USAID i Save the Children: Otvorena prva STEM učionica u BiH

Radiosarajevo.ba
 USAID i Save the Children: Otvorena prva STEM učionica u BiH
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Otvorena STEM laboratorija u OŠ 'Amer Ćenanović' Sarajevu
U osnovnoj školi "Amer Ćenanović" u srijedu je otvorena STEM laboratorija.
Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izjavila je da joj je veliko zadovoljstvo što danas otvaraju STEM učionicu, kao prvi javni dio USAID-ovog ENABLE programa.

"STEM je skraćenica za nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku, a cilj projekta je da se ovi predmeti podučavaju u svim svojim različitim disciplinama na integriran i sveobuhvatan način. Jer, to je, zapravo, kako se koriste u životu, kako se koriste u akademskim studijama dok studenti napreduju u svom obrazovanju", rekla je Cormack.

U okviru nastojanja da učenici u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učešće u ekonomiji zasnovanoj na znanju i postanu nosioci ekonomskog razvoja u budućnosti, organizacija Save the Children je počela s implementacijom projekta "Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH)" u septembru 2016., uz podršku Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID).

Nakon dvije godine rada na Operativnom nastavnom planu za STEM i edukaciju nastavnika, druga faza projekta proširuje se na 12 pilot škola u Bosni i Hercegovini koje uvode STEM podučavanje u učionice, počevši od otvaranja dvije STEM laboratorije u dvije STEM model škole u Sarajevu i Mostaru.

Direktor OŠ Amer Ćenanović Vahid Ćustović rekao je da će STEM pristup obrazovanju nadopuniti njihove prethodne aktivnosti, te će učenike zaista spremati za vrijeme u kojem će oni raditi.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić pojasnila je da će se u 12 škola u Bosni i Hercegovini provoditi integrirano STEM podučavanje.

"Vjerujemo da će nastava iz STEM disciplina biti puno interesantnija za djecu, relevantnija, i da će im ukazivati na koji način nauku i sve discipline koje STEM pokriva mogu koristiti u svakodnevnom žuvotu“, kazala je Žeravčić.

U naredne dvije godine STEM obrazovanje će biti primjenjeno u 12 model-škola u Bosni i Hercegovini, u kojima će se opremiti STEM laboratorije, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije