Izbori 2024 | Na konferenciji predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima

0
A. Sokolović
Izbori 2024 | Na konferenciji predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zanimljiva panel diskusija

U Sarajevu je u utorak, 26. marta, održana zanimljiva i za urednike i novinare iz medija u Bosni i Hercegovini veoma poučna Konferencija “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije” na kojoj su predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima, a uoči Lokalnih izbora 2024.

Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima, koje su namijenjene online i štampanim medijima, usvojila je u martu 2024. Skupština Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, i one su prateći dokument Kodeksa za štampu i online medije.

Prvi se medijima na konferenciji, na kojoj je učešće uzeo i portal Radiosarajevo.ba, obratio Neil Kavanagh, zamjenik britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, koji je nakon uvodnih pozdravih riječi istakao značaj slobodnog izvještavanja sa Izbora u BiH koja slijede.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

"Ujedinjeno Kraljevstvo s ponosom podržava ove male ali značajne korake ka slobodnim i pravednim izborima”, naglasio je Kavanagh.

On je podsjetio na prethodno istraživanje Mediacentra koje je pokazalo do koje mjere je govor mržnje bio sveprisutan tokom izbora u oktobru 2022. godine.

„Mnogi od tih narativa proistekli su iz narativa samih političkih partija a samo pojedine popularni mediji su ih direktno preispitali. Stoga je veoma važno današnje predstavljanje novih Smjernica i skupa alata koji će novinarima pomoći da učinkovitije izvještavaju o izborima“, rekao je Kavanagh.

Neil Kavanagh
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Neil Kavanagh

Svi resursi koje je Mediacentar Sarajevo razvio, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kako je naglasila izvršna direktorica Mediacentra Maida Muminović, nastali su na osnovu najboljih međunarodni praksi i na osnovu iskustava lokalnih redakcija koje godinama prate izbore i jako dobro poznaju kontekst u kojima se izbori odvijaju.

Cilj je, kako je dodala, ne samo podsjetiti na profesionalne i etičke standarde, već potaknuti redakcije da traže kreativnije i konstruktivnije pristupe izvještavanju o izborima.

"Želimo dati doprinos proizvodnji medijskih sadržaja koji će informisati, ali i privući publiku, zainteresirati građane za aktivnije učešće u izbornoj debati. U današnjem medijskom okruženju, izvještavanje o izborima mora biti profesionalno i etično, ali i kreativno, inovativno, takvo da u fokus predizborne kampanje kao najglasniji i najuticajniji nametne interes javnosti“, dodala je Muminović.

Maida Muminović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Maida Muminović

Tokom konferencije, koja je održana u Swiss hotelu u Sarajevu, održane su i dvije zanimljive panel diskusije na kojima su i urednici i novinari bh. medija mogli aktivno učestvovati.

Na prvoj panel diskusiji "Pravila i izazovi u izvještavanju o izborima" govorio je član Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović, koji je naglasio kako je CIK BiH kroz prethodne izborne cikluse bila subjekt ogromne količine dezinformacija u izbornom procesu, posebno za vrijeme Općih izbora.

"Cijenimo da će ove Smjernice doprinijeti da prije svega medijske kuće, novinari i novinarke koji prate izborni proces budu spremniji, pripremljeniji da odgovore na izazove koje predstoje pred Lokalne izbore 2024.", izjavio je Arnautović.

Mediji su, kako je izjavila projektna koordinatorica u Vijeću za štampu i online medije u BiH Maida Bahto Kestendžić, dužni da se tokom predizbornog perioda pridržavaju etičkih standarda sadržanih u Kodeksu za štampane i online medije BiH i pripadajućim Smjernicama.

"Svakako, obaveza je i svih ostalih učesnika u komunikacijskom prostoru da se suzdržavaju od zloupotreba slobode izražavanja, odnosno korištenja govora mržnje, prijetnji i diskriminatornog govora“, podvukla je Maida Bahto Kestendžić.

U skladu sa principima slobode izražavanja, upravo Vijeće za štampu i online medije u BiH, dodala je Bahto Kestendžić, omogućava svim građanima, uključujući i političke subjekte, da se žale na sadržaje za koje smatraju da su netačni i neprofesionalni.

Konferencija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija "Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije"

Osim Suada Arnautovića i Maide Bahto Kestendžić na prvoj panel diskusiji još su govorili Azra Maslo, rukovoditeljica Sektora za programske sadržaje i prigovore Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Zerina Ćosić Vrabac, izvršna direktorica za program i produkciju TVSA, kao i Amer Džihana, istraživač i saradnik Mediacentra, 

Priručnik za medijsko izvještavanje o izborima na drugoj panel diskusiji "Konstruktivnije o izborima: Kapaciteti i resursi za medije", koji je također predstavljen, zamišljen je kao online alat za sve medijske profesionalce i redakcije, bez obzira da li je riječ o elektronskim, printanim ili online medijima.

"Pisan je jednostavnim jezikom i primjenjiv za rad bilo koje redakcije sa savjetima koji se mogu koristiti 'odmah i sad'", kazala je koautorica Priručnika Albina Vicković, izvršna direktorica RTV SLON.

Ono što ovaj Priručnik razlikuje od svih prethodnih sličnih alata, kako je dodala Vicković, jeste to što sadrži i konkretne primjere iz prakse, izazove i zamke i savjete kako ih prevazići sa kojima se novinari i novinarke susreću u izbornoj godini.

Konferencija "Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija "Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije"

"Priručnik tako sadrži i konkretne savjete kako da prevaziđemo određene izazove sa kojima se suočavamo na terenu (npr. funkcionerska kampanja), kako da se pripremo za rad u izbornoj godini i ono što je posebno važno, kako da naše sadržaje učinimo privlačnijim za publiku, odnosno kako da u centar izvještavanja stavimo stvarne probleme građana i građanki", rekla je Vicković.

Na ovoj panel diskusiji još su govorili Anida Sokol, istraživačica i urednica Media.ba, Katarina Panić, novinarka agencije Srna, Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina i Mile Limov, direktor Radio Čapljina.

Moderator obje diskusije bio je Haris E. Bilalović.

Boro Kontić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Boro Kontić

Na konferenciji je bio prisutan i Boro Kontić, direktor i osnivač Mediacentra Sarajevo, koji je također uzeo učešće i postavio nekoliko zanimljivih pitanja.

Priručnik za medijsko izvještavanje o izborima dostupan je u online formatu na linku OVDJE, a Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima na stranici Mediacentra Sarajevo na linku OVDJE. Pripremljene su uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Mediacentar: Posebna pažnja Izborima 2024.

Mediacentar Sarajevo će, prema riječima Maide Muminović, ove godine posvetiti posebnu pažnju izborima, s obzirom na to da su pred nama Lokalni izbori kada ćemo odlučivati o pitanjama koja su jako bliska svakodnevnom životu i prilikama u našim zajednicama.

„Vidimo veliki značaj i ulogu medija, posebno lokalnih redakcija, u usmjeravanju izborne debate na konkretna, životna pitanja i smanjenju prostora za uticaj propagande, štetnih narativa i dezinformacija“, izjavila je Muminović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije