Važno pojašnjenje stručnjaka: Kako se ponašati ako živite sa zaraženim

Radiosarajevo.ba
Važno pojašnjenje stručnjaka: Kako se ponašati ako živite sa zaraženim
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Epidemiolog dr Predrag Kon komentirao je tvrdnje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o tome da je broj zaraženih na Zapadnom Balkanu zabrinjavajući. 

"Ti podaci nisu bitni nama koliko ostalima. U Srbiji je virus aktivan i to treba da se prenese. Ovo nije nikakva utakmica, svi smo, kompletan svijet je u borbi protiv virusa. Na kraju će se sumirati rezultati, koje mjere su bile najadekvatnije, na kraju će se iskristalisati. Činjenica je da bez kolektivnog imuniteta nema zaustavljanja, imamo švedski model koji se pokazao kao neuspješan, ako smo zatvoreni - šta onda, bez ekonomije nema života, to polako postaje jasno, To je pritisak ekonomije. Moramo naći način da živimo i radimo i vodimo računa o svakoj djelatnosti, to nije jednostavno", kazao je srbijanski stručnjak.

Dešavalo se, kazao je on, da se pacijenti sa upalom pluća i temperaturom vrate na kućno liječenje.

Objasnio je i kako da se ponaša osoba koja živi s nekim ko je potencijalno zaražen, obolio ili čeka rezultate. 

"Osnovno je da postoje uslovi da ta osoba bude izolovana. Kada ide do kupatila, da koristi zaštitnu masku, ka da dolaze u kontakt - moraju imati maske, posebno oboljeli. Često treba koristiti sredstva za dezinfekciju, nakon pranja ruku u kupatilu nije loše i izvjetriti prostoriju. Bitno je i da ne objeduju zajedno... Rizik svakako postoji",rekao je dr Kon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije