Nacionalna biblioteka: Hitno reagovati kako opet ne bi bili zanemareni

Radiosarajevo.ba
Nacionalna biblioteka: Hitno reagovati kako opet ne bi bili zanemareni
Agencije / Biblioteka

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine uputili su otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ministru kulture i sporta Kenanu Alikadiću i ministru za obrazovanje i nauku Anisu Kriviću.

Pismo u kojem ukazuju na probleme u radu ove ustanove prenosimo u cijelosti:

Obraćamo Vam se nakon saznanja o vašem pokretanju inicijative za rješavanje finansiranja kulturnih institucija od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Nažalost, vidjeli smo da na tim sastancima nema predstavnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, također institucija od državnog značaja, a nema riješen finansijsko-pravni status.

Uposlenici NUBBiH u proteklih 25 godina rade sa platama ispod prosjeka, u veoma teškim uslovima. Mnogi su instituciju napustili u potrazi za boljim, jer su bili primorani prehranjivati porodice. Ostala je nekolicina entuzijasta koji se nadaju da će kao i oni, još neko shvatiti vrijednosti koju čuva Nacionalna biblioteka i da bi zatvaranje ove ustanove nanijelo veliku štetu kompletnom društvu i državi BiH.

Koliko je to rezultat nemara državnih institucija u velikoj mjeri je i nemar samog rukovodstva ove biblioteke i očitog neinteresovanja za rješavanje statusa, a uposlenici su postali taoci takve politike. Sredstva koja ova institucija dobije kroz projekte, a i koje sama ostvari kroz svoje djelovanje nisu adekvatno raspoređena u najvećoj mjeri zbog nepostojanja upravnog i nadzornog odbora. Njihova raspodjela zavisi isključivo od volje i raspoloženja menadžementa.

Iznenađeni smo nedjelovanjem našeg rukovodstva na inicijativu koju ste pokrenuli stoga Vas molimo da u okviru svojih nadležnosti hitno reagujete kako naša institucija ne bi opet bila izostavljena i zanemarena, jer najveću štetu pored uposlenika ima i cjelokupna zajednica naše države sa nesagledivim posljedicama na razvoj društva.

Svima vam je poznato da je do sada pokretano više sličnih inicijativa, ali da naše rukovodstvo nije učestvovalo u njima. Iz ovoga se izvodi zaključak da pojedincima ovako neriješeno stanje odgovara iz samo njima poznatih razloga, stoga Vas molimo da pokrenete pitanje rješavanja i naše institucije kako bi se spasila i sačuvala neprocjenjiva baština Bosne i Hercegovine  u NUBBIH", saopćeno je iz ove institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije