Pogoršalo se u BiH: Život u januaru bio skuplji, a plaće niže

M. R. S.
Pogoršalo se u BiH: Život u januaru bio skuplji, a plaće niže
Foto: Unsplash / Ilustracija

Potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini u januaru je bila skuplja nego u decembru, a plaće su bile niže.

Tako je jedna četveročlana porodica s dva djeteta za najosnovnije stavke koje su im potrebne za život prošli mjesec morala izdvojiti 1.966 KM, objavio je danas Savez samostalnih sindikata BiH.

Istovremeno je prosječna plaća u FBiH u januaru pala za deset KM, odnosno iznosila je 932 KM.

Treba imati u vidu da većina građana ima daleko manje od ove prosjećne plaće koju zapravo „podižu“ zaposleni u administraciji, institucijama, javnim preduzećima, bankama.

„Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,4 odsto“, navode iz Sindikata.

To znači da su građanima i dalje potrebne više od dvije prosječne plaće da bi mogli preživjeti, a zna se da mnoge porodice nemaju dvije plaće u kući, pogotovo ne prosječne od 932 KM.

Penzioneri i nezaposleni u još su goroj situaciji i na granici su siromaštva pa i ispod nje.

Redžo Mehić - undefined

Foto: Printscreen/FTV: Redžo Mehić

"Prosječna penzija iznosi 44 posto od prosječne plaće,  a trebala je biti 85 posto naše plaće. To znači da je prosječna penzija sada nekih 418 KM. Ako penzioner hoće, a hoće, da plati režije, i kupi lijekove, što stvarno mora, za život mu ostaje toliko da je ispod svakog životnog minimuma", prokomentarisao je za Radiosarajevo.ba Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

U potrošačkoj korpi najviše novca građanima je bilo potrebno za hranu (42,3 posto), režije (15,8 posto), te odjeću i obuću (15,3 posto). Higijena i održavanje zdravlja čine 5,9 posto potrošačke korpe, obrazovanje i kultura 8,6 posto, prevoz sedam posto i održavanje domaćnistva 5,1 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije