Novi gradonačelnik Sarajeva je Abdulah Skaka

E. H., L. R.
Novi gradonačelnik Sarajeva je Abdulah Skaka
U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća na kojoj je za gradonačelnika izabran Abdulah Skaka.

Najizgledniji kandidati za poziciju gradonačelnika bili su kandidati SDA i SBB koalicije Abdulah Skaka i Sabina Ćudić, koju je predložila Naša stranka.

Skaka je dobio 16 glasova ZA, osam protiv i četiri suzdržana.

Sabina Ćudić dobila je 12 ZA, sedam protiv i devet suzdržanih.

Ivo Komšić je, obraćajući se skupu, na kraju svog mandata, kazao:

"Ovo je prilika da se zahvalim svim dosadašnjim vijećnicima koji su radili u ovom vijeću. Nekada smo bili manje, nekada više uspješni, ali uglavnom uspješni. Zahvaljujem se i svim zaposlenicima Gradske uprave, često nam nije bilo lako, ali smo uvijek pronalazili put iz poteškoća. Svim novoizabranim vijećnicima čestitam na novom mandatu i ovolika posjeta danas te interes javnosti koji je velik pokazuje da smo napravili dobar posao u prethodnom periodu."

Također, prema dnevnom redu koji je objavljen još prošle sedmice vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas su izabrali predsjedavajućeg Gradskog vijeća i njegova dva zamjenika.

Tako je novi predsjedavajući Igor Gavrić (SBB), koji je osvojio 15 glasova, dva više od protukandidata Mire Lazovića (SDP). Gavrić je po zanimanju doktor medicine, a zaposlen je u Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju u KCU Sarajevo.

Mira Jurić izabrana je za dopredsjedavajuću iz reda srpskog naroda, Edina Gabela iz reda ostalih, a Sead Srna iz reda bošnjačkog naroda nije dobio natpolovičnu većinu te nije izabran za dopredsjedavajućeg.

Prijedlog SDA za komisiju za izbor i imenovanje, koja čini i veliki dio tijela za izbor Šestoaprilske nagrade čine: Bajro Biber, Tea Dreković, Srđan Sinanović, Dado Stojnić, Mira Jurić, Velija Katica. Neposrednim glasanjem, navedeni kandidati su potvrđeni u komisiju za izbor i imenovanje.

Nastala je duga rasprava u vezi s ovom temom, jer su se opozicione partije pobunile zato što pojedini prijedlozi nisu uvaženi. SDP, Naša stranka i DF zastupajući svoje stavove su u jednom trenutku zaprijetili da će prekinuti sjednicu, a sve zbog izbora ove komisije u vezi s kojom se partije u GV nisu uspjele dogovoriti tokom dva mjeseca.

Prethodno su imenovani i vijećnici u Gradsko vijeće, a njihova imena možete čitati na ovom LINKU.

Treba dodati i da su gradski vijećnici na sjednici minutom šutnje odali počast tragično stradalom starijem bračnom paru koji su poginuli u jutrošnjem požaru na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije