Fondacija Mediacentar Sarajevo: Živjeti različitosti

Radiosarajevo.ba
Fondacija Mediacentar Sarajevo: Živjeti različitosti

Fondacija „Mediacentar“ Sarajevo, priručnik za obrazovne programe, projekat „Živjeti različitosti

Fondacija „Mediacentar“ Sarajevo, predstavlja priručnik za obrazovni program čiji je cilj unaprijediti  vještine i znanja potrebna za produkciju multimedijalnih sadržaja koji se tiču društvenih različitosti. Priručnik daje smjernice i primjere vježbi za realizaciju sličnih trening programa, te je namijenjen edukatorima/cama u ovoj oblasti.  Dostupan je ovdje.  

Kroz ovaj program Fondacija Mediacentar Sarajevo ukazala je na potrebe za razvojem pozitivnih medijskih praksi, kao i za edukacijom budućih novinara koji će aktivnije prepoznavati i sprovoditi princip različitosti u medijima. Projekat Živjeti različitosti po drugi put podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ured za odnose sa javnošću.

Priručnik je finaliziran kroz interaktivni desetodnevni obrazovni program za studente/ice novinarstva i novinare/ke početnike/ce, fokusiran na medijski tretman različitosti i multimedijalnu produkciju. Obrazovni program je održan u aprilu 2013. godine. Izjave učesnica/ka možete pogledati ovdje.

Pored toga, priručnik se naslanja na  prethodno sprovedenu procjena potreba u smislu tretmana različitosti u medijskim sadržajima, s posebnim naglaskom na edukaciju za studente novinarstva/novinare.

Kroz procjenu su razmatrana pitanja poput: Na koji način su predstavljeni različiti društveni identiteti u medijima? U kojoj mjeri su marginalizirani i neadekvatno prestavljeni i zašto? Kako poboljšati tretman različitosti u medijima, posebno kroz edukacijske programe za novinare? Izvještaj nastao na osnovu procjene potreba (dostupan ovdje) ukazuje na mariginalizaciju različitih društvenih identiteta u medijima i neadekvatnu primjenu principa različitosti. Procjena potreba također upućuje na zaključak da edukacijski programi mogu značajno doprinijeti unaprijeđenju novinarskih praksi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije