BiH / Počela online Povorka ponosa i novo LGBT okupljanje u Sarajevu

23. 08. 2020. u 14:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 19

Jučer ujutro je održan LGBTI+ skup kod Historijskog muzeja u Sarajevu, a prisutno je bilo svega nekoliko aktivista, ali jake policijske snage su osiguravale mjesto obilježavanja.

Ovo okupljanje bilo je organizirano pred drugu Bh. povorku ponosa koja je upravo počela online.

U isto vrijeme kad je počeo online skup ponovo se okupila manja grupa LGBT aktivista u centru Sarajeva kako bi ukazala na neravnopravan položaj ove grupe stanovništva.

Organizatori su još ranije odlučili da online putem ukažu na probleme s kojima su susreću prvenstveno zbog loše epidemiološke slike koja već nekoliko mjeseci dominira širom svijeta.

Isto tako, serija priča o navedenoj manjini je predstavljena na Facebook stranici Bh. povorka ponosa, a online program posvećen problemima ove grupe je počeo u 12 sati.

Organizatori ovog protesta su podvukli da će povorku ponavljati svake godine dok ne dobiju, kako kažu, ista prava i ravnopravan suživot sa svim građanima i građankama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA