Čedomorstvo: Zašto su kazne za ovaj čin blaže od kazni za ubistvo?

Radiosarajevo.ba
Čedomorstvo: Zašto su kazne za ovaj čin blaže od kazni za ubistvo?

Slučaj Mevlide Mujić, kojoj je zbog ubistva sopstvenog tek rođenog djeteta dosuđena kazna od 2 i pol godine, još jednom je u fokus postavio fenomen čedomorstva. 

Mevlida Mujić osuđena na 2,5 godina zatvora zbog ubistva djeteta

Prema definiciji, čedomorstvo predstavlja lišavanje života tek rođenog djeteta. 

Ranije se smatralo težim oblikom ubistva, ali se od 19 stoljeća čedomorstvo posmatra kao izdvojen fenomen. 

Presudna za predviđanje ovog ubistva kao "drugačijeg" su medicinska saznanja da se za vrijeme i neposredno nakon porođaja majka nalazi u posebnom psihofizičkom stanju. To opravdava blaži tretman čedomorki u odnosu na druge ubice, kada se nađu pred sudom. 

Izvršilac može biti samo majka. Ukoliko djelo izvrši neko drugo lice, a majka ga na to podstrekne ili mu pomogne u izvršenju za vrijeme porođaja ili neposredno nakon porođaja, ona će se smatrati saučesnikom, a izvršilac će odgovarati za ubistvo.

Radnja izvršenja sastoji se u lišavanju života djeteta koje može biti izvršeno činjenjem ili nečinjenjem. Prema definiciji, objekt je dijete i nužno je da je porođaj započeo i da je dijete živo rođeno. U protivnom, ako se radnja izvrši prije početka porođaja, odnosno prema plodu, to će biti krivično djelo nedozvoljenog prekida trudnoće. 

Da bi se krivično djelo moglo nazvati čedomorstvo, nužno je da je ono izvršeno pri porođaju ili neposredno nakon njega, dok traje specifično psihološko stanje majke. 

U Bosni i Hercegovini propisana je kazna za ovo kazneno djelo od 1 do 5 godina. U evropskom zakonodavstvu za ovo djelo propisuje se stroža kazna nego za ubistvo iz nehata, a npr. švedski i holandski Kazneni zakoni predviđaju kaznu do šest godina zatvora za majku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije