Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže

4
Radiosarajevo.ba
Aktivisti uputili apel ispred Vlade FBiH, evo šta traže
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Za naše šume - Fondacija ACT

Ispred sjedišta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak, 21. marta, održana je press konferenciija povodom Svjetskog dana šuma, ali i naglašavanja dugotrajnog nedostatka zakona o šumama u FBiH.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva vratilo je Zakon o šumama FBiH u javnu raspravu nakon gotovo 15 godina odsustva.

Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT istakla je da je nepostojanje zakona o šumama dovelo do velike neuređenosti i korupcije u sektoru šumarstva.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Nedostatak zakona o šumama u FBiH već 15 godina rezultirao je situacijom u kojoj je sektor šumarstva jedan od najneuređenijih i najkorumpiranijih. Apeliramo na Vladu FBiH da usvoji komentare struke i da se izbaci član 63, koji bi omogućio pustošenje šuma zarad privatnih interesa", poručila je Kusturica.

Nina Kreševljaković, aktivistica, naglasila je važnost usvajanja zakona o šumama, ali uz pažljivo razmatranje uslova.

Lejla Kusturica upozorava: 'Mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima'

Lejla Kusturica upozorava: 'Mijenjaju se zakoni kako bi se sve pogodovalo investitorima'

"Usvajanje zakona o šumama je nužno, ali moramo paziti pod kojim uslovima to činimo. Cilj ne smije biti rasprodaja šuma zarad privatnih interesa. Potrebno je održivo upravljanje šumama, gdje sve što se uzme, mora se i vratiti", istaknula je Kreševljaković.

Profesor Dalibor Balijan s Šumarskog fakulteta naglasio je da je potrebno modernizirati prijedlog zakona o šumama i omogućiti održivo upravljanje šumskim resursima.

"Šume nam propadaju, a potrebno je više od uzimanja resursa - potrebno je i ulagati u očuvanje. Drvo nije jedini prihod koji šuma može dati", zaključio je profesor Balijan.

Anes Podić iz Eko-akcije dodatno je naglasio hitnost usvajanja zakona o šumama u FBiH te istaknuo dugogodišnji nedostatak zakonske regulative u ovoj oblasti.

Podsjetimo, šume su srce Bosne i Hercegovine, ali naša zelena baština je u opasnosti. Sa preko 63 posto teritorije obuhvaćene šumama, naša država je jedna od najšumovitijih u Europi. Međutim, nedostatak zakonske zaštite i neodgovorno gospodarenje prijete da unište ovo dragocjeno prirodno bogatstvo.

Aktivistica Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT predvodi borbu za spas naših šuma. U entitetu FBiH već 14 godina ne postoji Zakon o šumama, a situacija je alarmantna. Bez adekvatne zaštite, naše šume su izložene riziku od nekontrolisane sječe i eksploatacije.

Cijeli intervju koji je uradio portal Radiosarajevo.ba sa aktivisticom Lejlom Kusturicom na temu Za naše šume možete pročitati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije