Novi projekti: Centralni dio Vlašića dobit će ljepši izgled

Radiosarajevo.ba
Novi projekti: Centralni dio Vlašića dobit će ljepši izgled
Foto: XCM Vlašić / Velika avantura čeka na Vlašiću

Unapređenje saradnje i planovi za infrastrukturne projekte koji bi omogućili da planinu Vlašić učine turistički privlačnijom bili su tema sastanka u sjedištu općinske admininstracije u Travniku.

Kako je Feni potvrdio načelnik općine Adnan Hadžiemrić dogovorena je daljnja komunikacija i uspostavljanje bolje saradnje te su prikupljene sve informacije o eventualnim budućim projektima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici investitora koji zajednički rade dobar posao, kaže načelnik, te je susret upriličen da bi se sinergijski djelovalo kada se stvore zakonski uvjeti vezani za zakon o turističkim zajednicama, te o boravišnoj taksi i ugostiteljskoj djelatnosti.

vlasic ljeto.jpg - undefined

: vlasic ljeto.jpg

Razgovarano je i o partnerskom odnosu između privatnog kapitala i lokalne zajednice koja je zainteresirana za razvoj tog dijela općine, ističe načelnik koji je napomenuo da su prioriteti utvrđeni kroz prostorne i regulacione planove.

Direktor firme Winter Vlašić Amir Šibić kaže da su na sastanku prezentirani planovi koje firma ima namjeru raditi na Vlašiću, a oni se prije svega tiču uređenja platoa oko hotela Babanovac i uređenje pristupnih puteva.

Dodao je da Općina Travnik ima veliki interes da se Vlašić razvija još i bolje, a naglasio je i da je saradnja s Turističkom zajednicom vrlo važna, jer ona radi promociju planine Vlašić na bh. i regionalnom tržištu.

Ovi infrastrukturni projekti imaju za cilj urbanizirati centralni dio Vlašića koji bi trebao biti najbolje uređen, ali sada je on lošem stanju budući da se ljeti zbog prašine i kiše stvara blato, a zimi prilikom topljenja snijega situacija bude još gora.

Šibić napominje da Općina Travnik ima dobru praksu "marka za marku", što znači da privatnici prikupe određenu sumu novca za, primjerice, uličnu rasvjetu, a općina izdvoji isto toliko novca i to bi i ovoj firmi odgovaralo kao investitoru.

Dodao je da je u planu i da se veliki broj pasa lutalica humano ukloni s Vlašića tako što bi ih se izmjestilo u adekvatan azil, gdje bi čekali udomljavanje.

Direktor Šibić kaže da je na sastanku razgovarano o tome da se firme s ovog prostora registriraju u općini Travnik, jer je bilo primjera gdje su hoteli na Vlašiću bili registrirani u Gračanici ili Doboju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije