Otvoren slučaj protiv vlasti u KS zbog odluke o subvencioniranju cijene plina

E. Halimić
Otvoren slučaj protiv vlasti u KS zbog odluke o subvencioniranju cijene plina
Foto: Pixabay / Ilustracija

Kao što je portal Radiosarajevo.ba jučer ekskluzivno otkrio i najavio, Evropska energetska zajednica (EEZ) uputila je vlastima u Kantonu Sarajevo pismo u kojem je izrazila zabrinutost odlukom Vlade KS i Skupštine KS da subvencionira cijenu plina.

Vlasti u KS prijavljene zbog odluke da subvencioniraju cijenu plina za građane!

Portal Radiosarajevo.ba u posjedu je pisma upućenog kantonalnim vlastima i ekskluzivno donosimo njegove dijelove.

Sekretarijat Energetske zajednice pomno prati razvoj energetskog tržišta u Bosni i Hercegovini i podržava i nastavlja podržavati njegovu reformu energetskog sektora s ciljem pune integracije u regionalna i europska tržišta. U tom smislu, nedavno smo obaviješteni da je Skupština Kantona Sarajevo, na svojoj sjednici od 10. juna 2019. godine (Zaključci br. 01-05-23440 / 19), prihvatila zaključke predložene od strane Vlada Kantona Sarajevo o mjerama usmjerenim na smanjenje posljedice povećanja cijene prirodnog plina”, navodi se na početku pisma.

Skupština KS - undefined

Foto: Press služba KS: Skupština KS

Dodaje se da konkretno se misli na zaključke da će Kanton Sarajevo subvencionirati cijenu prirodnog plina u razdoblju od septembra do decembra 2019. zadržavanjem cijene za kupce na istom nivou kao i 1. maja 2019. godine.

“Energetska zajednica temelji se na vladavini prava i stoga je zadatak Sekreterijata da prati usklađenost ugovornih stranaka s pravnom stečevinom Energetske zajednice, uključujući članak 18. Ugovora o energetskoj zajednici koji sadrži opću zabranu svake državne pomoći koja narušava ili prijeti narušavanjem tržišnog utakmice i to favoriziranjem određenih preduzeća ili određenih energetskih resursa. Upućen nam je prigovor koji se odnosi na neusklađenost gore spomenute mjere s pravnom stečevinom Energetske zajednice. Ovaj je slučaj registriran i rješavat će se u okviru naših postupaka zbog povrede prava (Slučaj ECS-7/19)”, naglašeno je.

Pismo koje je EZ uputila vlastima u Kantonu Sarajevo - undefined

Foto: Screenshot: Pismo koje je EZ uputila vlastima u Kantonu Sarajevo

Prema navodima, u ovoj fazi, Sekreterijat može izraziti zabrinutost jer usvojeni zaključci mogu predstavljati selektivnu ekonomsku prednost za KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo, ali i za potencijalne korisnike koji će biti zaštićeni od povećanja cijene plina. Ali o tome će se više znati nakon detaljnije analize pritužbe.

“U tom kontekstu, željeli bismo ispitati jeste li se savjetovali s Vijećem za državnu pomoć BiH u vezi s ovom mjerom i da li ste konsultirali Zakon o državnoj pomoći BiH. Ako ne, pozivamo predstavnike Vlade KS da to učine prije provedbe spomenutih zaključaka kako bi se izbjegao rizik dodjele ilegalne pomoći za koju bi čak mogla pojaviti potreba povrata”, zaključeno je u pismu upućenom vlastima u Kantonu Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije