Sarajevo danas bira novoga gradonačelnika: Ko su kandidati za ovu funkciju

E. H.
Sarajevo danas bira novoga gradonačelnika: Ko su kandidati za ovu funkciju
Radiosarajevo.ba / Sarajevo
Četiri mjeseca nakon lokalnih izbora glavni grad Bosne i Hercegovine trebao bi dobiti novoga gradonačelnika, koji će na ovoj funkciji naslijediti Ivu Komšića.

Još prošle sedmice administracija Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazala je konstituirajuću sjednicu koja će biti održana danas, a na kojoj će vijećnici Gradskog vijeća preuzeti svoju dužnost javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave. Nakon toga pristupit će izboru novog rukovodstva Grada Sarajeva, i to prema dnevnom redu koji je objavljen na zvaničnoj stranici Gradskog vijeća:

1. Izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva
2. Izbor dva zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva
3. Izbor članova Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva
4. Izbor gradonačelnika Grada Sarajeva
5. Izbor dva zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva
6. Prijedlog Odluke o izboru članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Kandidat koji ima najviše šansi da preuzme funkciju gradonačelnika glavnog grada BiH u ovom trenutku je Abdulah Skaka, trenutni dogradonačelnik Sarajeva, te čovjek kojeg je koalicija SDA - SBB, blok s najviše gradskih vijećnika, izabrao kao kandidata za ovu funkciju.

Kontaktirali smo Skaku netom pred izbore unutar Gradskog vijeća, a on nam je kratko izjavio da je zahvalan Stranci demokratske akcije koja mu je poklonila povjerenje kandidaturom. Za Radiosarajevo.ba kazao je i kako su tu odluku podržali svi općinski i kantonalni odbor SDA, te kako vjeruje da je on budući gradonačelnik Sarajeva jer bi, prema dogovoru, za njega trebala glasati većina vijećnika, tačnije, većina koja je osigurana sporazumom koalicionih partnera i pet nezavisnih vijećnika.

Kao drugi kandidat s izglednim šansama za izbor na mjesto gradonačelnika Sarajeva ističe se Nenad Dizdarević, poznati sarajevski režiser, profesor i dekan Sarajevo Film Academy. Kako se navodi, prema nezvaničnim saznanjima, iza njega stoji grupa novih vijećnika iz građanskog bloka, ali Dizdarević nije želio prejudicirati i govoriti o rezultatima izbora gradonačelnika Sarajeva.

"Postoje dvije neke stvari koje se po medijima vuku dosta dugo, a prva je da akademska zajednica nije uključena u taj neki konkretni život i ja sam odlučio da promijenim to mišljenje. Druga stvar, stalno se govori o tome da se biraju podobni, a ne sposobni i ja mislim da se iza moje kandidature stoji cilj, a to je stvaranje tima koji je nevezan za stranke ili partije i gdje bi bili uključeni stručni i motivisani ljudi", izjavio je Dizdarević za Radiosarajevo.ba.

Kazao je i kako misli da se Sarajevu, kroz jedan dobar projekt, može vratiti dostojanstvo, ali ako se s problemima budu borili stručni ljudi.

"Ja imam prijatelje, poznanike i drugare, kako one koji dolaze iz raznih stranaka, tako i one koji su nestranački ljudi i mislim da možemo napraviti jedan dobar tim. Gradonačelničku poziciju shvatam kao poziciju voditelja jednog tima, a pošto ja imam iskustva u filmskoj proizvodnji gdje je reditelj najodgovorniji i vodi razne sektore mislim da mogu da napravim jednu dobru podjelu posla u gradu i da se pruži prilika stručnim ljudima. Ako uspijemo da napravimo to od Sarajeva, to bi mogao biti primjer za entitet i državu", zaključio je Dizdarević svoju izjavu za Radiosarajevo.ba.

Osim Skake i Dizdarevića pojavile su se spekulacije da će biti još nekoliko kandidata za gradonačelničku poziciju, pa bi tako stranke ljevice, za koje se tvrdi da su osigurale većinu, mogle kandidirati Sabinu Ćudić. No, sve te informacije su neprovjerene, pa ostaje da se vidi šta će se sve dešavati.

Ipak, za nekoliko sati saznat ćemo ko će to u naredne četiri godine biti prvi čovjek ili prva dama Sarajeva, a prvi kandidat koji skupi 15 glasova od 28 vijećnika, koliko broji Gradsko vijeće, stići će do ove funkcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije