SDP: Trebate biti gradski oci Sarajeva, a ne maćehe Erdoganove varoši

Radiosarajevo.ba
SDP: Trebate biti gradski oci Sarajeva, a ne maćehe Erdoganove varoši
Arhiv / Malik Garibija

Uskraćivanje titule počasnog građanina Sarajeva Orhanu Pamuku za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) u ovom gradu predstavlja samo jednu u nizu manifestacija podaničke politike gradskih vlasti, smatra Malik Garibija, predsjednik SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

"Grad, koji je kroz historiju nosio brojne velike i važne epitete, već godinama gubi svoj obraz i svoj status. Politike razvoja svedene na ekonomiju sadake, bezidejno vodstvo i tranzicijske etnokapitalističke vlasti dovele su nas do toga da svojim gradom upravljamo kao da nekome plaćamo danak za slobodu.  Ovo nije prvi put da se preko leđa Sarajeva biju unutarpolitičke borbe drugih zemalja. Tako se prije dvije godine osramotila gradska vlast koja je Aliji Lacifogluu, po fermanu iz Stambola, oduzela Plaketu Grada Sarajeva, a sada se koplja lome na daleko poznatijoj ličnosti.

Naime, Orhan Pamuk, svjetski književnik i dobitnik Nobelove nagrade, trebao je biti počasni građanin Sarajeva, ali gradske vlasti traže da se taj prijedlog poništi. Očito da davanje Bosne u amanet nije samo figurativno, da je SDA debelo zadužena kod turske AK partije, pa leti da ispuni preuzeta zaduženja. Tako smo za nekoliko polovnih tramvaja, za nekolicinu spomenika i za jednu seriju, prodali obraz Sarajeva, te od nekadašnjeg šehera, od olimpijskog grada i male metropole, spadosmo na varoš, a od kantona dobismo nahiju.

Vijećnici SDP BIH će svakako reagirati i u klupama Gradskog vijeća tražiti da se problem ispravi, ali dobrim dijelom već je kasno, osramotili smo se, šteta ugledu Grada je napravljena čim je ovakva vijest otišla u eter.

Sarajevo je nekada bilo grad gdje se ni carski fermani nisu poštovali, ako su gazili obraz i čast Sarajlija, a danas se obraz unaprijed prostire pred noge lažnih sultana. Bio je ovo nekada grad u kome ni vezir nije mogao raditi šta god hoće i grad koji je podilazio samo putnicima namjernicima i sirotinji. Danas, dok izbjeglice na debelim minusima spavaju po našim parkovima, vlasti na njih zatvaraju oči, a bave se samoponižavanjem pred stranim donatorima.

Uvažena gospodo na vlasti, trebate biti gradski oci Sarajeva, a ponašate se kao maćehe male Erdoganove varoši.

Uvjeren sam da je Turska naša prijateljska zemlja i da su Turci nama prijateljski narod, pa sam stoga siguran da se i oni sami stide pred ovakvim gestama, kao što bi se svaki dobar prijatelj postidio. Prijatelj bi nas podigao i ne bi dozvolio da pred njim klečimo, posjeo bi nas za isti sto i sačuvao nam obraz.

Nadam se da će nas turski prijatelji spasiti sramote i uspraviti naše glavešine koje im se poklanjaju. Nadam se da će Orhan Pamuk, zbog sjajnih djela koje je napisao i koja ga svrstavaju u red najpoznatijih Turaka i najvećih pisaca u historiji, postati počasni građanin našeg grada. Prijatelji Turci, pomozite vlastima Grada Sarajeva, recite im da nema potrebe za ovim, da su prevršili mjeru. Neka nam slažu da je bila zabuna, sačuvajte barem vi obraz Sarajeva, kad to već ne znaju oni koji su za to plaćeni", poručio je Garibija, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije