Poruka / Bh. povorka ponosa: Pandemija je pokazala da se ne može živjeti u četiri zida

28. 07. 2020. u 14:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pandemijski uslovi života za mnoge bh. građane/ke ostat će obilježeni i zapamćeni po ograničavanju svakodnevnih životnih aktivnosti, sloboda, uskraćivanju ljudskih prava i socijalizacije, te nažalost nasilja u porodici koje je tokom pandemije bilo dodatno izraženo.

LGBTIQ osobe, s druge strane, svakodnevno bivaju prinuđene da različite segmente svog života žive upravo tako – ograničeno, bez slobode da budu ono što jesu.

"Svjesni da naše društvo izgovaranjem kako mi, LGBTIQ osobe, trebamo da budemo to u četiri zida, zapravo ne shvataju i ne razumiju šta predstavlja živjeti tako. Zbog toga želimo da ovom kampanjom i ovogodišnjim sloganom druge Bh. povorke ponosa poručimo da nijedno ljudsko biće ne može živjeti ispunjen i sveobuhvatan život unutar četiri zida", poručuju organizatori.

Ideja korištenja iskustava življenja tokom pandemije ima za cilj da na vrlo slikovit način barem dijelom pokaže šta znači živjeti životom LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini. U video klipovima koje su pripremili organizatori učesnici/ce čitaju iskustva svakodnevnog života LGBTIQ osoba, te se referiraju na ograničenost življenja u četiri zida tokom pandemije, policijskog sata i ograničenog kretanja.

"Ponavljamo i ponavljat ćemo naša iskustva, sve dok društvo, pojedinci/ke, političari/ke i predstavnici/e javnih institucija ne budu shvatili da je nemoguće živjeti potpunim životom u četiri zida, te da je odgovornost institucija, ali i društva, kreiranje sigurnog i ravnopravnog pristupa javnom prostoru, oslobođenog od straha i nasilja, gdje će svako moći živjeti svoje autentične živote", dodali su.

Ističu da biti LGBTIQ osoba, kao i svaka druga osoba, znači ići u školu, na posao, družiti se s prijateljima/cama, imati partnera ili partnericu, osnovati porodicu, odlaziti na javne događaje, glasati, putovati, biti dio porodičnih okupljanja i sve ostalo što čini svakodnevnicu svih nas. To znači da je nemoguće sve ovo živjeti u četiri zida. Zato ovom kampanjom naglašavamo da četiri zida ne mogu značiti život.

U medijskoj kampanji organizatora druge Bh. povorke ponosa učestvuju građani/ke, aktivisti/kinje i različite javne ličnosti koje žele da poruče da nije život četiri zida i da niko nema pravo tako ograničavati nečiji život.

Cilj kampanje je približavanje stvarnosti koju žive LGBTIQ osobe. Poručuju i to kako je pandemijska stvarnost svih građana/ki je izbacila na vidjelo sve nemogućnosti života u četiri zida i upravo dijeljenjem iskustva koje su doživjeli/e naši/e sugrađani/ke i povezivanjem istog sa svakodnevnim životom LGBTIQ, žele osvještavati značenja četiri zida te kreirati atmosferu u kojoj su građani/ke skupa s LGBTIQ osobama ujedinjeni protiv zajedničkog neprijateljačetiri zida, te svoje zahtjeve za slobodom iznose zajedno.

Kampanju ćete moći pratiti na web stranici Povorkaponosa.ba, te na društvenim stranicama Bh. povorke ponosa: Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

"Problemi sa kojima se LGBTIQ osobe i sve marginalizovane grupe u društvu susreću ne bivaju izuzeti u vrijeme ekstremnih situacija kao što je trenutna pandemija. Naprotiv, ovakve ekstremne situacije samo pogoršavaju položaj istih. Zato je i više nego neophodno i potrebno da budete podrška za LGBTIQ osobe, bez kalkulisanja da li je to dobro jer je pandemija. Vaša podrška je važna i mnogo nam znači", zaključuje se u pismu javnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA