Pitali smo šta će biti od septembra: Da li će biti nastavljena online nastava

E. M.
Pitali smo šta će biti od septembra: Da li će biti nastavljena online nastava
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba ministar Anis Krivić.

"Pripremamo se za najgori mogući scenario, tj. za online nastavu i od septembra. Svakako će početak školske godine zavisiti od epidemiološke situacije. Mi smo pri Ministarstvu okupili ekipu koja radi na analizi i realizaciji online nastave na osnovu iskustava iz prethodnog perioda", kazao je Krivić za naš portal.

Istakao je da su svi koraci koji se preduzimaju preventivni, kako bi u slučaju da i u septembru bude pandemija, za đake i roditelje sve bilo spremno.

Anis Krivić - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Anis Krivić

"Gledat ćemo da osmislimo modalitete koje bismo mogli ponuditi i pripremiti sve za početak nove godine. To je svakako nešto što mora da donese rasterećenje nastavnom osoblju, učenicima i roditeljima, jer ako budemo radili online nastavu morat ćemo da vodimo računa i o psihološkom aspektu naših učenika koji su imali težak period od početka pandemije koronavirusa", rekao je ministar Krivić.

U Srbiji je ministar obrazovanja Mladen Šarčević najavio mogućnost kombinovane nastave od septembra, učenici bi imali online časove, a svake druge sedmice dolazili u školu. Upitali smo Krivića razmatra li se takav model i kod nas.

"Prije nego što zauzmemo zvanične stavove ne bih mogao govoriti o načinu realizacije online nastave. Još nismo izvršili ni analizu realizirane online nastave i na tome se trenutno radi. Čim budemo imali zvanične stavove o tome ćemo blagovremeno obavijestiti škole i roditelje. U svakom slučaju, lakše bi nam bilo da kažem, uredu nastavlja se s online nastavom kakva je bila i krajem ove godine. Stava smo da je potrebno malo prilagoditi nastavni sadržaj", konstatirao je Krivić.

Ukoliko dođe do nastavka online nastave, ministar je nagovijestio da se neće odvijati kao što je bilo do sada.

"Ja bih gledao da se online nastava razlikuje se od one prije u smislu opterećenja i vremena koje je potrebno da se to realizira. Pokušavamo da pronađemo modalitete koji će donijeti rasterećenje, a da opet odgojno-obrazovni proces ne trpi", rekao nam je Krivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije