Naša olimpijska snaga predstavljena u Sarajevu: 'Čast je nastupati za BiH'

H. A., F.Z., N. K.
Naša olimpijska snaga predstavljena u Sarajevu: 'Čast je nastupati za BiH'
Jedanaest bosanskohercegovačkih sportista, učesnika olimpijskih igara u Rio de Janeiru, bit će zvanično predstavljeno danas u Olimpijskom komitetu BiH.

Bosna i Hercegovina na Olimpijadi će imati najbrojniji tim u historiji. Boje BiH branit će atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo, džudistkinja Larisa Cerić i streljačica Tatjana Đekanović.

Uz sportiste u Rio će putovati i njihovi treneri, a olimpijsku delegaciju činit će 24 osobe.

"Amel Tuka je cijelom timu dao na raspolaganje svog profesionalnog masera, tako da ćemo prvi put biti kompletna olimpijska delegacija sa svim pratećim sadržajima", kazao je generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić.

Prvi put Bosna i Hercegovina na olimpijadu odlazi s velikim ambicijama, uključujući osvajanje medalje. Najviše se očekuje od atletičara Amela Tuke te džudistkinje Larise Cerić. Prvi put na olimpijadi će biti i dva bh. tenisera, nakon što je pozivnicu dobio i Mirza Bašić. 

Današnja pres-konferencija počela je intoniranjem državne himne, a prije početka naši olimpijci su vedrog raspoloženja odavali koliko su sretni zbog odlaska, te koliko su svjesni da mogu ostvariti odlične rezultate. Predstavnicima medija danas su se osim olimpijaca obratili i predsjednik OKBiH Marijan Kvesić, potpredsjednici Siniša Kisić i Izet Rađo te generalni sekretar i šef misije Said Fazlagić.

"Okupili smo se pred Olimpijske igre, događaj koji okuplja sve najbolje sportaše na svijetu iz olimpijskih sportova. Koristim priliku da čestitam sportašima, trenerima, klubovima na rezultatima u prošloj i ovoj godini.

Ljudi dobrog srca, to su naši partneri, prijatelji, podrška - a bez njih ne bismo uspjeli. Olimpijski komitet uspio je organizirati rekordan broj nagrada. Ponosni smo na dosadašnji uspjeh, ali smo sigurni da će nas i u budućnosti obradovati rezultatima. Sigurni smo da će dostojanstveno predstavljati našu zemlju. Dragi sportaši, sretno vam", kazao je ispred Olimpijskog komiteta, predsjednik Marijan Kvesić.

Siniša Kisić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta, govorio je o stipendijama, finansijskoj podršci, uz zahvalu ministarstvima i partnerima:

"Naši olimpijci primili su olimpijske stipendije, između dvije olimpijade kako bi mogli ostvariti svoje rezultate u A i B normama. Njihov uspjeh je čudo, jer znamo o kakvim sredstvima se radi. Sigurno će najbolje predstaviti svoje gradove, svoju državu! Uvjeren sam da će Olimpijski komitet nastaviti dobru saradnju s političkim tijelima, sponzorima... te da ćemo kroz sportske aktivnosti doći do toga da Sarajevo i Istočno Sarajevo organiziraju velika takmičenja. Da krenemo u Evropsku uniju, i da omogućimo da svi nađu svoje mjesto. Sretno, djevojke i momci, u Riju!", poručio je on.

Potpredsjednik Izet Rađo potvrdio je još jednom kako BiH ima najveći, najmoćniji tim u Riju ove godine, i to otkako BiH sudjeluje na Olimpijske igre.

"Čestitamo još jednom svima, koji su na ovom vrlo zahtjevnom putovanju pomogli. Dosta je novca prošlo kroz Olimpijski komitet u proteklom periodu, i nakon sumiranja rezultata, zvanično, sve novce smo trošili transparentno, i to nam je bitno, jer nam podiže kredibilitet. Mi nismo budžetska organizacija, i najviše novca povlačimo kroz pametne projekte, i htjeli smo da sportisti koji osvoje medalju, osvoje i od nas nagrade: 50.000 KM zlatna, srebrena 30. 000 i bronzana 20. 000 KM - 50 posto trenerima. Uz sve partnere, bitno je naglasiti podršku rudnika Mrkog uglja Banovići", dodao je Rađo, te pozvao na veliki aplauz za ove velike momke i djevojke, uz želje da se svi sretni i zdravi vrate iz nestabilnog svijeta.

Said Fazlagić, šef misije, naglasio je kako je put zakazan za 31. jula iz Zagreba. 

"Danas s nama nisu Amel Tuka i Mirza Bašić, no tada će svih 18 predstavnika izaći na ceremoniju otvaranja, koja traje više od pet sati. Imali smo zapaženu kampanju PATRIOT - jer je kreativna agencija Fabrika našla rješenje koje je efektno, a ima RIO u imenu! Tu je i novi brend iz Travnika koji se zove N1 i koji će osigurati opremu. I moram još napomenuti kako će nosilac zastave biti naš Amel Tuka!", kazao je.

Medijima su se danas obratili i Olimpijci, iskazavši zadovoljstvo što predstavljaju BiH na Olimpijadi.

"Tradicijom, moja disciplina je najjača u BiH, i ponosan sam jer nas idu trojica, te ću dati sve od sebe da ostvarim svoj cilj", kazao je Hamza Alič. 

Lucia Kimani kazala je da joj je drago što ide na Olimpijadu. Rekla je da je najvažnije postići najbolji rezultat. 

Mesud Pezer je zahvalan na stipendiji i poručuje kako će dati sve od sebe jer su ovo njegove prve olimpijske igre.

Kemal Mešić zahvalio se Olimpijskom komitetu, ali i BH Telecomu, koji mu je najviše pomogao. "Želim nam svima sreću, sportsku, da svi opravdamo boje naše zastave".

Larisa Cerić i Tatjana Đekanović su se također zahvalile na podršci, trenerima, komitetu, sponzorima, porodici i prijateljima, uz nadu da će uspjeti, da će pokazati najbolje što mogu, 

"Uz podršku porodice i komiteta, čast mi je što dvojica tenisera idu na Olimpijadu. I u moje i Mirzino ime, nadam se da ćemo biti dobri. Da li ću igrati s Đokovićem ili s nekim koga mogu dobiti odmah, to sve zavisi od ždrijeba", izjavio je Džumhur.

Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz su također pozdravili publiku i iskazali sreću što su dio ovog fantastičnog tima.

Video linkom iz Italije: Jedva čekam svoj nastup u Riju!

Amel Tuka nije bio tu, ali se javio video linkom iz Italije.

"Žao mi je što nisam sa vama da se družimo, da se upoznamo. No, tu sam na pripremama, i baš imam najteži trening pred odlazak u Rio, i prije svega želim da čestitam kolegama na našem zajedničkom uspjehu. Čestitke i našim trenerima i rukovodstvu Olimpijskog komiteta. Ako budemo svi na svom nivou, da damo sve najbolje od sebe, imat ćemo najbolje rezultate. Mi smo do sada najbolja generacija koja putuje na Olimpijadu. Svi imaju moju podršku, ali bitno nam je da imamo i podršku od građana i građanki BiH, bez obzira na naše rezultate. Idemo dalje u nove pobjede i takmičenja!

Trener želi da sam izolovan što više, kako bi zaokružili što radimo do sada, i moja forma tek sada dolazi. Jedva čekam svoj nastup u Riju!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije