PEN BiH uputio izvinjenje Orhanu Pamuku: BiH je u stanju ksenofobije

Fena
PEN BiH uputio izvinjenje Orhanu Pamuku: BiH je u stanju ksenofobije
Foto: EPA / Orhan Pamuk

Povodom povlačenja odluke o imenovanju književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva predsjednik PEN Centra BiH Goran Simić uputio je svoju reakciju upravi Grada Sarajeva.

Simić podsjeća da nakon što je Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva odlučila da svjetski priznatog nobelovca Orhana Pamuka proglasi počasnim građaninom.  Komisija iz Gradske uprave je direktivom poništila tu odluku.

Kao kolege pisci i borci za slobodu govora upućujemo Orhanu Pamuku iskreno izvinjenje zbog toga što se naša država BiH nalazi u dubokom stanju ksenofobije. Bila bi nam čast imati Pamuka kao počasnog građanina BiH, koji je progovorio o genocidu nad Armenima i koji se u svome književnom djelu, na više mjesta kroz historiju vlastite zemlje, osvrtao na gušenje slobode govora od vladajućih politika. Bila bi nam čast da imamo u gradu jednog od najpriznatijih i najčitanijih pisaca makar kao simbol multkulturnog Sarajeva i BiH, kakvu smo čast učinili američkoj spisateljici Susan Sontag. Zbog toga izjavljem duboko saučešće članovima Gradske uprave koji su opozvali odluku i učinili da se sam grad Sarajevo stidi. U skoro vrijeme Internacionalni PEN BiH će poslati memorandum s upitnikom svakome članu Gradske uprave s molbom da se izjasni koji su razlozi za odbijanje imenovanja našeg kolege Pamuka, a nakon toga ćemo se javiti medijima sa saoćenjem", navodi se u reakciji koju potpisuje književnik Goran Sim, predsjednik  PEN-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije