Orhan Pamuk osudio Erdoganove metode: Sloboda mišljenja ne postoji

Fena
Orhan Pamuk osudio Erdoganove metode: Sloboda mišljenja ne postoji
Turski pisac Orhan Pamuk, kojem je 2006. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, osudio je metode kojima se Erdoganova vlast služi kako bi istražila organizaciju puča od 15. jula i koji je sutradan ugušen.

Po riječima ovog nobelovca, veliki obračun koji još traje nakon neuspjelog puča je nezakonit i građanima Turske oduzima osnovna ljudska prava i slobode.

 

“U Turskoj vas mogu zatvoriti čak i ako se minimum ne slažete s vladom”, napisao je u svom članku objavljenom u nedjelju u novinama La Repubblica.

 

Sloboda mišljenja više ne postoji. Velikom brzinom se udaljavamo od vladavine zakona i srljamo ka vladavini terora”, piše Pamuk, dodajući da u Turskoj nema budućnosti za one koji se hrabro bore za slobodu govora.

 

Ovaj 64-godišnji romanopisac tvrdi da su masovna hapšenja u Turskoj rezultat "najokrutnije mržnje" i pozvao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odmah oslobodi sve intelektualce da bi im se moglo pravedno suditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije