Slavni američki epidemiolog: Virus nikada nećemo iskorjeniti

Radiosarajevo.ba
Slavni američki epidemiolog: Virus nikada nećemo iskorjeniti
Foto: NBC News / Michael Osterholm

Stručnjak za zarazne bolesti Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti na Univerzitetu u Minnesoti, kaže da je vrlo vjerovatno da se svijet nikada neće riješiti novog soja koronavirusa.

"Nikada nećemo iskorijeniti ovaj virus", rekao je Osterholm u CNN-ovom "Newsroomu", upoređujući koronavirus sa HIV-om, objašnjavajući da ćemo ga moći kontrolirati, ali on nikada neće u potpunosti nestati.

Ovo je ovdje za ostatak cijelog čovječanstva. Ovo je virus kojeg se nikada nećemo riješiti“, rekao je.

"Dok se istinski ne založimo za dovođenje ovog virusa na vrlo, vrlo nizak nivo, nećemo stvarno učiniti mnogo osim nastaviti s gašenjem ovog bijesnog šumskog požara najbolje što možemo", rekao je Osterholm.

On je također rekao da će, iako se postiže veliki napredak u razvoju cjepiva protiv COVID-19, to biti samo jedan korak.

„Mislim da je najbolje čemu se možemo se nadati to da će vakcina zaštititi većinu nas najmanje mjesecima, a možda i ne godinama. Idući nivo vakcine bi trebao pokušati učiniti više s imunološkim sistemom nego što to imamo sada. Ali to je daleko, daleko u budućnosti. Neće imati uticaja na ono što trenutno radimo ", istakao je čuveni američki epidemiolog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije