Novi vandalizam na mezarju Šehitluci na kojem su ukopani heroji Mostara

Radiosarajevo.ba
Novi vandalizam na mezarju Šehitluci na kojem su ukopani heroji Mostara
Facebook / Vandalizam na mezarju Šehitluci u Mostaru

Porodice mostarskih heroja su ogorčene! Mostarsko mezarje Šehitluci u užoj gradskoj jezgri, nedaleko od Starog mosta, ponovo se našlo na udaru vandala.

Piše: F. V.

Riječ je o mezarju gdje su ukopani mostarski heroji poput Midhada Hujdura – Hujke, generala Arifa Pašalića, heroja iz Komande Četvrtog korpusa Armije RBiH u zgradi Vranica i drugi najbolji sinovi južnog dijela bosanskohercegovačke države koji su svoje živote položili za slobodu naše domovine.

Ovo je već drugi put u proteklih desetak dana se ponavlja sličan incident.

Nepoznate osobe su, podsjetimo, i početkom augusta pobacale i polomile brojne plastične vaze, razbacale cvijeće po mezarju te ostavile hrpu boca od alkoholnih pića. Radnici Komosa, koji svaki dan održavaju Šehitluke, o tom sramnom činu obavijestili su nadležne službe, koje su potom slučaj prijavili policiji.

Vandalizam na mezarju Šehitluci u Mostaru - undefined

Foto: Faruk Vele: Vandalizam na mezarju Šehitluci u Mostaru

"Zgrožena sam saznanjem da se opet ponovilo narušavanje mira na Šehitlucima. Pred Bajram sam očistila i stavila novu vazu i cvijeće. Bila sam sa sinom 12. augusta i bilo je sve uredu. Danas smo sestra i ja posjetli Šehitluke. Opet tuga i šok. Cvijeće na zemlji, a saksije nema. Kupila drugu i stavili cvijeće koje smo donijeli. Bojim se da će se ovo ponoviti. Strahujem da će oskrnaviti i spomenike naših najmilijih, naših heroja koji dadoše živote i koji leže na Šehitlucima. Sramota je ovo što se dešava", kaže za Radiosarajevo.ba Jasminka Milojević, majka heroja Armije RBiH Nenada Milojevića, heroja odbrane Mostara.

Članovi porodica čiji su najmiliji ukopani na Šehitlucima uznemireni su nakon ponovnog vandalizma i traže od hitnu reakciju nadležnih. O svemu su upoznati i predstavnici mostarskih boraca.

"Tražimo da se konačno nešto učini po pitanju zaštite naše svetinje", kazala je
Milojević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije