Otvorena grupa podrške ženama koje pate od postporođajne depresije

Radiosarajevo.ba
Otvorena grupa podrške ženama koje pate od postporođajne depresije
FOTO: Pixabay / Ilustracija
Postporođajni poremećaji koji obuhvataju postporođajnu tugu, depresiju i psihozu su sve učestalije komplikacije poslije rođenja djeteta.

Često u našem društvu žene ne nailaze na razumijevanje za ovakvu vrstu problema i same prolaze kroz ova stanja. To nije krivica majki i one ne smiju u tome biti same. Informisanjem trudnica i majki, kao i njihovih partnera, porodica i društva u cjelini, i odgovarajućom njegom može se spriječiti pogoršavanje simptoma, a moguć je i potpuni oporavak.

Tim povodom, udruženje Eko Eho - Centar za edukaciju i promociju zdravog života iz Banje Luke provodi kampanju širenja svijesti javnosti o značaju i učestalosti poremećaja mentalnog stanja žena tokom trudnoće i nakon porođaja.

Statistički pokazatelji upozoravaju na prisutnost ovog problema: Jedna od sedam majki doživljava postporođajnu depresiju nakon rođenja djeteta, dok će na hiljadu žena jedna ili dvije doživjeti postporođajnu psihozu. Od žena koje dožive postporođajnu psihozu, 4% izvrši čedomorstvo, a 5% ih počini samoubistvo - navodi organizacija Eko Eho. 

Nadalje, 15 do 21% žena pate od depresije ili anksioznosti tokom trudnoće, a od toga se 50-75% osoba ne obrati za bilo kakvu pomoć. 

Za ove učestale komplikacije u Bih ne postoji adekvatan skrining, niti odgovarajuće dostupne grupe podrške.

Preliminarni rezultati ankete koje udruženje EkoEho provodi govore da se čak 95% žena na području Bosne i Hercegovine izjasnilo da nisu dobile nikakve informacije o mogućim komplikacijama i promjenama u mentalnom stanju tokom trudnoće i nakon poroda, a jednak procenat njih je rekao da u slučaju postojanja simptoma nisu znale kome mogu da se obrate za pomoć.

Aktivnosti koje Udruženje trenutno sprovodi usmjerene su na podršku ovim
ženama, informisanje i širenje svijesti javnosti o navedenim problemima kroz Facebook grupu podrške (Niste same-grupa za podršku ženama u postporođajnom periodu) u kojoj žene mogu da razmjene svoja iskustva i dobiju savjet psihologa, informisanje putem društvenih mreža, medija, brošura, kao i kroz grupe za psihološku podršku ženama koje osjećaju promjene u svom mentalnom zdravlju (radionice psihološke podrške - grupna terapija pod nadzorom stručnog lica).

Trudnice, majke i njihova okolina treba da shvate da su teška stanja tokom
perioda trudnoće i nakon porođaja čest i prirodan proces i nešto što se dešava skoro
svakoj ženi. Potrebno je da se ženama pruži podrška kako bi u budućnosti bile slobodne da govore o tome i međusobno se podržavaju, poručuju iz udruženja, te pozivaju trudnice i porodilje da se pridruže Facebook grupi podrške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije