Inventura / Ostavite više Bosnu na miru!

04. 07. 2020. u 07:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 145

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod sedmicu koja je iza nas.

Piše: Faruk Vele

Subota, 27. juni

Gužve u Neumu

Nakon što je Hrvatska uvela mjere zabrana za stanovnike Bosne i Hercegovine, u jedinom bh. gradu na moru zavladale su velike gužve. Kolone automobila formirale su se prema Neumu, ali ne, kao nekada, preko Hrvatske, već teritorijem jedine nam domovine – do mora.

Za smještaj u našem jedinom primorskom gradu zavladala je nezapamćena pomama. Jedan šeret našalio se kako je prvi slobodan peškir našao na Svitavi kod Čapljine.

Ugostitelji u Neumu, naravno, zadovoljno trljaju ruke, a ovaj grad konačno ima šansu da dobije mjesto koje zasluže. Iskreno budi rečeno, Neuma su se u Bosni, a vala i u Hercegovini, sjećali sporadično i povremeno, bez sistemskog pristupa razvoju ove općine, a posebno njezinog zaleđa.

Konačnom izgradnjom puta, koji se, usput budi rečeno, čeka već decenijama - stvara se poveže bh. teritoriji i isprave brojne greške iz prošlosti.

Ako nas iko, a tu mislim na sve građane bosanskohercegovačke države, nauči kako se čuva i gradi država, onda će to biti susjedi.

Što te ne ubije, to te ojača.

Nedjelja, 28. juni

Ljetovanje u mučilištu

Vlasti u bh. entitetu Republika Srpska pozvale su građane da iskoriste svoje turističke vaučere tako što će ljetovati u hotelu "Vilina vlas" u Višegradu. Ovakva odluka vlasti na čelu s Miloradom Dodikom u najmanju ruku je gnusna jer je navedeni hotel tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu predstavljao mučilište u kojem su skončale desetine nedužnih.

"U hotelu "Vilina vlas" nema sobe u kojoj neko nije ubijen, u kojoj žene nisu silovane", reći će za Radiosarajevo.ba istinska heriona Bakira Hasečić.

U Hotelu Vilina vlas nema sobe u kojoj žene nisu silovane ili neko nije ubijen

Da užas bude potpun, informacija da vaučeri mogu biti korišteni u "Vilinoj vlasi" obznanjena je na dan kada su preživjeli Višegrađani obilježili stradanje oko 140 Bošnjaka koji su živi zapaljeni u dvije žive lomače na Bikavcu i Pionirskoj, kao i drugih zločina!!!

Kod ovakvog stanja stvari postaje jasnije zašto vlasti RS-a insistiraju na negiranju, a u posljednje vrijeme i na slavljenju zločina, tzv. trijumfalizmu o kojem nerijetko pišu Dr. Hariz Halilovich i Dr. Hikmet Karčić.

Kada god pomislimo da etonacionalisti ne mogu dalje u svome sipanju soli na ljute rane međunacionalnih odnosa, oni nas veoma spremno demantiraju, otvarajući prostora novim mržnjama, neprijateljstvima i tenzijama, koje će ionako dobro naplatiti na tenderima.

Ponedjeljak, 29. juni

Drama u Sandžaku

Dramatične vijesti dolaze sa Sandžaka. Posebno je haotična situacija u Novom Pazaru gdje je, prema zvaničnim informacijama, više od stotinu pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Jednom laborantu iz Tutina, u nekoliko dana su umrli otac, majka i sestra!

Dramatičan apel putem našeg portala među prvima je uputila aktivistica za ljudska prava Aida Ćorović.

Iako se uvijek može govoriti o ozbiljnosti svakoga od nas, po svemu sudeći, negativnu ulogu odigrala je vlast u Srbiji. Dok je vlastima to odgovaralo, mjere restrikcija u toj zemlji su bile među najoštrijima na Balkanu.

Kada je trebalo organizirati izborne kampanje i ubirati glasove, mjere su naglo popustile. Organizirali su se skupovi, utakmice, druženja, ministar Rasim Ljajić se s bine bacao u publiku (!?), a danas ljuti Pazarci njegovog dugogodišnjeg saradnika i direktora Opšte bolnice tjeraju govnjvim motkama ("Teraj Mehu... "). Vlast je očito skrivala istinu od građana, a kada je stvar eskalirala sve su, naprosto, negirali.

Vlast u Srbiji je toliko moralno potonula, zajedno sa svojim bošnjačkim jatacima, da su noć prije posjete premijerke Srbije Ane Brnabić uklanjali osmrtnice sa novopazarskih ulica kako bi se, eto, sakrilo – da ljudi masovno umiru! Vlasti i dalje ignoriraju problem. Jedino što je konkretno vlast Srbije do sada jeste da zabrani upućivanje pomoći iz BiH!

Utorak, 30. juni

Odlazak dubrovačkog gospara

Historičar, političar i pisac, prof. dr. Ivo Banac preminuo je nakon teške bolesti, u 74. godini života.

Banac je bio profesor emeritus historije čuvenog Sveučilišta Yale, a na tom je sveučilištu bio u dva mandata Master Pierson Collegea. Obavljao je dužnost ministra za zaštitu okoliša i prostornoga uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), bio predsjednik Liberalne stranke (2003.–2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. –2007.).

Tokom '90-tih i kasnije otvoreno je kritizirao tuđmanizam i agresorsku politiku prvog hrvatskog predsjednika prema Bosni i Hercegovini. Bio je među prvima koji su ustali protiv zločina počinjenih s ciljem formiranja tzv. Herceg-Bosne.

Upozoravao je i da velikosrpska politika nije završila svoj krvavi put, već da, naprosto, čeka svoj novi uzlet i priliku. Osvrtao se i na retrogradnu rusku politiku u ovom dijelu svijeta. Među prvima je ukazao je ukazivao na opasne ideje Milorada Dodika, a kasnije i Dragana Čovića. Sve to je u konačnici dovodio u vezu s jednim ciljem – razbijanja Bosne.

Kao čelni Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) godinama se Ivo borio se za ljudska prava.

Jedno je sigurno, ovaj dubrovački gospar i počasni građanin Sarajeva bio je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i ljudi. Neka mu je vječna slava i hvala i pokoj njegovoj plemenitoj duši.

Srijeda, 01. juli

Rusko podrivanje bh. suvereniteta

Ruska Federacija podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, a igrala je na destabilizirajuću ulogu u odnosima Kosova i Srbije, navodi se u najnovijem izvještaju vojnog komiteta američkog Senata.

"Komitet je zabrinut zbog aktivnosti Rusije koje bi mogle imati destabilizirajući utjecaj na političko i sigurnosno okuženje u zoni odgovornosti američke komande u Evropi, upozoreno je.

Američki izvještaj potvrđuje da se nad BiH provode aktivnosti koji su najmanje dobronamjerne prema našoj zemlji. Dajući BiH ulogu "žrtvenog jarca", Rusija se na ovim prostorima nastoji razračunavati sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom. Mnogi nisu svjesni u kakve nas to opasnosti gura.

Nažalost, kada svima postane sve jasno o čemu se radi, obično bude prekasno.

Četvrtak, 02. juli

Lov na antifašiste

Policijska stanica Centar podnijela je zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Seada Đulića i Nijaza Skenderagića zbog organiziranja komememorativne šetnje antifašista u Sarajevu 16. maja. Kako je navedeno, kao organizatori šetnje oni su prekršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a BiH i jedan od organizatora komemorativna šetnje antifašista u Sarajevu, održane 16. maja ove godine, saslušan je 23. juna u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo. Đulić, predsjednik SUBNOR-a, također je saslušan u prostorijama MUP-a, ali u Mostaru.

Šokantno je saznanje da u ovoj državi, ako ste, primjerice Milorad Dodik i dio njegovog klana možete negirati državu, genocid, najavljivati raspad države, secesiju. Možete, također, kao što je slučaj sa HDZ-om, štititi ulice ustaških zločinaca veličati paradržavnu tvorevinu koja je pred cijelim svijetom, i to na Tribunalu u Hagu, proglašena zločinačkom. Možete postavljati zastave paradržava, ili zvanične zastave susjednih država. Možete, kao u Stocu, ugrožavati nacionalni spomenik, prodavati stećke, graditi na njima..., ali kada ste antifašista i pri tome dižete glas protiv fašista svih boja, e onda ćete dobiti prijavu. To je naša Bosna i Hercegovina danas i tome treba pogledati u lice.

Petak, 03. juli

Izbori u Hrvatskoj

Hrvatski birači u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore koji bi trebali dati odgovor na pitanje koja će politička opcija voditi državu sljedeće četiri godine. Izbori dolaze u trenutku kada je Hrvatska završila prvo predsjedanje Vijećem Europske unije, ali i u vremenu kada se sve zemlje, pa i Hrvatska, bore sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

I dok portal European pregleda koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih za funkcioniranje EU, hrvatsko predsjedavanje Unijom naziva katastrofalnim, a hrvatski građani muku muče kao i ostali stanovnici Balkana, Plenković bi se bavio reorganizacijom BiH, i to na način da bude cijela iz tri najmanje dijela!?

Naravno, jasno je da se Plenković nastoji tako dodvoriti desnom, neoustaškom biračkom tijelu koje mu i dalje prigovara manjak hrvatstva, jer mu je "mama bila vojna lekarka", ali samo zamislimo kako bi se proveli Bakir Izetbegović, Željko Komšić i ostali bh. lideri bavili reorganizacijom Hrvatske.

Došlo je vrijeme da se susjedima, i onima na zapadu , ali i onima na istoku jasno kaže – ostavite Bosnu i Hercegovinu na miru.

KOMENTARI (1)