Neviđeni detalji s vjenčanja Tita i Jovanke: Zašto nema fotografija...

2
Radiosarajevo.ba
Neviđeni detalji s vjenčanja Tita i Jovanke: Zašto nema fotografija...
Arhiv / Jovanka Broz i Josip Broz Tito

Mogu se izbrojiti na prste oni koji su znali da je tog 15. aprila 1952. godine sklopljen brak između Tita i Jovanke, nedaleko od Iloka.

Prema riječima mještana, vjenčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili, koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. Poslije je službeno, u knjigama, bilo zavedeno u matičnom uredu u Šarengradu (malo selo u Hrvatskoj), piše Still, a prenosi Večernji.hr.

Tito je tada imao 60 godina, a Jovanka 28. Titova vila na Pajzošu nekad prije je pripadala grofu Eltzu. Riječ je o imanju od stotinjak hektara, na kojem se nalaze vinogradi, šume i nekoliko lovačkih kuća, razni objekti, vila, vinoteka i lovište.

Banda maloljetnika pred sudom: Vođa im državljanin iz BiH

Banda maloljetnika pred sudom: Vođa im državljanin iz BiH

Ondje je bio sagrađen i heliodrom, pa je Tito često dolazio. Iločani kažu da je obožavao loviti. "Znali smo da je tamo bilo to vjenčanje, ali ga se ne sjećamo. Mi smo došli ondje raditi kasnije. Znam samo da nigdje u kući nisu bile postavljene nikakve fotografije koje bi podsjećale na taj događaj", ispričala je Rozalija Džalto, koja je u Titovoj vili kraj Iloka bila domarica sa suprugom Mijom.

Titova vila uvijek je bila pod velikim osiguranjem kad bi on dolazio, gospođa Džalto priča kako je u podrumu bilo više od 2.000 boca vina i bačvi rakije.

Prenose se njezine riječi kako su se Jovanka i Tito vrlo dobro odnosili prema njima. Nisu imali često prilike razgovarati, ali Tito bi ih, kad god bi ih sreo, pozdravio, pitao kako su, što se radi i slično.Rozalija Džalto se sjeća i kako su se Jovanka i Tito često šalili i smijali. Vijest o Titovom vjenčanju s Jovankom u svijetu je plasirana kao prvorazredna senzacija. Gotovo da nije bilo novina u Europi ili SADu, koje na udarnoj strani nisu događaju posvetile veliku pažnju.

Agencija Reuters ovako je opisala prvo zajedničko pojavljivanje Tita i Jovanke: "Beograd, 19. septembra 1952. "Na prijemu koji je priređen u čast britanskog ministra vanjskih poslova u Bijelom dvoru, maršal Tito bio je odjeven u bijelu uniformu sa zlatnim oznakama čina.

Njegova supruga, lijepa preplanula brineta, imala je haljinu od bordo satena. Maršal i supruga primili su goste u predvorju Dvora, bivšoj rezidenciji princa Pavla. Izlazeći prvi put pred strance, gospođa Broz nosila je zlatnu ogrlicu, dok je na haljini imala broš s dijamantima.

Crna kosa bila je začešljana u obliku punđe."Dan ranije, Reuters je iz Beograda emitirao sljedeći izvještaj: "Jugoslavenska direkcija za informacije stavila je danas na raspolaganje prve slike gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita.

Kao što se vidi na snimkama, to je crnomanjasta žena, lijepa i skladno građena. Na jednoj fotografiji vidi se kako šeće kraj jezera s maršalom Titom i njegovim devetogodišnjim sinom Aleksandrom. Gospođa Broz je približno istog rasta kao i maršal, koji je visok nepunih pet stopa".

William Gailmore, tada novinar newyorškog "Daily Compassa", ovim je riječima opisao Jovankinu udaju za Tita: "Vijest da je maršal Tito u svojoj 60. godini uzeo nevjestu od 28 godina, Jovanku Budisavljević, možda je za mnoge iznenađujuća. Budući da sam se s njima upoznao i dugo razgovarao, ja nisam nimalo iznenađen. Josip Broz Tito, bez obzira na ulogu koju igra na međunarodnoj pozornici i na njegov dramatičan uspon na vlast, jedan je od najimpresivnijih ljudi koje sam ikada sreo. Mogu sasvim razumjeti što je jedna mlada žena, 32 godine mlađa od njega, vidjela na njemu.

Čak i njegovi neprijatelji priznaju da je on čovjek magnetne snage, s očima i blagim i proročkim, te širokim ramenima ispod plavosijede kose. On se lako i često smije, Tito je osoba koja može inspirirati ljude i privuči žene". Matičar na vjenčanju bio je izvjesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda među Srbima pričala je da je Jovankina majka, na vijest o braku s Titom, rekla "mogla si kćeri naćći i boljeg" (ova nikad provjerena priča prenosila se s koljena na koljeno).

Tek nedavno u javnosti je objavljen vjenčani list Jovanke i Tita, a posebno su interesantni detalji koji su bili zapisani u njemu. Naime, iako je oduvijek važila fama kako je Tito bio "Jugoslaven", a po zanimanju "bravar", u vjenčanici piše nešto drugo. U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je - Hrvat! Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano - kapetan, službenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije