpca, gdje je nakon kratke rasprave zvjerski nožem, izbo 20-godišnjakinju, da bi nakon krvavog zločina nazvao rođenog brata, objasnio šta je učinio, te otišao da izvrši samoubistvo vješanjem, piše ATV.

U večernjim satima u srijedu na sarajevskoj Baščaršiji desio se incident.

Potresna priča o djevojčici Eni iz Gračanice i njenoj nani Havki je odjeknula društvenim mrežama diljem naše zemlje. Međutim, iz Pomozi.ba su na svojoj Facebook stranici objavili kako su povukli uplatu za pomoć ovoj porodici.

Jedan od najzanimljivijih i najiščekivanijih mečeva na netom održanom FNC-u 2 je zasigurno bio onaj između povratnika Francisca "Croate" Barrija i Adija Durakovića. Navijači su u American Top Teamu vidjeli dramu, ali ne onu sportsku koju su očekivali.

Bosanskohercegovački košarkaš i igrač Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić je oduševio još jednom. Ovaj put Alyson Cowan i njenog dečka Parkera Warlinga.

Trumpov opoziv - Četvrtak, 19. decembar

Kongres SAD-a izglasao je opoziv Donaldu Trmpu, američkom predsjedniku.

Historijsko glasanje provedeno je u SAD nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika Donalda Trumpa nazvali prijetnjom američkoj demokraciji. S druge strane, republikanci su postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego Zastupnički dom SAD-a američkom predsjedniku.

 

Vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec, urednik portala Euroactiv.hr koji djeluje pri Jutarnjem listu, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da će "historijsko glasanje" za opoziv Donalda Trumpa najvjerovatnije završiti fijaskom u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, gdje većinu imaju republikanci koji čvrsto stoje uz aktuelnog predsjednika. 

U četvrtak u večernjim satima u Sarajevo je stigla grupa bosanskohercegovačkih državljana koji su bili borci takozvane Islamske države, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Uoči dolaska boraca tzv. ISIL-a: MUP KS osigurava prostor u blizini aerodroma

Zbog toga se u blizini sarajevskog aerodroma se nalazi veći broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Riječ je o osobama i njihovim porodicama koje su boravile u Siriji. Oni su trebali prije dvije sedmice biti deportovani u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe koje su transportirane u BiH, pod istragom su zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH, saopćili su iz Tužilaštva BiH. Oni su predati Tužilaštvu BiH tokom večeri.

U organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu, ispred zgrade Kantonalne vlade održan je protest. Ovim mirnim i dostojanstvenim skupom, kako je u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao dr. Edo Selimić, predsjednik ovog Sindikata, Vladu žele podsjetiti u "da su živi, da su tu, te da je imala godinu dana za socijalni dijalog, ali da to nisu uradili".  

Pred kraj skupa, okupljenima se pridružila zastupnica u Skupštini KS, Bibija Kerla (DF), čiji je dolazak popraćen aplauzom. U šali je pitala "Treba li koga biti", a aludirajući na njene zahtjeve u Skupštini, medicinari su u istom, šaljivom tonu, Kerlu pitali "Je li Biba gladna".

Bibija Kerla na protestu medicinara: Treba li koga biti?

Okončan je protest u organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu, koji je održan ispred zgrade Kantonalne vlade. Radnici u zdravstvu KS, podsjetimo, mirnim okupljanjem još jednom su zatražili potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, te veće plaće.

U Srbiji je otvorena dionica autoputa Surčin - Obrenovac, na koridoru 11, a svečanosti je, uz tamošnje šefove države Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, prisustvovao (naravno u "prvom safu") i član našeg Predsjedništva Milorad Dodik.

Zahtjev zastupnika Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije dobio podršku poslanika iz RS. 

Zatečeni smo pričom o djevojčici Eni iz Gračanice i njenoj nani Havki jer ta porodica nije zapostavljena i u sistemu su pomoći i donacija, kazala je za Radiosarajevo.ba Jasminka Begović, direktorica Centra za socijalni rad Gračanica.

Naši novinari istraživali su pozadinu ovog slučaja.

Direktor Kamernog teatra 55, slavni glumac, bivši ministar i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Emir Hadžihafizbegović gostovao je danas na N1 gdje je govorio o koaliciji SDA-SBB i DF.

Jedna žena je povrijeđena je u saobraćajnoj nesreći, koja se u četvrtak nešto prije 9 sati dogodila na sarajevskoj Skenderiji.  Žena je medicinski zbrinuta, a stepen povreda nije poznat.

Akademik Slavo Kukić izjavio je za Radiosarajevo.ba da je predsjednik Demokratske fronte (DF) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić definitivno najveće razočarenje građanskog dijela bosanskohercegovačkog društva. 

Raspisan je tender za izgradnju dionica Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever, dužine 35 kilometra, te Mostar sjever - Mostar jug, dužine 15 kilometara, čime je započeta procedura odabira izvođača za izgradnju ovih dionica, objavili su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i JP Autoceste FBiH.

Adnan Ćatić, alias Felix Sturm, može odahnuti. Loši dani su iza ovog slavnog boksera, nakon što je sinoć iz Koln stigla vijest da će njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla biti pušten da se brani sa slobode.

Fudbalski reprezentativac Francuske i napadač Paris Saint Germaina (PSG) Kylian Mbappe najskuplji je fudbaler svijeta, a njegova tržišna vrijednost procijenjena je na čak 225 miliona eura.

'Procurio' Program reformi - Petak, 20. decembar

Sadržaj Programa reformi koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine napokon je poznat bosanskohercegovačkoj javnosti. Objavljen je kompletan dokument koji će trasirati put naše zemlje u NATO, a ovaj dokument je dostavljen NSRS-u i bit će razmatran u ponedjeljak.

 

Bisera Turković, buduća šefica bh. diplomatije i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH govorila je za Radiosarajevo.ba.

Ugledni američki analitičar Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski govorio je za N1 televiziju o Bosni i Hercegovini.

Prema svemu sudeći u narednom periodu u Kantonu Sarajevo slijedi vrlo zanimljivo i turbulentno političko vrijeme. Naš Erdin Halimić donio je zanimljive detalje.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković osporio je pokušaj nove većine da smijeni aktuelnu vlast.

Prisjetili smo se legendarnog komandanta Gorana Čišića koji je poginuo prije tačno 25 godina.

Redžo Lemezan, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža, napadnut je jučer pred kancelarijom Općinskog odbora ove stranke, saznaje Radiosarajevo.ba.

O predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj za naš portal je govorio akademik Slavo Kukić.

Ankete su blagu prednost davale Zoranu Milanoviću.

Policijski službenici Policijske stanice Laktaši, u četvrtak su uhapsili osobu B.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela "Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari", "Izazivanje opšte opasnosti" i "Tjelesna povreda".

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija stiglo je saopćenje o planiranim radovima na popravkama kvarova za vikend.

Osam moskovskih sudova evakuirano je u petak zbog prijetnje bombom, saopštila je pres-služba Moskovskog suda.

Gužva u saobraćaju svakodnevno je i gorući problem ljekarima sarajevske Hitne pomoći, jer se često dogodi da zaglave u saobraćajnoj gužvi dok idu prema bolnici sa životno ugroženim pacijentom.

MUP KS izdao je pismene naloge od 6.000 KM za zagađivače zraka u Sarajevu koje postaje sve veći problem.

Jedan primjer iz Turske oduševio je ljubitelje životinja diljem svijeta.

Manje od dvije sedmice ostalo je za imenovanje novog trenera Fudbalskog kluba Sarajevo, koji će na klupi šampiona Bosne i Hercegovine naslijediti Husrefa Musemića. Naš Almir Sokolović pisao je o potencijalnim kandidatima za novog trenera.

Italijanski viceprvak predstavio je specijalne dresove za utakmicu Superkupa koja će odigrati u nedjelju u Rijadu protiv Lazija.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije