Kako je dr. Edmond Offermann vratio žičaru Sarajevu: Za sve su 'krivi' ljubav i supruga Maja

3
D.S.
Kako je dr. Edmond Offermann vratio žičaru Sarajevu: Za sve su 'krivi' ljubav i supruga Maja
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Maja - Amra Serdarević i Dr. Edmond Offermann

Dr. Edmond Offermann i njegova supruga Maja - Amra Serdarević borave u Sarajevu, a danas, 23. jula, uručene su im doživotne kartice za korištenje Trebevićke žičare.

Podsjetimo, nizozemski naučnik i filantrop Offermann inicirao je ponovnu izgradnju Trebevićke žičare i bio je glavni donator za izgradnju iste. Tada je donirao 7 miliona KM za revitalizaciju ovog simbola Sarajeva.

Za velikodušnu donaciju 'kriva' je upravo Offermannova ljubav prema supruzi, naime, Maja - Amra Serdarević rođena je u Sarajevu iz kojeg je 1984. godine otišla na postdiplomski studij u Ameriku.

WHO i UNICEF uputili važan apel zbog epidemije malih boginja u BiH

WHO i UNICEF uputili važan apel zbog epidemije malih boginja u BiH

O ljubavi koja gradi žičare i prvom dolasku u Sarajevo ugledni fizičar govorio je za portal Radiosarajevo.ba.

"Maja i ja smo nuklearni fizičari, upoznali smo se na Univerzitetu Illinois u Americi. Ona je radila na svojoj magistarskoj tezi u Americi, a ja sam došao iz Nizozemske kao postdoktorant. Prvi put sam posjetio Sarajevo u decembru 1988. godine za zimske praznike, a žičarom sam se prvi i jedini put prije rata vozio na ljeto 1990. godine s Majom i njenim nećacima", kaže Offermann.

Trebevićka žičara će od 1. jula raditi po ljetnom radnom vremenu

Trebevićka žičara će od 1. jula raditi po ljetnom radnom vremenu

Nedugo nakon prve Offermanove vožnje sarajevskom žičarom počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu, 3. marta 1992. godine pripadnici JNA i srpskih jedinica ubili su čuvara Trebevićke žičare Ramu Bibera. Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine žičara je potpuno uništena.

"Kada je uništena žičara pričao sam s prijateljicama, arhitekticom Aidom Daidžić koja je u međuvremenu preminula i spisateljicom Kaćom Čelan i rekao sam: 'Idem ponovo izgraditi žičaru, bez obzira na sve'. Bilo je to još 90-ih godina i ta ideja je nastavila živjeti sa mnom.

U nekom trenutku sam počeo malo guglati o žičari i naišao sam na profesora Antu Domazeta koji je radio studiju s jednim studentom o tome što bi bilo potrebno da se revitalizira žičara. Osjetio sam da je ideja o revitalizaciji žičare živa. Pozvao sam grupu iz Sarajeva u Švicarsku, tamo smo imali žičaru koja je demontirana i Švicarci su je pristali donirati. Vratili smo se ovdje na kraju da ubrzamo projekat, a sve skupa je trajalo deset godina", navodi naš sagovornik.

Pored izgradnje žičare utjecao je i na razvoj obrazovanja u našoj zemlji te su posebno značajne njegove donacije za razvoj fizike na Univerzitetu Sarajevo (UNSA).

Naime, Offermann je donirao višemilionska sredstva za potpuno renoviranje svih prostorija, nabavku kapitalne istraživačke opreme i modernizaciju cjelokupne nastavne infrastrukture na Odsjeku za fiziku Univerziteta u Sarajevu – Prirodno-matematičkog fakulteta, te je inicijator i glavni finansijer projekta uspostave Sarajevskog akceleratora jona pri Univerzitetu u Sarajevu.

Dr. Edmond Offermann
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dr. Edmond Offermann

"Za mene je bilo jako važno da se vrati dostojanstvo starijim ljudima poslije rata, žičara je bila važan dio njihovog života.

A, što se mene tiče potpuno sam posvećen fizici. Za mene je ona važan dio života, zahvaljujući fizici sam upoznao i svoju suprugu. Maja, naš sin Jan i ja smo osnovali fondaciju 'Tri fizičara' i obnovili cjelokupnu naučnoistraživačku i nastavnu infrastrukturu Odsjeka za fiziku. Osigurali smo da se istraživanja u odjelu fizike mogu obavljati na vrlo visokom nivou i da ljudi ne moraju ići u Zagreb ili Beograd da bi radili svoje teze", objašnjava Offermann.

Pitamo fizičara i koliko često posjećuje grad ispod Trebevića.

"U Sarajevu sam najmanje tri puta godišnje, posjećujem punicu (97), volim ljude u gradu, oni su ti koji čine grad. Sviđa mi se lagani progres koji vidim u gradu, nova sarajevska pruga i tramvaji", veli Offermann.

Maja - Amra Serdarević i Dr. Edmond Offermann
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Maja - Amra Serdarević i Dr. Edmond Offermann

Nuklearna fizičarka Maja - Amra Serdarević prati naš razgovor, pitamo koliko im značene doživotne kartice za korištenje Trebevićke žičare koje im je uručio JP Sarajevo.

"Kad god dođem s Eddyjem na žičaru, pokažem svoju bosansku ličnu kartu i platim cijenu karte koja je namijenjena Sarajkama i Sarajlijama, onda oni pitaju ima li on ličnu kartu. Odbijam da platim kartu za njega kao da je turista, pa kažem: 'Znate li ko je ovo' i onda ga prepoznaju. Drago mi je da sad više ne moram objašnjavati. Inače, Eddy nikad to tako ne bi radio i objašnjavao, on bi platio, ali ja...", govori uz osmijeh Maja - Amra Serdarević za portal Radiosarajevo.ba.

Dr. Edmond Offermann
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dr. Edmond Offermann

Dodajmo i da Offermann finansijski pomaže usavršavanje uposlenika i studenata Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta na CERN-u i drugim renomiranim naučno-istraživačkim centrima te je jedan od inicijatora potpisivanja Sporazuma o saradnji između CERN-a i Univerziteta u Sarajevu, koji je potpisan 2020. godine.

Za svoju velikodušnost dr. Edmond Offermann je nagrađen priznanjem Počasni građanin Grada Sarajeva, ali je tada istakao: "Za mene su najveće nagrade prijatelji koje sam ovdje upoznao i uspomene koje u Sarajevu stvaram sa svojom porodicom".

Upravo ove njegove riječi uklesane su na tabli koja se nalazi na stanici Trebevićke žičare.

Također, Univerzitet u Sarajevu u decembru 2022. godine dodijelio je doktoru Offermannu Počasni doktorat UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije