Kriminalna grupa: Od 38 optuženih, 26 se izjasnilo da nisu krivi

S. H.
Kriminalna grupa: Od 38 optuženih, 26 se izjasnilo da nisu krivi
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su se o krivici izjasnili optuženi u predmetu "Pravda". Od 38 optuženih osoba, njih 26 se izjasnilo da nisu krivi.

U predmetu Pravda prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, optuženo je 38 fizičkih i osam pravnih lica optuženih, a među njima je bilo najviše advokata, notara i sudija. S obzirom na to da su se danas prisutni izjasnili da nisu krivi, skraćuje im se sudski postupak.

Na ročištu se danas pojavilo 27 optuženih, dok je sa ročišta opravdano odsustvovalo 11 optuženih. 

Optuženi u predmetu Pravda Alija Delimustafić danas se nije izjasnio o krivici, jer nije pročitao optužnicu niti je stekao uvid u dokaze, kao i zbog tog što na današnjem ročištu nije imao advokata. A od Sudskog vijeća je zatražio da ga brani više advokata jer je predmet vrlo kompleksan navodeći kako Kantonalni sud nije udovoljio njegovom zahtjevu za šest advokata, te je tražio posebne uvjete, nakon čega je odveden nazad u KPZ Sarajevo. Sudsko vijeće se očitovalo te mu je rečeno da neće imati nikave posebne uvjeta osim zakonski određenih, i kako svoje zahtjeve treba uputiti pismeno što do sada nije učinio.

"Alija Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016.godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. Dakle, u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić , nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih djela stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka", naveli su iz Tužilaštva KS-a.

Da nisu krivi izjasnili su se: Zoran Lončar, Emir Karadža, Elvira Kreho, Lejla M. Eminović, Izet Hamzić, Arif Ibrahimović, Džemal Karić, Lejla Cerić, Abid Hodžić, Edina Mutevelić, Emir Delimustafić, Amirela Lončar, Sead Hadžić, Kemo Kapur, Samir Muslić, Samir Čolan, Dalibor Macanović, Samira Skorupan, Zaim Spahović, Sifet Ohranović, Samira Skopak, Alija Drkenda, Milena Rajić, Fatima Kapur, Jasmina Rašidović, Faruk Delalić, Ševala Arnautović.

Organizirana kriminalna grupa uhapšena u akciji Pravda se tereti da je stekla protupravnu imovinsku korist od deset miliona KM knjižeći imovinu na bližu rodbinu, rekla je nakon ročišta glasnogovornica Tužilaštva KS-a.
 
"Ovo će biti jedan procesni horor jer se u sudnici pojavila trećina optuženih. Moja branjenica je optužena za zloupotrebu položaja iako već 27 godina ne radi u državnoj službi", rekao je advokat optuženih Amirele Lončar i Džemala Karića Senad Bilić.
 
Bilić je dodao i kako se njegov branjenik Džemal Karić ranije teretio za četiri tačke, od kojih tri nisu navedene u optužnici.
 
Tužilaštvo KS-a je zatražilo spajanje postupka za naknadno optuženog Vojka Đokića jer je optužen za ista krivična djela, te naknadno uhapšen i optužen, čemu su se usprotivili neki advokat među kojima je i Vasvija Vidović navodeći kako se ne mogu izjasniti o prijedlogu Tužilaštva jer nisu detaljno upoznati s njim.
 
Podsjećamo, još uvijek se čeka na izručenje sutkinje Lejle Fazlagić iz Hrvatske. Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS-a protiv Alije Delimustafića, Izeta Musića, Zorana Lončara, Emira Karače, Elvire Kreho, Džemala Karića, Lejle Cerić, Suade Hadžić, Abida Hodžića, Edine Mutevelić, Murise Makarević, Keme Kapura, Samira Muslića, Nihada Druškića, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Amirele Lončar, Samire Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamde Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Samine Skopak, Nermina Vile, Lejle Mirele Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkende, Milene Rajić, Fatime Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševale Arnautović, Edina Arnautovića, Ratka Đokića, Dušanke Đokić, Dobre Đokića, Vojka Đokića i pravnih osoba Cenex GROUP d.o.o Sarajevo, CONSULTANS d.o.o Sarajevo, EX LINE GROUP d.o.o Istočno Sarajevo, CENTRALEXPORT d.o.o. Istočno Sarajevo, CENEX INŽENJERING d.o.o Sarajevo, CENEX d.o.o Istočno Sarajevo, EXLINE d.o.o Istočno Sarajevo i MINAS CO d.o.o Sarajevo i to zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.
 
Optužnica sadrži oko 1.000 stranica, a predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza te je planirano saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije