NUB BiH te treba: Dođi u četvrtak na mirnu protestnu šetnju za spas naše Nacionalne biblioteke

0
Radiosarajevo.ba
NUB BiH te treba: Dođi u četvrtak na mirnu protestnu šetnju za spas naše Nacionalne biblioteke
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Čitanje knjiga ispred NUB-a

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) pozivaju građane da im se pridruže u mirnoj protestnoj šetnji koja će se održati 15. augusta 2024. godine.

Njihova šetnja započinje okupljanjem ispred NUBBiH u 9.00 sati, nakon čega će se uputiti prema zgradama Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55h.

"NUBBiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje", navode uposlenici NUB BiH.

Bivši ministar Anis Krivić učestvovao u nesreći u Sarajevu. Oglasila se inspekcija

Bivši ministar Anis Krivić učestvovao u nesreći u Sarajevu. Oglasila se inspekcija

Kako dodaju, NUBBiH je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine.

"Ova institucija osigurava pristup neprocjenjivim resursima za istraživače, studente i širu javnost, te igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa. Ona predstavlja javnu i kulturnu instituciju i ima ključnu ulogu u očuvanju  identiteta Bosne i Hercegovine. Kroz svoje dragocjene arhive, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine čuva temelje nacionalne prošlosti, pružajući ključne uvide u razumijevanje i cijenjenje vlastite historije.

Građani Sarajeva se ponovo okupili ispred NUB-a i čitanjem pružili podršku ovoj instituciji

Građani Sarajeva se ponovo okupili ispred NUB-a i čitanjem pružili podršku ovoj instituciji

Njeno gašenje bi značilo ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i slabljenje akademske i kulturne zajednice koja se oslanja na ove resurse za razvoj i inovacije. Njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti.

Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje, riskiramo dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje", objasnili su.

Pridružite se u ovoj mirnoj protestnoj šetnji i pokažite svoju podršku. Vaša prisutnost je ključna u borbi za očuvanje NUBBiH.

"Pozivamo sve one koji su svjesni važnosti ove institucije da nam se pridruže. Zajedno možemo poslati snažnu poruku našim vlastima o važnosti očuvanja naše kulturne baštine", naglasili su uposlenici NUB BiH.

Ruta šetnje:

Početak: Kampus UNSA (ispred NUBBiH) - okupljanje u 9:00h
Prva stanica: Zgrada Vlade Federacije BiH
Druga stanica: Zgrada Vlade Kantona Sarajevo
Završetak: Ispred zgrade Vijeća ministara BiH u 11:55h

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije