Stephen Hawking – Poruka svima koji pate od depresije

Radiosarajevo.ba
Stephen Hawking – Poruka svima koji pate od depresije
EPA / Stephen Hawking
Svjetski poznati naučnik Stephen Hawking je poznat po teorijskoj fizici, gdje nam je pružio složen i dragocjen uvid u prostor i vrijeme. On je, takođe, podijelio svoje znanje i u više emocionalnih pitanja.

U nedavnom razgovoru, Stephen Hawking je poslao divnu poruku ljudima koji pate od depresije, upoređujući depresiju sa crnim rupama – objašnjavajući da bez obzira koliko tamno izgledaju, nije nemoguće da se izbjegnu.

Hawking je rekao: ”Poruka ovog predavanja je da crne rupe nisu tako crne kao što su naslikane. One nisu doživotni zatvori kako smo nekada mislili… stvari mogu izaći iz crne rupe, kako van, tako i vjerovatno u drugi univerzum. Zato, ako se osjećate da ste u crnoj rupi, ne odustajte – postoji izlaz.”

Stephen Hawking, koji je napunio 74 godine, boluje već 53 godine od amiotrofične lateralne skleroze. Nakon dijagnoze bolesti 1963. rečeno mu je da će živjeti samo dvije godine.

Govoreći publici, njegova kćerka Lucy istakla je neverovatnu mentalnu sposobnost njenog oca – kako intelektualno, tako i emotivno.

”On ima veoma zavidnu želju da nastavi dalje i sposobnost da okupi sve svoje resurse, svu energiju i  mentalni fokus i stavi u jedan cilj, a to je da ide dalje”, rekla je ona, prenosi Forensicsoul.com .

”Ali ne samo da nastavi dalje radi opstanka, već da prevaziđe to svojim izvanrednim radom – pisanjem knjiga, predavanjima, inspirišući druge ljude sa neurodegenerativnim i drugim smetnjama u razvoju.”

Ovo može dati hrabrost onima koji pate od stanja depresije - bez obzira koliko loše izgleda, nemojte nikada odustati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije