Josip Broz Tito: Ne dozvolite da vam dolaze iz Beograda i Zagreba, da razbijaju Bosnu

Radiosarajevo.ba
Josip Broz Tito: Ne dozvolite da vam dolaze iz Beograda i Zagreba, da razbijaju Bosnu

Na današnji dan prije 39 godina umro je Josip Broz Tito.

Prisjetimo se kako je govorio o Bosni i Hercegovini.

"Ne dozvolite neprijatelju da on rovari među vama. Vaš najveći dobitak u ratu bio je da se spriječi ovdje unutrašnje širenje međunacionalnih sukoba. Ne dozvolite da se to ponovi. Ja sam odmah poslije rata išao iz Splita preko Širokog Brijega. Zaustavili su me i rekli stanite Tito mi nismo više ovdje što smo bili. Ljudi su osjetili da su u prošlosti bili na pogrešnom putu i da trebaju ići novim putem. Ne dozvolite da se vraćaju na stari put", rekao je Tito.

"Imate ovdje više nacionalnosti. Srbi, Muslimani, Hrvati... Ne dozvolite da vam dolaze iz vana, ne iz inostranstva, nego iz naših drugih krajeva. Bilo iz Zagreba, bilo iz Beograda. Pojedinci da ovdje mute i da razbijaju jedinstvo. Potekli su potoci krvi za to bratstvo i jedinstvo. Mi smo došli sa brigadama u Bosnu i sa parolama bratstva i jedinstva. Mi smo tada na dnu Drine vidjeli trupla i leševe poklanog muslimanskog življa. Mi smo spriječili svojim prisustvom da se to dalje dešava", govori između ostalog Tito u videoprilogu koji je nastao 1971. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije