Još jedna vrsta pred izumiranjem zahvaljujući čovjeku

Radiosarajevo.ba
Još jedna vrsta pred izumiranjem zahvaljujući čovjeku
Foto: EPA-EFE / Čudnovati kljunaš

Čudnovati kljunaš, endemska vrsta sisavca, na rubu je izumiranja, pokazala je studija naučnika s Univerziteta Novi Južni Wales.

Ovaj sisavac je karakterističan za Australiju i Tasmaniju, a u južnoj Australiji, gdje je ovaj sisavac ranije živio, sada je praktički istrijebljen.

Koautor studije, profesor Richard Kingsford, kaže da je suša bila ključan razlog pada populacije ovih sisavaca s obzirom na to da su presušile rijeke, koje su njihovo prirodno stanište.

Autori istraživanja ističu da je gubitak staništa uzrokovan prvenstveno ljudskim djelovanjem, izgradnjom brana i čišćenjem zemljišta te klimatskim promjenama.

„Do ruba istrebljenja čudnovatog kljunaša su, među ostalim, dovele rijeke pune pepela i nedostatak kisika u područjima u kojima ovi sisavci žive“, kazao je profesor Gilad Bino, glavni autor studije.

Istakao je da se moraju što prije poduzeti mjere kako bi se spriječio nestanak ove endemske životinjske vrste.

Studijom se predviđa da će čudnovati kljunaš izumrijeti u oko 40 posto područja istočne Australije u kojima trenutno živi, zavisno od toga kakva će suša nastupiti u idućih sto godina.

Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca jer, za razliku od ostalih, na svijet ne donosi žive mlade, već polaže jaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije