Saznajemo / Nova godina uz nove cijene plina i veće račune za grijanje?

01. 12. 2019. u 16:07:00 E. Halimić

Shares: 28

Cijena plina u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala bi biti smanjena od 1. januara 2020. godine, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Tačnije takva odluka je donesena na 28. sjednici Nadzornog odbora kompanije BH-Gas, a na osnovu zahtjeva federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

„Analizirajući kretanje ruske cijene prirodnog plina i ostalih zavisnih troškova Uprava BH-Gasa je predložila smanjenje veleprodajne cijene gasa prema distrubitivnim kompanijama. Nadzorni odbor BH-Gasa je prihvatio prijedlog Uprave i usvojio odluku da od 1. januara 2020. godine cijena za distrubutivne kompanije iznosi 585 KM za 1.000 kubnih metara što je u odnosu na vazaču cijenu gasa (640 KM/1.000 Sm3) smanjenje od 8,59 posto“, navodi se u odluci.

Odluka donesena a 28. sjednici Nadzornog odbora kompanije BH-Gas - undefined

Foto: Screenshot: Odluka donesena a 28. sjednici Nadzornog odbora kompanije BH-Gas

Kako je pojašnjeno i ako se radi o ispunjavanju zahtijeva resornog ministra, ova odluka će ipak biti upućena u daljnju proceduru prema resornim ministarstvima tj. Vladi FBiH na konačno usvajanje.

Naime, iako je se radi o pojeftinjenju plina to u konačnici za građane Kantona Sarajevo neće značiti smanjenje računa za grijanje ili za potrošnju plina u njihovim domaćinstvima.

Dakle, cijena plina od 1. januara iznosit će 585 KM za 1.000 kubnih metara, međutim trenutna cijena u KS zahvaljujući subvencijama Vlade KS zadržana na 495 KM za 1.000 kubnih metara ovog energenta.

Razlika u cijeni je dakle 90 maraka, a prognozirana potrosnja plina od strane kantonalnog preduzeća Sarajevogas za 2020. godinu je oko 130 miliona kubnih metara plina.

Ukoliko 90 KM pomnožimo sa 130 miliona kubnih metara dobijemo iznos od 11.700.000 KM, koliko će biti potrebno novca iz budžeta Kantona Sarajevo da bi se subvencionirala cijena plina za cije,u 2020. godinu.

Međutim tu ne završavaju svi troškovi, na ovu potrošnju Sarajevogas mora također platiti i PDV.

Ipak kako nam je ranije potvrdio ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić u budžetu za 2020. godinu planirano je oko 2,5 miliona KM za subvencioniranje plina za građane Kantona Sarajevo. Dakle sudeći prema ovoj računici kantonalnim vlastima sad za sad nedostaje oko devet miliona KM kako bi obezbjedili puno subvencioniranje cijene plina,

Ipak, kako saznajemo u januaru mjesecu se očekuje i rebalans budžeta Kantona Sarajevo, a ukoliko i tad Vlada KS i Skupština KS ne objezbijede potrebna sredstva onda će to najvjerovatnije značiti i povećanje cijene plina u KS sa trenutnih 495 KM na 585 KM ili oko 20 posto.

A s povećanjem nabavne cijene plina očekuje se i poskupljenje grijanja za stanovnike Sarajeva.

U međuvremenu se još uvijek očekuje i odluka Vijeća za državnu pomoć BiH koje kako je pisao portal Radiosarajevo.ba ocijenjuje zakonitost odluke Vlade KS i Skupštine KS da subvencionira cijenu plina.

Vlasti u KS prijavljene zbog odluke da subvencioniraju cijenu plina za građane!

Za komentar pitali smo i ministra Mandića koji je za Radiosarajevo.ba kazao da odluke Vlade KS i Skupštine KS o subvencioniranju plina su na snazi do kraja ove godine.

Srđan Mandić - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Srđan Mandić

Nakon što budemo dobili zvaničnu potvrdu nove cijene plina za sljedeću godinu, napravit ćemo naše interne procjene. Iznos od 2,5 miliona KM za iduću godinu je još uvijek u formi nacrta. Kao što znate, i preduzeća su dobila zadatak da pronađu unutrašnje rezerve“, pojasnio je Mandić.

Dodao je da nakon konačnog usvajanja budzeta Vlada KS i resorno Ministarstvo imat će zvanični stav.

Kao i prošli put, i sada su čelnici resornog federalnog ministarstva, kao i BH-Gasa donijeli odluku bez prethodnih konsultacija sa najvećim potrošačima prirodnog gasa, a to je Kanton Sarajevo“, zaključio je Mandić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA