Općina Stari Grad obradovala porodilje: Povećane naknade za svako novorođenče

Fena
Općina Stari Grad obradovala porodilje: Povećane naknade za svako novorođenče
Administracija Općine Stari Grad odlučila je da obraduje novopečene roditelje koji stanuju u ovoj općini, tako što je povećala naknade za svako novorođeno dijete u ovoj općini.

Umjesto što su do sada novopečeni roditelji dobivali po 200 KM, od sada će za prvo i drugo dijete u porodici ovi roditelji dobivati po 300 KM. Općina se obavezala da subvencionira i svako naredno novorođeno dijete, te će tako porodice za treće ili veći broj djece dobivati 450 KM po novorođenčetu.

Naime, od 1. januara ove godine počela je primjena novog Pravilnika o visini i načinu isplate jednokratne novčane pomoći porodiljama iz Staroga Grada. Novim Pravilnikom, koji je prošle godine usvojilo Općinsko vijeće, regulirani su uvjeti, način i postupak dodjele jednokratne novčane pomoći porodiljama s prebivalištem na području općine Stari Grad Sarajevo.

Pravo na tu pomoć imaju porodilje koje imaju prebivalište na području općine najmanje jednu godinu do dana poroda. Ako porodilje imaju status raseljenog lica, također moraju imati boravište na području općine u trajanju od jedne godine do dana poroda. 

Izuzetak od tog pravila od jedne godine boravka mogu biti porodilje koje su stupile u brak s muškarcem koji ima prebivalište u Starom Gradu duže od jedne godine. Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć podnosi se najviše 60 dana od rođenja djeteta.

Prema informacijama iz Službe za socijalnu i boračko-invalidsku zaštitu Općine Stari Grad, uvećane naknade dobit će osam porodilja za bebe koje su rođene ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije