Britanski epidemiolog šokirao pretpostavkom: COVID-19 nije potekao iz Kine

Radiosarajevo.ba
Britanski epidemiolog šokirao pretpostavkom: COVID-19 nije potekao iz Kine
Foto: EPA / Kina

Jedan od vodećih svjetskih epidemiologa, Britanac Tom Jefferson, kaže da novi koronavirus najvjerovatnije nije potekao iz Kine, kako se smatra, pogotovo sada kada znamo da su tragovi virusa pronađeni i u Španiji u uzorcima otpadnih voda od marta 2019. godine.

Jefferson, koji radi u Medicinskom centru pri Univerzitetu Oxford, rekao je da je virus bio pritajen, možda i godinama, prije nego što se aktivirao krajem prošle godine.

Ukazao je na brojne studije koje su potvrdile prisustvo virusa u otpadnim vodama, od Evrope do Južne Amerike. Zanimljivo je da su svi ovi uzorci starijeg datuma nego što je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u kineskom Wuhanu.

Italijanski istraživači su pronašli tragove virusa u Torinu u uzorcima iz decembra prošle godine, mnogo prije nego što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze COVID-19 u toj zemlji. Slično je bilo i u Španiji, gdje su istraživači otkrili prisustvo virusa SARS-CoV-2 u uzorcima iz marta 2019. godine.

To ne znači da je virus potekao u Španiji, ali isto tako ne daje potvrdu da vodi porijeklo iz Kine. Jefferson kaže da je i dalje rano da kažemo gdje je tačno virus nastao.

Njegova teza nije za sada široko prihvaćena u naučnoj zajednici jer nije prvi put da je izazvao burne reakcije svojim stavovima.

Već je bio u žiži javnosti kada se govorilo o vakcinama protiv gripe. Istakao je da su mnogi podaci koji se koriste u kliničkim istraživanjima takvih vakcina sumnjivi, zbog čega je postao nepoželjan u mnogim akademskim krugovima.

Na mnogim naučnim skupovima, kako prenose strani mediji, stručnjaci odbijaju da sjede s Jeffersonom za istim stolom, a izbjegavaju ga i na mnoge druge načine, prenosi ATV.

Međutim, njegov skepticizam po pitanju istraživanja vakcina protiv gripa sada je na snazi kada je riječ o vakcinama protiv korone.

Jefferson se pitao da li su podaci o smrtnim slučajevima uzrokovanim gripom uvijek opravdani.

"Kada umre starija osoba usljed prestanka rada respiratornih organa poslije bolesti, nalik gripu, skoro uvijek budu zabilježeni da su umrli od gripe", rekao je jednom prilikom sumnjajući u pouzdanost podataka.

Dalje, nije pristalica vakcinisanja mlađih i zdravih ljudi koji gotovo nikada ne umiru od gripe.

U jeku novonastale pandemije, mnogi stručnjaci se pitaju isto kada je riječ o koronavirusu.

"Jedno je sigurno - Jefferson ima svoje samostalno mišljenje i ne potpada pod utjecaj naučnog establišmenta. Biti naučnik je biti u mogućnosti da se postavljaju pitanja, ne uzimati ništa zdravo za gotovo. Svakako bih želio više o ovome da čujem, pogotovo ako se napori da se napravi vakcina protiv korone bliže kraju", istakao je novinar Peter Andrews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije