Odgođena druga bh. povorka ponosa

Radiosarajevo.ba
Odgođena druga bh. povorka ponosa
Foto: Admir Kuburović / Povorka ponosa u Sarajevu/Arhiva

Druga bh. povorka ponosa odgođena je zbog epidemiološke situacije, saopćili su iz Organizacionog odbora.

"Drugu Bh. povorku ponosa, kao masovni javni protest za ljudska prava, odgađamo za vrijeme kada epidemiološka situacija u državi bude povoljna, a o samom datumu ćemo vas blagovremeno obavijestiti", navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

Najavili su da će zbog važnosti borbe i ugroženosti prava i svakodnevnog života LGBTIQ osoba, koji su neodvojiv dio društva i koje pogađaju svi društveni problemi, Bh. povorka ponosa ipak biti obilježena 23. avgusta nizom aktivnosti.

Naveli su da iako Povorku ponosa odgađaju zbog epidemiološke situacije, žele skrenuti pažnju na niz problema.

"Bh. povorku ponosa nadležne institucije ne vide kao protest za ljudska prava, te pod izgovorom događaja visokog rizika nameću dodatne mjere osiguranja, koje ne nameću niti jednom drugom skupu okarakterisanom kao visokorizičan.

Istovremeno, često smo suočeni sa institucionalnom šutnjom, odbijanjem zahtjeva i administrativnom borbom kroz koju ne prolaze slični skupovi. Na teret nam se stavljaju nerealni zahtjevi koji u konačnici onemogućavaju naše pravo na slobodu okupljanja i zaštitu od države. Mi, LGBTIQ osobe smo izašle na ulicu i izlazit ćemo, ali je važno naglasiti da smo jedini koji plaćamo cijenu izlaska na ulicu i korištenja prava na slobodu okupljanja", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije