Odgovor na važno pitanje o COVID-19: Poznato zašto umiru mlađi pacijenti

Radiosarajevo.ba
Odgovor na važno pitanje o COVID-19: Poznato zašto umiru mlađi pacijenti
Foto: EPA-EFE / Poznato zašto umiru mlađi pacijenti

Visoki krvni pritisak, dijabetes, debljina i dakako visoka životna dob, pokazalo se, najčešći su razlozi zbog kojih neki pacijenti ne prežive COVID-19.

Naime, sve su to rizici koji mogu izazvati komplikacije kod oboljelih od koronavirusa za koje nerijetko nema lijeka.

No, u posljednje se vrijeme sve više govori i o mogućoj ‘genetskoj podlozi’ odnosno činjenici da bi u tome kako se ko nosi s koronavirusom utjecaj mogla imati i naša genetska ranjivost.

Kao primjer uloge genetike nizozemski genetičar Alexander Hoischen s Medicinskog centra univerziteta Radboud (RUMC) u Nijmegenu navodi dva brata, oba mlađa od 35 godina, inače potpuno zdrava, koji su se zarazili koronavirusom i obojica završila na respiratoru, piše Jutarnji.

"U takvom se slučaju odmah zapitate mogu li genetski čimbenici igrati ulogu", kaže Hoischen.

Dodaje kako to može biti slučajnost da su obojica bili tako teško bolesni, ali i posljedica greške u imunološkom sistemu.

Tokom proučavanja ta dva slučaja naučnici su dobili dojavu o još dvojici mlađih ljudi na drugom kraju Nizozemske koji su također završili na respiratoru i krenuli su u istraživanje s obzirom na to da nisu imali nikakvu porodičnu povezanost. Dok je trajalo istraživanje, jedan od njih izgubio je bitku s koronom.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije