Otkriven drevni izgubljeni grad - u njemu nađene vrste za koje se mislilo da su izumrle

Radiosarajevo.ba
Otkriven drevni izgubljeni grad - u njemu nađene vrste za koje se mislilo da su izumrle
PrtScr / Čudesni prizori iz La Mosquitie

Locirana na istoku Hondurasa i sjeveru Nikarague, gusta tropska prašuma La Mosquitia jedna je od najvećih kišnih šuma u Centralnoj Americi i - sve do nedavno - jedno od posljednjih neistraženih mjesta na planeti.

U ovoj su šumi 2013. godine, uz pomoć LIDAR tehnologije, arheolozi otkrili drevni, izgubljeni grad, zakopan u dubinama prašume. 

Od tada, istraživači proučavaju ovu gustu džunglu, tražeći ne samo ostatke drevnog mezoameričkog grada, već i pretražujući netaknuti teren u potrazi za divljinom. Ono što su nedavno pronašli bilo je veće nego što su zamišljali: bogat ekosistem koji sadrži stotine vrsta faune i flore - za neke od njih vjerovalo se da su izumrle!

Prije tri godine, tim biologa proveo je dvije sedmice u džungli, istražujući i bilježeći rijetke i ugrožene vrste koje "cvjetaju" na obalama rijeke Platano. 

U La Mosquitiji su otkrili 22 vrste biljaka i životinja koje nikad nisu prije otkrivene, kao i tri vrste za koje smo mislili da su izumrle: šišmiš Phylloderma stenops, jedna vrsta koraljne zmije kao i tigrasta pčela koja je prethodno samo viđena u Nicaragui i za koju se vjerovalo da više ne postoji. 

Uočili su da velikih mačaka, među kojima su jaguari i pume, ima u izobilju. 

Velika raznolikost i bogatstvo diverziteta rezultat su toga što je područje bilo potpuno bez ljudi, nakon što su starosjedioci odlučili napustiti regiju - do danas nije poznato zašto su otišli iz drevnih gradova u ovom području. 

Područje je prepuno visokog drveća (neka stabla visoka su i do 50 metara; biolozi su u džunglu stigli helikopterima, štitili su ih naoružani vojnici, a kroz džunglu su se, filmski, probijali mačetama. 

Prašuma La Mosquitia je jedan od najvažnijih dijelova svijeta za "upijanje" štetnih gasova koji se emituju, ali je već ugrožena - krivolovci love životinje, a rančeri uništavaju šume...

Kako bi zaštitila ovo bogatstvo, vlada Hondurasa u ovu prašumu poslala je specijalne vojnike koji štite i divljinu, ali i drevne gradove. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije