OSCE: Uloga žena u organiziranom kriminalu

1
Radiosarajevo.ba
OSCE: Uloga žena u organiziranom kriminalu
Foto: EPA / Ilustracija

Članice OSCE-a utvrdile su nedostatak razumijevanja, istraživanja i dokaza o rodnim komponentama transnacionalnih organiziranih zločina i o ulozi žena u organiziranim kriminalnim skupinama (OCG) tokom rasprava na OSCE Security Committee i Annual Security Review Conference in 2021.

Kako bismo riješili ovaj jaz, OSCE-ov Odjel za transnacionalne prijetnje je pripremio izvještaj o procjeni uloge žena u OCG na temelju prikupljenih podataka iz praktičarima kaznenog pravosuđa i civilnom društvu širom svijeta regiji OSCE-a.

Ovom ocjenom, OSCE nastoji pridonijeti boljem razumijevanju rodnih aspekata organiziranog kriminala i njegovih aktera, te podržati napore u kaznenom pravosuđu i civilnom društvu utemeljenom na dokazima za sprječavanje i suzbijanje organiziranog kriminala.

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Ovo istraživanje nadopunjuje OSCE-ov rad na utjecaj organiziranog kriminala na žene i specifične načine na koje se žene iskorištavaju i viktimiziraju od strane OCG-a.

Ovaj sažetak predstavlja preliminarne rezultate procjena, s fokusom na to kako se žene zapošljavaju OCG-ovima, njihovim ulogama unutar njih te kako i zašto izlaze iz ovih grupa.

Prva dama crnogorskog podzemlja: Fatalna Tamara repetirala pištolj nasred ulice

Prva dama crnogorskog podzemlja: Fatalna Tamara repetirala pištolj nasred ulice

OSCE planira objaviti potpuni izvještaj o procjeni uloge žena u organizirani kriminal na jesen 2023. godine.

Početna analiza podataka OSCE-a pokazuje slijedeće rezultate:

  • Nedostatak podataka razvrstanih po spolu o organiziranim obrascima vrbovanja kriminala, poruka i kanala otežava praktičarima da utemelje dokaze i rodno osjetljive mjere prevencije.
  • Tipični putevi regrutiranja u OKG variraju prema spolu. Muškarci se obično regrutiraju od strane kriminalnih skupina koje postanu svjesne svojih umiješanost u druge zločine. Nasuprot tome, žene obično postaju dio OCG-a rođenjem u kriminalnoj porodici ili kroz veze sa muški članovi OCG-a.
  • Socioekonomske nejednakosti i siromaštvo su ključni pokretači iskorištavanja od strane OKG-a i za žene i za muškarce.
Kokainske orgije i prostitucija: Tijani Ajfon prijeti 15 godina zatvora

Kokainske orgije i prostitucija: Tijani Ajfon prijeti 15 godina zatvora

Uloge unutar organiziranih kriminalnih skupina

Preliminarna analiza pokazuje da po istraživanjima OSCE-a:

  • Podaci o organiziranom kriminalu razvrstani spolu se rijetko prikupljaju od strane institucija za provođenje zakona, i samim tim doprinose nedostatku shvatanja ženskih uloga u OCG-ima i na ulogama žena partnerice, sestre i majke muških članova organiziranih grupa.
  • Žene se percipiraju, u skladu s tradicionalnim rodnim stereotipima, kao pasivne, manje nasilne i podložne odlučivanju muškaraca. Ovo može omogućiti im da djeluju gotovo nevidljivo unutar OCG-a, da prođu neprimjetno od strane kaznenopravnog sistema. Nasuprot tome, kazneni slučajevi pokazuju da žene mogu imati značajnu ulogu u OCG-ovima i jesu
    aktivne u cijeloj hijerarhiji, uključujući prenošenje poruka iz i u zatvor, pomoć bjeguncima, prikupljanje novca za zaštitu, upravljanje i pranje novca stečenog od nedozvoljenih radnji, naređivanje nasilja i upravljanje razne vrste trgovine ljudima. Žene također pružaju savjetovanje i pomoć unutar OCG-a o pravu, finansijama, logistici i drugim specijaliziranim područjima.
  • Žene koje su partnerice ili članice porodice muškog člana organizirane kriminalne grupe često drže važne informacije o kriminalnim operacijama i strukturama istih, često djelujući kao savjetnici za njihove partnere i članovi obitelji.
  • Žene igraju ključnu ulogu u prenošenju kultura i ideologija OKG-a, uključujući kodekse šutnje i časti. Na ovaj način žene doprinose procesu socijalizacije i razvoj grupnih veza unutar OCG-a.
Potvrđena optužnica protiv Lejle Fazlagić

Potvrđena optužnica protiv Lejle Fazlagić

Više informacija o ulozi žena u kriminalnim organizovanim grupama možete pronaći na slijedećem LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije