Gdje su jarebice u FBiH i koliko ih je: Počinje potraga za staništima ovih ptica

Radiosarajevo.ba
Gdje su jarebice u FBiH i koliko ih je: Počinje potraga za staništima ovih ptica
Foto: Eco Impuls / Jarebice

Organizacija ECO IMPULS i Fond za zaštitu okoliša FBiH trenutno realiziraju projekat koje bi trebao da utvrdi i mapira staništa jarebice poljske i jarebice kamenjarke-grivne u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Jarebica poljska je nekada bila glavna vrsta sitne pernate divljači u Bosni i Hercegovini, no razvojem i intenziviranjem poljoprivrede, brojnost i areal ove vrste su se drastično smanjili. Statistika kaže da se odstrel ove vrste smanjio od 15.000 kljunova tokom pedesetih godina prošlog vijeka, na oko 5000 tokom šezdesetih, 4000 i 3000 kljunova tokom sedamdesetih do devedesetih godina prošlog vijeka. Prema podacima Statističkog godišnjaka FBIH, u 2016. godini, odstrel jarebice iznosio je svega 700 kljunova...

Jarebica poljska je na Crvenoj listi Federacije BiH označena kao vrsta koja u ovom trenutku nije ugrožena i ima stabilnu populaciju, ali za koju postoji opasnost od smanjenja populacije usljed konstantnog ugrožavanja staništa. Međutim. na svjetskoj Crvenoj listi, ova vrsta je označena kao ugrožena vrsta, što znači da je postojeća kategorizacija u FBiH rezultat nedostatka realnih podataka i ozbiljnih istraživanja.

Jarebica kamenjarka također je vrlo atraktivna i značajna autohtona vrsta, a prema dostupnim podacima doživjela je istu sudbinu kao i jarebica poljska, uz slično smanjenje brojnosti i visine odstrela... Na Crvenoj listi Federacije BiH označena kao vrstu koju ne poznamo dovoljno, odnosno "sigurno ili vjerovatno ugrožena vrste čija se kategorizacija ne može izvršiti zbog nedostatka podataka".

Projekt koji se provodi dat će realne podatke o staništima, kvalitetu istih kao i brojnosti ove vrste, pa će u skladu s tim biti moguće pristupiti izradi dugoročnih planova zaštite i gospodarenja. Izradit će se i preliminarne karte areala ovih vrsta u FBiH. Unutar svakog kantona i pripadajućih lovišta dva puta godišnje tražit će se, prebrojavati i evidentirati ove ptice: u martu kada su jarebice u parovima i prije nego što vegetacija postane previsoka i u avgustu i septembru, kada će se utvrditi i približna razlika u brojnosti na istim lokalitetima.

Jarebice će, na osnovu prisutnosti vrste, biti kategorisane kao nekadašnja, sadašnja i povremena vrsta, a izrada završnih karata podrazumijeva detaljnu kategorizaciju staništa ovih jarebica prema "prisutnosti, kvalitetu i kapacitetu istih".

Prikupljanjem i dobijanjem novih podataka o ovim vrstma, navode iz ogranizacija, dat će se doprinos u skladu sa EU direktivama zaštite prirode, a koji će poslužiti uspostavljanju mreže Natura 2000 u BiH, posebno kada se radi o ovako značajnim autohtonim vrstama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije