Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'

1
Radiosarajevo.ba
Osnaživanje žena u BiH: Pokrenut projekat 'Ženski karavan za pravdu i pomirenje'
Foto: Fondacija "Lara" / Projekt "Ženski karavan za pravdu i pomirenje"

Projekat "Ženski karavan za pravdu i pomirenje" Fondacije "Lara" iz Bijeljine predstavlja važan korak ka povećanju vidljivosti i aktivnog uključivanja žena u procese tranzicione pravde, suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini.

Pokretanje ovog projekta proizlazi iz nedovoljne vidljivosti ženskog doprinosa u ovim ključnim procesima, težnje za promoviranjem rodno osviještenog pristupa pomirenju i podrške mirovnim aktivisticama.

Projekat je započeo u decembru prošle godine i planiran je da traje do jula 2025. godine. Cilj projekata je ne samo povećanje vidljivosti ženskog doprinosa, već i podrška bosanskohercegovačkim mirovnim aktivisticama.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Kroz različite aktivnosti, uključujući komunikaciju s relevantnim institucijama i organizacijama, afirmaciju krivične pravde i procesuiranje ratnih zločina, te organizaciju mirovnog kampa za mlade žene i aktivistkinje, projekat ima za cilj osnaživanje žena u procesima pomirenja i pravde.

"Drugi važan pravac djelovanja kroz brojne projekatne aktivnosti je afirmacija krivične pravde
i procesuiranje ratnih zločina kao važnog aspekta pomirenja u BiH. Zajednički imenitelj svih
projekatnih aktivnosti je rodno odgovorni dijalog s feminističkim pristupom pomirenju. Ovaj
inkluzivni projekat realizovaće se u oba bh. entiteta i uključitati regionalnu saradnju sa
aktivistkinjama iz Crne Gore, Srbije i Kosova", rekla je na press konferenciji povodom
predstavljanja projekata Dragana Petrić iz Fondacije "Lara".

Projekt
Foto: Fondacija "Lara": projekat "Ženski karavan za pravdu i pomirenje"

Emira Hodžić iz Suda BiH istakla je važnost otvaranja pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom u kontekstu pravosuđa, kao jedne od obaveza koju zemlja treba ispuniti. U tom smislu, Bosna i Hercegovina treba se pozabaviti otvorenim pitanjima koja se tiču suđenja za ratne zločine, nestalih osoba, obeštećenja ratnih žrtava torture, seksualnog nasilja i tranzicione pravde.

Dragana Petrić iz Fondacije "Lara" istakla je važnost rodno osviještenog dijaloga s feminističkim pristupom pomirenju kao zajednički imenitelj svih projekatnih aktivnosti. Ovaj inkluzivni pristup odražava se i kroz organizaciju mirovnog kampa za mlade žene i aktivistkinje, kao i kroz podršku svjedocima putem Odjeljenja za podršku svjedocima pri Sudu BiH.

Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže

Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže

projekat "Ženski karavan za pravdu i pomirenje" predstavlja značajan korak ka osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini i regionu, te promoviranju rodno osviještenog pristupa pomirenju i tranzicionoj pravdi. Ovo je još jedan pozitivan korak ka izgradnji inkluzivnog i pravednog društva, gdje se glas i doprinos žena cijene i poštuju.

"Ženski karavan za pravdu i pomirenje" Fondacije "Lara" realizuje se uz pomoć projekata
podrške EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija a
sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije