Skupština usvojila nacrte: Izmjene zakona o policiji, držanju oružja i saobraćaju

E. H.
Skupština usvojila nacrte: Izmjene zakona o policiji, držanju oružja i saobraćaju
Skupština Kantona Sarajevo danas prvi put zasjeda u februaru i zastupnici u ovoj skupštini na 25. radnoj sjednici obrađuju čak 19 tačaka dnevnog reda.

U svjetlu brojnih događaja koji su posljednjih mjeseci potresli građane Kantona Sarajevo i cjelokupnu bh. javnost ova sjednica posebno je zanimljiva zbog nekoliko tačaka dnevnog reda.

Tačnije Nacrt zakona o policijskim službenicima KS-a i Nacrt zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije zanimljivi su za cjelokupnu javnost.

Pred zastupnicima su se našli i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, kao i Nacrt zakona o uređenju saobraćaja na području KS-a.

Nakon duge rasprave zastupnici su usvojili Nacrt zakona o policijskim službenicima u ovom kantonu sa 27 glasova ZA, uz zaključak da se prije usvajanja konačnog zakona provede javna rasprava u trajanju od 60 dana. Ovaj nacrt zakona definira sve ono što spada u radno-pravni odnos policijski službenika MUP-a KS-a.

Na 56 stranica obrađeni su, u različitim dijelovima, oblasti policijske ovlasti, radni odnos policijskih službenika, nadzor nad provođenjem zakona, te prijelazne i završne odredbe zakona.

Ubrzo nakon ove, kroz nešto kraće procedure usvojeni su i Nacrt zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u KS-u, kao i Nacrt zakona o uređenju saobraćaja na području KS-a. U međuvremenu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju je povučen s dnevnog reda.

Dugu raspravu izazvao je nacrt zakona o držanju i posjedovanju oružja i municije, te su poslanici istaknuli kako je to itekako bitan zakon za sigurnost građana. Veći broj primjedbi odnosio se na visinu kazni za nelegalno nošenje oružja, za koje mnogi poslanici smatraju da su niske ili nerealne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije