Neka se srami gospođa Europa

Radiosarajevo.ba
Neka se srami gospođa Europa
Foto: EPA-EFE / Handke i kralj Švedske

Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu je jasan znak povratka fašizma, poručile su ove sedmice žrtve iz Bosne i Hercegovine.

Priredio: Faruk Vele 

To, pa ni masovni protesti u Stockholmu nisu omelo Nobelov komitet i švedskog kralja Gustava da najveće priznanje za književnost dodijele upravo negatoru genocida u Srebrenici i poštovatelju ratnih zločinaca. To je šokiralo demokratski svijet. 

Uz ovaj, centralni događaj ove sedmice, u Mostaru su slali specijalce na građane, Sarajevo se gušilo u smogu, u Dubrovniku su uzvikivali 'Za dom spremni', jedna djevojčica teško je povrijeđena na Bjelašnici, a na hitnu se čekalo skoro sat, Boris Johnson je suvereno pobijedio na izborima u Velikoj Britaniji, otvarajući još jednu ne baš blistavu stranicu evropske historije... 

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana. 

Sramota u Dubrovniku
(Subota, 7. decembar)

Zašto u svojem stvaralaštvu ne prihvatite presudu haškog tribunala da se desio genocid - pitao je novinar Peter Maass ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, kontroverznog Austrijanca Petera Handkea. Pitanje je uznemirilo Handkea.

U članku za list The Intercept je objasnio svoje viđenje lika i djela Handkea, kao i ono što se dešavalo na press-konferenciji.

Novinar Peter Maass koji je pitao Handkea o Srebrenici: Taktika za negiranje genocida

Najavili smo velike proteste u Stockholmu protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu. 

Kuda ide Hrvatska? Na Dan dubrovačkih branitelja, 6. decembra, kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson je održao koncert. Sa Straduna je odjekivao ustaški pozdrav 'Za dom spremni'. 

U sarajevskom naselju Stup u ulici Kurta Šorka, u subotu u prijepodnevnim satima je pronađeno beživotno tijelo. Nakon obavljenog uviđaja iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su da je stradao muškarac rođen 1960. godine. 

Pronađeno beživotno tijelo u Sarajevu
Poznat uzrok smrti muškarca čije je tijelo pronađeno na Stupu 

Nove tragedije na bh. cestama. Šezdesetdvogodinji vozač iz Lukavca poginuo je prilikom slijetanja automobila sa kolovoza u ovom gradu.  

Jedna korisnica društvenih mreža zabilježila je tužnu istinu Srebrenice i još jedan dokaz genocida izvršenog u tom gradu. 

Tlo se i dalje treslo na Balkanu.  

Nastavili smo serijal "Tragom drevnih Bošnjana". 

Voditelj obrazovne reforme u Kantonu Sarajevo i direktor OŠ „Safvet-beg Bašagić“ Namir Ibrahimović izjavio je da loši rezultati testova PISA 2018. pokazuju da škola ne pomaže mnogo učenicima da razviju svoja funkcionalna znanja i da je krajnje vrijeme da se obrazovni sistem u BiH sveobuhvatno mijenja i uskladi sa obrazovnim sistemima drugih evropskih država. 

Nogometaši Željezničara izgubili su od Veleža na stadionu Grbavica u derbiju 19. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine rezultatom 0:2. Plavi su tako završili na drugom mjestu na tabeli, iza Sarajeva koje je u subotu osvojilo bod u Ugljeviku protiv Zvijezde 09. 

Rođeni savladali Plave na Grbavici: Željo na drugom mjestu završava polusezonu
Uprkos zabrani utakmica Željezničar-Velež odigrana
Derbi kola na Grbavici: Željezničar dočekuje Velež

I Fudbalski klub Sarajevo je ponovo podbacio. Očajna nogometna predstava desila se u Ugljeviku. Zvijezda 09, ekipa koja je prikovana za dno tabele, izborila je bod u meču protiv aktuelnog prvaka države. 

Zlatan Ibrahimović poznat je kao čovjek bez dlake na jeziku. Brojni igrači i treneri mogli su se uvjeriti u to, a posljednji u nizu je Cristiano Ronaldo. 

 

Drama na Bjelašnici
(Nedjelja, 8. decembar)

Devetogodišnja djevojčica u nedjelju u popodnevnim satima povrijeđena je na Bjelašnici tokom sankanja. Ona je u teškom stanju prebačena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.  

Djevojčica zadobila teške povrede tokom sankanja na Bjelašnici
Saznajemo: Djevojčica povrijeđena na Bjelašnici u stabilnom stanju
 

Na brojna otvorena pitanja odgovorio je Kenan Magoda, direktor ZOI '84. 

Oglasila se i Vlada Kantona Sarajevo u vezi s djevojčicom na Bjelašnici.  

Potvrđen je identitet čovjeka koji je stradao u sarajevskom naselju Stup.  

Albaniju je u nedjelju poslije ponoći, tačnije u 00:14 sati pogodio zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihterove skale.

Veliki dan na Sarajevofestu - umjetnost i politika. U Sarajevu je održana ceremonija dodjele Nagrade "Zdravko Grebo" za 2019. u okviru ovog festivala, koji je već u prvoj godini postojanja osvojio simpatije i pozitivne reakcije kritičara. Nagrada koja nosi ime velikog profesora uručena je Mostarcu Draganu Markovini, za njegov esej Je li moguće pomiriti antagonizirana društvena sjećanja? objavljen u knjizi Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava

Veliki dan na Sarajevofestu - umjetnost i politika: Dodjela Nagrade "Zdravko Grebo"
Sarajevofest: Draganu Markovini uručena nagrada 'Zdravko Grebo' 

Zagađenje zraka je jedan od najopasnijih problema u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Posebno je izražen tokom zime, što ne znači da ne postoji i tokom drugih godišnjih doba. Na to ukazuje stručnjakinja Adisa Marshall. Za portal Radiosarajevo.ba je izdvojila mitove i činjenice o zagađenju zraka.  

Naš fotoreporter Admir Kuburović zabilježio je nevjerovatne fotografije sa Barica iznad Sarajeva. 

Zanimljive fotografije smo dobili i s Bjelašnice.

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/regija/velika-potraga-u-hrvatskoj-nestala-pripadnica-oruzanih-snaga/359962 

Zabilježili smo jedan humani gest Bosanca velikog srca iz Brčkog. 

U Hrvatskoj je trajala velika potraga za nestalom pripadnicom Oružanih snaga Hrvatske Jadrankom Skender. 

Milojko Pantić, poznati sportski komentator iz Srbije, boravio je u Sarajevu, gdje je na Međunarodnom sportskom simpoziju „Simposar 2019“, dobio nagradu za životno djelo te je razgovarao s našim Almirom Sokolovićem

Čak 58 posto učenika u matematici, 54 posto u čitanju i 57 posto u prirodnim naukama ne dostiže funkcionalnu pismenost. To znači da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, posebno u matematičkoj pismenosti. 

Dali smo vam priliku da se i vi okušate u testu o kojem svi govore. 

Naša Semra Hodžić nastavila je svoj serijal o starim bosanskim tvrđavama. 

Revanš između Anthonyja Joshue i Andyja Ruiza održan je kao glavna borba bokserskog spektakla Clash of the Dunes u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, a bokser iz Velike Britanije uspio se revanširati i vratiti titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBO, WBA i IBF federaciji. 

Britanac opet prvak svijeta: Joshua se osvetio Ruizu i vratio šampionske pojaseve
Brutalni prizori: Slavni UFC borac nakon nokauta ostao bez velikog dijela usne

Prisjetili smo se i legendarnog Mirze Delibašića Kiđneta, najboljeg sportiste BiH svih vremena, uzora brojnih generacija, čovjeka po kojem će Sarajevo biti upamćeno kao grad košarke. 

 

Policijom na narod
(Ponedjeljak, 9. decembar)

Drama u Mostaru! Specijalne snage policije uklonile su u ponedjeljak s puta ispred mostarske Deponije mještane koje nekoliko dana blokiraju odvoz smeća jer je deponiji istekla upotrebna dozvola. Policajci su silom odvukli demonstrante ispred kapije. 

Drama u Mostaru: Specijalci silom uklanjaju mještane, intervenirala Hitna!
Policija počela deblokadu deponije Uborak 

"Policija je bila brutalna. Imamo na desetine slomljenih ruku kod djece, rebara, slomljenih ruku kod žena..." 

Kazao je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Omer Hujdur, predstavnik mještana okupljenih u inicijativi "Jer me se tiče", govoreći o akciji policije kojom je silom deblokirana mostarska deponija Uborak.  

Najavljene su i prijave protiv odgovornih.  

Za naš portal je govorio i Husein Oručević, dugogodišnji novinar i aktivista mreže „Naše društvo“. On je prvi u javnost iznio informaciju o prisutnosti otrova piralena u mulju na pročistaču otpadnih voda u Mostaru, što je zapalilo 'fitilj pobune' i pokrenulo bunt.  

Uslijedile su brojne reakcije. Među prvima je reagirala potpredsjednica FBiH dr. Melika Mahmutbegović, osuđujući policijsku brutalnost prema građanima, ali i Irma Baralija, Amer Obradović, Mahmut Trčalo 

U ponedjeljak su vršene posljednje pripreme za prebacivanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća u Kanton Sarajevo. 

Migranti napuštaju Vučjak: Poznato kad kreću prema Sarajevu
Migranti neće danas biti izmješteni iz Vučjaka, evo kakva je situacija jutros u kampu

Premještanje migranata iz Vučjaka u bivšu kasarnu u Blažuju bilo je i privremeno odloženo.   

Mostarke Tamara J. (32) i Nermina B. (47) uhapšene su u Banjoj Luci zbog sumnje da su se mjesecima bavile prostitucijom. 

Apelaciono vijeće Suda BiH drugostepenom presudom povećalo je Elfeti Veseli zatvorsku kaznu sa 10 na 13 godina za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. na području Zvornika 

Edin Zejčirović, 30-godišnji mladić iz Ratkovića i Čelića, koji je svirepo ubijen proteklog mjeseca, sahranjen je u svom rodnom kraju

Dok su porodica i brojni prijatelji spuštali Edina na njegov posljednji počinak, uhapšen je jedan od četvoro osumnjičenih za jezivo ubistvo ovog mladića Samid Šabanović. Uz njega su uhapšeni još i Suan Halilović, Nihad Hukić i Suvad Djedović. Vjerovatni motiv gnusnog zločina je ljubomora. 

Norveška muzička zvijezda Jorn Hoel nedavno je posjetio Bosnu i Hercegovinu, te je tu priliku iskoristio i za posjetu podrinjskom gradu Srebrenici koja je na njega ostavila dubok trag. 

Na društvenim mrežama širi se upozorenje djevojke koju je, kako tvrdi, ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu napao nasilnik koji je u aprilu ove godine uhapšen zbog silovanja i zlostavljanja pasa.  

Građani i posjetioci Sarajeva će imati priliku da uživaju u još jednoj zimskoj atrakciji. Na platou ispred dvorane Skenderija bit će postavljena jedno od najvećih klizališta u regiji. 

Korištenje javnog prijevoza i bicikla, te pješačenje su dobri po zdravlje čovjeka i okoliš. Među onima koji su to shvatili su pojedini političari, posebno oni u razvijenim zemljama. Naš Benjamin Redžić je istraživao koliko je ta praksa prisutna među bh. političarima. 

Nastavili smo prenositi apele za pomoć onima kojima je pomoć potrebna. 

Nijemac turskih korijena Mesut Ozil jedan je od najplaćenijih fudbalera Arsenala, no dok je još bio dječak njegova majka je radila dva posla kako bi sačuvala porodicu i izvela je na pravi put. Prenijeli smo priču o njima. 

Najavili smo promociju knjige našeg Dragana Bursaća. 

Senijad Ibričić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od omiljenih Zmajeva, na svom zvaničnom Instagram  i Facebook profilu objavio je nekoliko fotografija iz Mekke

Senzacionalna vijest u svijetu sporta! Rusija, kako je objavljeno u ponedjeljak, propustiti Olimpijske igre iduće godine u Tokiju, a nogometna reprezentacija ove selekcije neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine ukoliko bi izborili plasman na Mundijal.  

Senzacionalna kazna: Rusija izbačena sa Mundijala 2022 i OIimpijskih igara
Rusija može igrati na Svjetskom prvenstvu 2022, ali pod jednim uslovom 

U tradicionalnom izboru prestižnog britanskog magazina “Monocle” za 2017. godinu restoran “Bistro 100 Maneiras” iz Lisabona, čiji je vlasnik Sarajlija, proglašen je za najbolji na svijetu

 

Haram im bilo!
(Utorak, 10. decembar)

Sramota za Švedsku i cijelu Evropu! U Stockholmu je u utoraka navečer dodijeljena Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu. 

Handke je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine. 

Nekoliko stotina građana okupilo se na Normmalm trgu u Stockholmu u znak protesta zbog ceremonije dodjele Nobelove nagrade za 2019. godinu na kojoj je nagradu primio i kontroverzni austrijski pisac Peter Handke. 

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu. 

Uslijedile su brojne reakcije na dodjelu Nobelove nagrade Handeku. 

Komšić nakon dodjele nagrade Handkeu: Danas je nagrađen genocid
Munira Subašić poručila Švedskoj akademiji: Sram vas bilo!
Erdogan o Handkeu: Ova nagrada će samo ohrabriti neprijatelje islama i čovječanstva 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, očekivano, čestitali su Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici. 

Pisali smo o svim kontroverznim dobitnicima Nobelove nagrade.  

Ratni reporter i dugogodišnji novinar svjetskih medija Peter Maass za Al Jazeeru govorio zašto se usprotivio dodjeli Nobela Peteru Handkeu. 

Ugledni američki magazin Foreign Policy  je u okviru rubrike “Pogled od tamo” - gdje međunarodni pisci i novinari sa sjedištem u Washingtonu, govore o novostima u svojim matičnim zemljama – razgovarao s Riadom Ašimović-Akyol o Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost. 

Sve o slučaju Handke pročitajte OVDJE

Prisjetili smo se i dana prije 58 godina kada je i Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palati u Kabulu uz najviše državne počasti. 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Bh. političari su dotakli dno potrošivši više od 350.000 KM na party povodom preuzimanja kontrole bh. neba. Jedinstvo koje su u luksuzu pokazali bh. političari potpuno je suprotno njihovim svakodnevnim, navodnim, sukobljavanjima. 

Kolege sa Žurnala su izračunali da je zabava vrijedila 12 i po bubrega. Haram im bilo! 

Zbog nekoliko saobraćajnih nesreća u kasnim popodnevnim satima u utorak saobraćaj u centru Sarajeva je bio otežan. 

Saobraćajni kolaps u centru Sarajeva
Lančani sudar u Sarajevu: Ima povrijeđenih 

Edin Garaplija govorio je za Radiosarajevo.ba o tome koliko je BiH otporna na prirodne katastrofe. 

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler objavio je novi blog „O lažnim ratnicima i pobjednicama“.  

Bivši bosanskohercegovački fudbalski reprezentativac i jedan od omiljenih Zmajeva Kenan Hasagić boravio je, također, nedavno na umri.   

Vedad Ibišević, nekadašnji nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, u Njemačkoj e napravio divnu gestu. Popularni Vedator je u Berlinu obradovao veliki broj djece koja se nalaze u izbjegličkom kampu.  

 

Handke – persona non grata
(Srijeda, 11. decembar)

Austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici Peter Handke proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo, odlučeno je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 

Nakon što je kontroverznom austrijskom piscu i negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada, poznati fotoreporteri, koji su izvještavali iz ratnog Sarajeva i drugih dijelova BiH, pridružili su se ovim osudama te na društvenim mrežama objavili autorske fotografije koje svjedoče genocidu i svim brutalnostima iz perioda agresije na BiH... 

Pisali smo o tome ko je žena koja je simbolično predala svoju medalju koju je dobila kao dio kolektivne Nobelove nagrade za mir iz 1988. godine. 

Objavili smo prigodan osvrt povodom ovog visokomoralnog čina junakinje godine.  

Čuveni bh. pisac Aleksandar Hemon govorio je za BBC Weekend o kontroverznoj dodjeli Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, poznatom po negiranju genocida u Srebrenici. 

Ministarstvo odbrane BiH zvanično je saopćilo je da se u srijedu u jutarnjim satima desio napad u američkoj vojnoj bazi Bagram u Afganistanu. Upravo na tom lokalitetu, nalazili su se predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović koji su posjetili pripadnike Oružanih snaga BiH. 

Posjeta dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željka Komšića i Šefika Džaferovića afganistanskom glavnom gradu je izazvala reakcije velikog broja korisnika društvenih mreža... 

U kasarni Blažuj, u koju je prebačeno 330 migranata iz Bihaća, tek se vrše radovi na opremanju, te se mogu vidjeti radnici koji tek postavljaju objekte. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba pratila je dramatična pomjeranja migranata. 

Priča o migrantskoj krizi u našoj zemlji ne jenjava. Naprotiv, sve je glasnija, a problem postaje sve veći jer u našoj zemlji boravi veliki broj migranata, a zima je već zakucala na vrata. Dvije Bosanke su oduševile bh. javnost svojim humanim gestama. 

I ovo je BiH: Još jedna Bosanka primila migranta u okrilje svog doma
Žena iz BiH oduševila gestom: Primila migranta u svoj topli dom 

Jedna osoba zadobila je lakše povrede u tuči koja se dogodila kod Vječne vatre, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz MUP-a KS.  

Hrvatska književnica Vedrana Rudan iznervirala je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u emisiji na TV Pink. 

Lyon je domaćim remijem 2:2 s Leipzigom, do kojeg je došao nakon što je u drugom poluvremenu gubio 0:2, dramatično osigurao prolazak grupne faze Lige prvaka. Međutim, nakon toga igrači nisu na svom stadionu s navijačima slavili velik i teško izboren uspjeh, nego su se s njima potukli.

Marko Nikolić, trofejni srbijanski trener, ponudio je svoje usluge čelnicima Fudbalskog kluba Sarajevo, saznaje portal Radiosarajevo.ba. 

Poslije duge i teške bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u 37. godini preminuo je Nedim Avdić, bivši košarkaš Sloboda Dite, juniorski reprezentativac BiH, a kasnije trener u Omladinskoj školi košarke ovog kluba. 

 

Fakat miriše bijelo
(Četvrtak, 12. decembar) 

Za Radiosarajevo.ba govorila je švedska doktorica Christina Doctare koja je u utorak navečer dospjela u središte svjetske javnosti nakon što je javno poručila da vraća svoju Nobelovu nagradu. 

Zemljotres jačine 2,7 stepeni Rihterove skale registriran je u četvrtak na području Istočnog Sarajeva

Oko podneva u četvrtak BiH je pogodio još jedan zemljotres. 

U kasnim večernjim satima u utorak, 10. decembra migranti iz kampa Vučjak stigli su u glavni grad BiH. Pošto kamp Ušivak koji je bio prvobitno zamišljen kao njihova destinacija nije imao dovoljno mjesta za sve, migranti su prebačeni u kasarnu Blažuj, koja se od ranije spominjala kao lokacija za migrante iz kampa Vučjak. 

Sjevernoatlantski savez (NATO) ostaje trajno predan Bosni i Hercegovini i nastavit će pružati podršku neophodnim reformama, jer stabilna Bosna i Hercegovina je od izuzetne važnosti za mir i stabilnost u regionu. 

Istaknuto je to na ceremoniji primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, upriličenoj u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH), a na kojoj je brigadni general William J. Edwards (Kopnena vojska Sjedinjenih Američkih Država-KoV, SAD), preuzeo dužnost od dosadašnje komandantice, brigadne generalice Marti J. Bissell (KoV, SAD 

U Sarajevu je održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, a kako je nakon njega kazao Bakir Izetbegović, delegacije se ipak nisu mogle usaglasiti oko ključnih pitanja.  

Politička trakavica oko vlasti u Sarajevu na površinu skoro svakodnevno iznosi mračne priče ovdašnje politike, a ista je u četvrtak dobila novu, skandalozniju dimenziju. Na društvenim mrežama se, naime, pojavila fotografija na kojoj se navodno vidi da jedan političar koristi narkotike.  

Naš Erdin Halimić pisao je o političkim sporovima zbog nabavke helikoptera u Kantonu Sarajevo.  

U sudaru dva vozila koji se dogodio u četvrtak oko 12:50 na Stupskom Brdu u Sarajevu povrijeđena je jedna osoba, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

MUP KS dobio je saglasnost od Vlade Federacije BiH za postavljanje novih fiksnih radara za mjerenje brzine i prolaska kroz raskrsnicu kada je na semaforu crveno svjetlo, kako smo objavili prošle sedmice. U četvrtak ujutru semafori su postavljeni na dijelu lokacija. 

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj je odlučio da kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson izgovaranjem ustaškog pozdrava Za dom spremni ne krši zakon. 

Prisjetili smo da dana kada je Vladimir Prelog, jedan od najvećih hemičara na ovim prostorima, dobio Nobelovu nagradu za hemiju sada već davne 1975. godine. 

Naim Kavazić istraživao je ko će nastupati na proslavama Nove godine u regionu.  

Da li se vulkan nalazi na Trebeviću pokušao je otkriti naš Benjamin Redžić. 

Nekada uzorni i uspješni tuzlanski i bh. sportisti koji su i veoma uspješno predstavljali našu zemlju na brojnim sportskim i svjetski priznatim manifestacijama, danas se bave nekim drugim poslovima. Tako, naprimjer, doktor nauka iz oblasti fizičke kulture i sportaš stoljeća, bacač kugle, Zlatan Saračević, radi u Vodovodu u Tuzli na čišćenju kanalizacije.  

Još jedan težak udarac za naš nogomet stigao je danas iz Europske nogometne federacije (UEFA). Danas je definitivno objavljeno, o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao, kako će izgledati Liga konferencija, treće po jačini takmičenje od sezone 2021./22. godine, u kojem će u grupnoj fazi biti 32 kluba (osam grupa po četiri tima). 

U Nogometnom savezu BiH raspravljalo se o budućem selektoru bh. reprezentacije, nasljedniku Roberta Prosinečkog. Odluka nije donesena. 

BiH danas neće dobiti selektora, ali već se zna ko je prvi kandidat
NS BiH bez dogovora: Novi sastanak zakazan 21. decembra

Pada Vlada! 

(Petak, 13. decembar 2019.) 

Predsjednici SDA, SBB i DF-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić postigli su u petak dogovor na sastanku u petak u sarajevskom hotelu Bristol. 

Kako je rečeno nakon sastanka, dogovoren je zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. 

SDA, SBB i DF dogovorili: Ruši se Vlada KS, a poznata i imena novih ministara

Kandidat za novog premijera Kantona Sarajevo je Mario Nenadić, član SBB-a, i on će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. 

Mario Nenadić novi premijer Kantona Sarajevo?

Kandidat za novog premijera Kantona Sarajevo je Mario Nenadić, član SBB-a, i on će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. Podsjećamo, Nenadić je u Vladi Kantona Sarajevo, između 2014.-2018., ispred SBB-a bio ministar pravde. Ukoliko nova većina u KS usvoji ovaj prijedlog, prvi put na čelu Vlade KS bit će Hrvat.

U petak se već uvelike špekuliralo o novim ministrima. Otkrili smo jedno ime.

Ismir Jusko budući ministar unutrašnjih poslova KS

SDA je saopćila da vlada Edina Forte nije imala perspektivu za održanje. 

U razgovoru za Radiosarajevo.ba o smjeni vlasti u Kantonu Sarajevo govorio Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS i lider Naroda i pravde. 

Konaković: Komšić je odigrao ključnu ulogu, Izetbegović će platiti ceh!

Konaković poručio SDA: Sanjat ćete nas kao opoziciju!

Naša stranka je održala je konferenciju za medije na kojoj je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (Naša stranka) komentirao izvjestan raspad 'šestorke'. 

Kojović: Ime za novu koaliciju u KS je petak trinaesti

Predsjednici SDA, SBB i DF-a, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić postigli su dogovor o zajedničkom nastupu na državnom, federalnom ali i kantonalnom nivou vlasti. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka medijima je kazao da je postignut dogovor od države, FBiH i kantona uključujući i KS.

Za medije je govorio i lider SDP-a Nermin Nikšić. 

Nikšić o najavljenoj smjeni Vlade KS: Ta priča još nije završena

Lideri DF-a i SBB Željko Komšić i Fahrudin Radončić komentirali su burne reakcije na najavu smjene Vlade KS. 

Komšić poručio koalicionim partnerima: Nijedna opozicija pa ni kantonalna, nije kraj

Konaković: Komšić je odigrao ključnu ulogu, Izetbegović će platiti ceh!

Predsjedništvo BiH odbilo je postupiti po zakonu i dostaviti Program reformi, objavili su iz Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International Bosne i Hercegovine. 

TI BiH: Predsjedništvo BiH nezakonito odbilo dostaviti Program reformi

Pratili smo radove na rekonstrukciji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. 

BKC u potpuno novom izgledu: Uskoro dovršetak rekonstrukcije Velike dvorane

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. 

Nakon što je 15. novembra prezentiran nalaz vještaka saobraćajne i mašinske struke koje je radio Centar za vještačenje Zenit iz Banja Luke, po naredbi suda zatražena je dopuna vještačenja po vještaku medicinske struke jer je prilikom izrade prezentiranog vještačenja konsultovan. 

Suđenje u slučaju Dženan Memić dotaklo dno, Muriz najavio krivične prijave

Objavljujemo detalje: Šta se danas dešavalo na suđenju u slučaju Dženan Memić

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještaku medicinske struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića jučer u 14 sati, a u slučaju smrti Dženana Memića. Nakon što je 15.

Ročište je komentirala i Arijana Memić, sestra Dženana Memića i zastupnica u Skupštini KS. 

Arijana Memić nakon ročišta: Sram te bilo, Seade Kreštalice

Policijskoj stanici Bileća prijavljeno je da je danas jedna osoba počinila samoubistvo upotrebom vatrenog oružja, rekli su u Policijskoj upravi Trebinje.

Tragedija u BiH: Muškarac (35) se ubio u haustoru zgrade

Istraživali smo kolike su kazne za zagađivače zraka u Sarajevu. 

Inspekcija na terenu: Kazne za zagađivače zraka od 500 do 5.000 KM

Svake godine, naročito zimi, građani Sarajeva ali i drugih gradova u BiH suočavaju se sa opasnim problemom zagađenja zraka. Ni ove godine situacija se nije nimalo popravila. Osim klimatskih i geografskih uslova na koja je teško utjecati, problem su i neplanska gradnja, kućna ložišta i veliki broj zagađivača zraka.

Otvoren je prvi EMPTY SHOP - humanitarni projekat BBI Centra koji se realizira u saradnji sa udruženjem Pomozi.ba. 

Prvi EMPTY SHOP u BBI Centru: Darujte nešto novo onima kojima je to najpotrebnije

Golgote Fahrudina Muminovića šokirale su javnost, a u životnom mraku, okovan šutnjom, živio je dvije decenije. Fahrudinova želja je ispunjena zahvaljujući dobrim ljudima, i on je dobio ključeve svoga doma. 

Kao dječak je preživio strijeljanje, sada je dočekao ključeve svog novog doma

Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH odbili su inicijativu Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za izmjene zakona kojim bi se trgovcima i ugostiteljima garantovao slobodan dan za praznike. 

Beširović: Slobodan dan za praznike odbijen uz apsurdna objašnjenja

Snažna eksplozija u Njemačkoj. Bild je objavio kako je došlo do eksplozije u zgradi u Blankenburgu te da je najmanje 25 povrijeđenih. Navode kako možda ima i mrtvih.

Eksplozija u zgradi u Njemačkoj: Najmanje 25 povrijeđenih, možda ima i mrtvih

Slovenački košarkaš Luka Dončić ponovo je pomjerio granice u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta - NBA.

Pogledajte maestralnu partiju Dončića kojom je ispisao historiju NBA

Crnogorac Nikola Mirotić, koji nastupa za košarkaški klub Barcelona, proteklih dana razočarao je jednog studenta i to isključivo iz kladioničarskih razloga. Naime, zbog jednog jedinog poena Mirotića, student nije dobio na kladionici, a s tim novcem je planirao platiti ratu školarine.

Zbog Mirotića pao listić pa mu se javio: Odgovor igrača Barcelone oduševio Balkan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije