Potvrđena optužnica protiv Lejle Fazlagić

S. H.
Potvrđena optužnica protiv Lejle Fazlagić
/ Lejla Fazlagić (desno)
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Lejle Fazlagić-Pašić, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv Lejle Fazlagić-Pašić zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca, krivotvorenje isprave i prevara.

Prema navodima iz optužnice Lejla Fazlagić-Pašić tereti se da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe, na čijem čelu je bio optuženi Alija Delimustafić.

Nadalje, navodi se kako je  sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić "u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila nekretnine s umrlih knjižila na članove grupe i rodbinu, da bi na kraju sklapanjem ugovora bili prodavani trećim osobama".

Uz optužnicu koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevo na potvrđivanje, Tužilaštvo KS-a predložilo je određivanje pritvora Lejli Fazlagić-Pašić, ali je međunarodna potjernica je i dalje na snazi. Istovremeno, s obzirom da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio apelaciju Lejle Fazlagić-Pašić, Tužilaštvo KS-a očekuje da će hrvatski ministar pravosuđa uskoro donijeti odluku o njenom izručenju Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo u predmetu "Pravda“ optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih lica.

Fazlagić je u žižu javnosti dospjela u novembru prošle godine tokom međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Pravda”. Međunarodna akcija bila je usmjerena protiv organizovane kriminalne grupe, mahom sudija i advokata iz BiH i Hrvatske koji su počinili višemilionske zloupotrebe.

U akciji je uhapšen i Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova u RBiH, a koji je prema ranijim informacijama komandovao zloglasnom jedinicom "Ševe" koja se tereti za niz monstruoznih zločina počinjenih nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Bivši sutkinju Lejla Fazlagić osumnjičena je da je upravo Delimustafiću pomogla da se domogne nekretnina čija je vrijednost procijenjena na milionske iznose.

Istraga u predmetu kodnog naziva "Pravda" počela je sredinom prošle godine kada je u Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH stigla prijava protiv sutkinje Fazlagić zbog sumnje da zloupotrebljava svoj položaj zbog niza sumnjivih presuda, kao i sudskih postupaka koji se nisu završavali u razumnom roku.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS zatim je otvorila disciplinsku istragu, nakon koje je podignuta tužba protiv sutkinje Fazlagić, te predloženo njeno razrješenje sa dužnosti sudije. Međutim, kako ne bi bila razriješena, Fazlagićeva podnosi ostavku, koju je VSTS prihvatio.

Istovremeno, Kantonalno tužlaštvo Sarajevo započinje krivičnu istragu. U početku je Lejla Fazlagić bila jedina osumnjičena, ali se tokom istrage i prisluškivanja dolazi do saznanja da je vođa ove kriminalne grupe ustvari Alija Delimustafić. No, problemi za istražioce nastaju u septembru prošle godine.

Lejla Fazlagić preko svojih kanala i veza saznaje da joj se prisluškuje telefon, o čemu obavještava i svoje saradnike, nakon čega svi bježe u Hrvatsku. Međutim, Delimustafić i ostali se ubrzo vraćaju, dok Fazlagić ostaje na području Rijeke.

Delimustafić i Fazlagić godinama se dovode u vezu sa sumnjivim poslovima. Delimustafić je nekoliko puta hapšen i procesuiran, a dovođen je u vezu sa švercom oružja i ratnim profiterstvom. Godinama je važio za jednog od najbitnijih biznismena u SDA.

Odbjegla Lejla Fazlagić je nakon raspisivanja međunarodne potjernice uputila pismo Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje rukovodi istragom u predmetu “Pravda”. U ovom pismu osumnjičena je, između ostalog, navela da je slučaj protiv nje montiran, te da se stavlja pod zaštitu Hrvatske. No, kako je u proteklih godinu dana iscrpila sve pravne lijekove u Hrvatskoj, u narednom periodu je očekuje izručenje BiH.

Nekadašnji ministar policije Alija Delimustafić, koji je optužen za organizirani kriminal i nezakonito knjiženje nekretnina u Kantonu Sarajevo, izjasnio se jutros u Kantonalnom sudu u Sarajevu da nije kriv.

Prije izjašnjavanja o krivici Delimustafić se obratio postupajućem sudiji Huseinu Delaliću, rekavši da nijedan metar kvadratni nije uknjižio na sebe ni na svoju porodicu i prijatelje, te da mu je sve montirao federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz pomoć njihovih prijatelja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije