Otvorena donatorska izložba: Muzej Alija Izetbegović za djecu oboljelu od raka

Anadolija
Otvorena donatorska izložba: Muzej Alija Izetbegović za djecu oboljelu od raka

U sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorena donatorska izložba umjetničkih djela Međunarodne likovne kolonije "Moj bijeg u slobodu". Izložbu su organizovali Javna ustanova Muzej "Alije Izetbegovića" u saradnji sa Gradskom upravom Sarajevo, a sva sredstva od prodatih djela biće donirana Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka".

"U okviru ove izložbe možete vidjeti 40 djela iz fundusa Muzeja 'Alija Izetbegović', koja su nastala u rasponu od sedam godina, od 2013. do 2019. godine, u okviru Međunarodne likovne kolonije 'Moj bijeg u slobodu', koja se svake godine tradicionalno odvija u Počitelju", kazala je Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica Muzeja "Alija Izetbegović" i dodala da se likovna kolonija održava u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH.

AI_donatorska_izlozba_AA_003.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Istakla je da su sva izložena djela na prodaju, te da se cijene kreću od 1.000 do 15.000 konvertibilnih maraka (KM), te napomenula da se među djelima nalaze radovi nekih eminentnih bosanskohercegovačkih, ali i stranih umjetnika.

"Izložba će biti otvorena do kraja decembra u Vijećnici. Slobodan je ulaz, svi zainteresirani mogu doći i pogledati djela, mogu ih rezervisati i na taj način da doprinesu radu ove humanitarne organizacije", rekla je Berberović-Dizdarević.

AI_donatorska_izlozba_AA_002.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" izrazio je zahvalnost Muzeju "Alije Izetbegovića" i Gradskoj upravi Sarajeva na organizaciji donatorske izložbe.

"Roditeljska kuća i udruženje, ono što rade je postalo prepoznatljivo od šire javnosti, tako da podrška dolazi sa svih strana. To nekako ohrabruje da, ipak, imamo humanosti i empatije, posebno za ovu kategoriju djece, koja se suočavaju sa najtežim oboljenjima i ostaju najduže u bolnici. Vrlo je važno znati da je podrška i njima i njihovim roditeljima važna. Nekada roditeljima više, nego dječici. Pošto su oni u bolnici jako dugo i uskraćeni su za djetinjstvo, koje druga djeca imaju, za kretivnosti, za obrazovanje, tako da mu pokušavamo da toj djeci sistemski pomognemo. Da dobiju cjelokupnu, trajnu, aktivnu podršku tokom liječenja i nakon liječenja", pojasnio je Kubat.

AI_donatorska_izlozba_AA_005.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Kubat je istakao da će od sredstava koja budu sakupljena na donatorskoj izložbi kupiti knjige za biblioteku u Roditeljskoj kući, kako bi kroz kreativne radionice i čitanje djeci bajki pokušali da barem na trenutak zaborave na ono kroz šta prolaze.

Otvorenju donatorske izložbe u Vijećnici prisustvovao je i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije