Pitali smo Općinu Novo Sarajevo: Koji su planovi da se poboljša nivo kvaliteta života stanovnika?

19
A. G. Z.
Pitali smo Općinu Novo Sarajevo: Koji su planovi da se poboljša nivo kvaliteta života stanovnika?
Foto: Agencije / Doktor Hasan Tanović

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović najavio je pokretanje posebne Službe za komunalne i tehničke poslove unutar Javnog preduzeća ONSA koje će, u skladu s ovlaštenjima i mogućnostima, poboljšati nivo kvaliteta života kroz bolji nadzor, upravljanje i održavanje objekata, igrališta i javnih površina u Novom Sarajevu.

Na pitanje portala Radiosarajevo.ba o tome koliko će ljudi biti zaposleno, su iz Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine odgovorili da će, prema planiranoj sistematizaciji, Služba za komunalne i tehničke poslove, parking, dječija i sportska igrališta, kada bude u potpunosti kapacitirana, brojati najmanje 30 zaposlenih.

Spinovanje i populizam 

"Službu će, između ostalog činiti koordinatori za objekte i igrališta, radnici na održavanju terena i javnih površina, vrtlari, radnici na održavanju javne higijene i zelenih površina, te higijeničarke i drugi", naveli su.

Velika akcija čišćenja u sarajevskoj općini

Velika akcija čišćenja u sarajevskoj općini

Dodali su i kako građani, ali ni oni ne mogu biti zadovoljni ni u kom slučaju čistoćom ove općine, no da nikako nisu spremni da se vode "dnevnim politikanstvom, spinovanjem i populizmom" pa da svu odgovornost prebace na kantonalna javna preduzeća.

Smeće na Grbavici
Foto: Općina Novo Sarajevo: Smeće na Grbavici

"Nedostatak koordinacije između lokalne zajednice i preduzeća Park i Rad, ranije je za rezultat imao nepotrebnu i nedopustivu kupovinu kontejnera/zvona za koja je nadležno preduzeće imalo samo jedno ispravno vozilo za potrebe čitavog Kantona Sarajevo. Tako se došlo u situaciju da nagomilano smeće nema ko da pokupi i preveze do deponije. Dolaskom na vlast 2020. godine zaustavili smo dalju kupovinu i distribuciju zvona dok se ne nabave adekvatni kamioni i materijalno-tehnička sredstva za ovu namjenu", kazali su za portal Radiosarajevo.ba.

Napomenuli su da sigurno jedan dio odgovornosti za čistoću zajednice snose i građani, preduzeća i upravitelji. Svi zajedno imamo, ističu, kako prava, tako i zakonske obaveze "kojih se moramo pridržavati kako bi nivo čistoće bio na zadovoljavajućem nivou".

Sezona sadnje cvijeća: Uređuju se zelene površine u Novom Sarajevu

Sezona sadnje cvijeća: Uređuju se zelene površine u Novom Sarajevu

Na pitanje može li Općina utjecati na KJKP Rad da se više posveti čišćenju i uređenju, kazali su kako Općina Novo Sarajevo nema nadležnosti nad radom i funkcionisanjem KJKP Rad. Međutim, ono što je sigurno, kazali su, jeste da Općina s njima ima veoma dobre odnose koji se iz dana u dan popravljaju "što za rezultat ima veće zadovoljstvo građana".

Značajna sredstva

"Procesi koje vodimo nisu mali i nisu jednostavni, jer nije lako revitalizirati nešto što je toliko godina uništavano. Općina Novo Sarajevo svake godine izdvaja značajna sredstva za finansiranje aktivnosti Kantonalna javnih komunalnih preduzeća Park i Rad, a koje su predviđene za poboljšanje komunalne higijene na području općine, te nisu obuhvaćene redovnim radovima u okviru operativnih planova ovih preduzeća. Ove godine za ova preduzeća je izdvojeno 460.000,00 KM, od čega je za KJKP Rad izdvojeno 200.000,00 KM za nabavku specijalnog vozila za pražnjenje podzemnih i zvonastih kontejnera, te 80.000,00 KM za unapređenje komunalne higijene. Za uređenje javnih zelenih površina koje je u nadležnosti KJKP Park izdvojeno je 180.000,00 KM.

Općina Novo Sarajevo će i u narednom periodu nastaviti s pružanjem podrške i provođenjem zajedničkih aktivnosti sa ciljem poboljšanja stanja komunalne higijene i zelenih površina na području ove lokalne zajednice, a koje zbog niza otežavajućih okolnosti nije zadovoljavajuće na terenu", zaključili su iz Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo. 

"Park i Rad sistemski su urušavani 30 godina"

"Javnost veoma dobro zna da su spomenuta preduzeća skoro 30 godina sistemski urušavana i danas imamo to što imamo. Nedovoljan broj komunalnih vozila, prekomjeran broj uposlenog kadra na nepotrebnim pozicijama, su samo neki od razloga stanja u kojem se danas nalaze naša komunalna preduzeća", navode iz Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije