Ispovijest spikera koji je Jugoslaviji saopćio najtežu vijest: Umro je drug Tito...

Radiosarajevo.ba
Ispovijest spikera koji je Jugoslaviji saopćio najtežu vijest: Umro je drug Tito...
Foto: Screenshot / Miodrag Zdravković

Na današnji dan prije 39 godina preminuo je Josip Broz Tito, a tu vijest Jugoslaviji je saopćio spiker Miodrag Zdravković.

"Umro je drug Tito... To su večeras priopćili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije... Uskoro ćemo emitirati izvještaj sa sjednice Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", rekao je Zdravković tog 4. maja 1980. godine nešto iza 19 sati.

Zdravković je za RTV reviju 1980. godine opisao kako se osjećao kada je dobio taj nimalo lagan zadatak.

"Četrnaestog februara rečeno mi je da se ne udaljavam iz Beograda i da stalno budem u vezi s televizijom, sa svojom redakcijom. Niko mi nije rekao zbog čega, to sam naslutio čitajući priopćenje doktora o zdravstvenom stanju predsjednika", prisjetio se.

"Negdje sredinom marta moji urednici u redakciji su mi prešutno stavili do znanja za kakav sam težak zadatak određen", rekao je i dodao:

"Prisiljavao sam sebe da rasuđujem kao novinar, profesionalac, ali sam bio duboko potresen. Zamišljao sam kako će to izgledati. Hrabrio sam sebe da ću, s obzirom na svoje iskustvo, moći to uraditi na profesionalni i dostojanstveni način. To se od mene zahtijevalo i očekivalo. A kako - to nisam znao. Riječi koje bi trebalo izgovoriti nisam se usuđivao čak reći ni u sebi. I opet sam misli odlagao: to se ipak neće dogoditi."

"Ne sjećam se trenutka ni točnog vremena kada sam dobio priopćenje koje sam trebao pročitati. U hodniku koji vodi prema studiju doživio sam još jedno iznenađenje. Tu je već bila filmska ekipa koja je snimala taj moj dolazak i to me nekako presjeklo. Na onu punu mjeru odgovornosti i koncentracije koju sam imao, to je još nešto dodalo, ne znam točno što, ali osjećao sam da je najveća kriza na pomolu", kazao je.

"Znam da sam nekako ušao u studio, sjeo i da sam bio strahovito zadihan, kao da sam trčao kilometrima. Prišao mi je Milan Vukos, naš generalni direktor, da još jednom pogleda tekst i rekao mi da dopišem treću rečenicu, ono 'uskoro ćemo'. Automatski sam počeo pisati ono što diktira i najednom zastao - za trenutak se nisam mogao sjetiti kako se službeno zove naša zemlja... Sve su to bili djelići sekunde, a meni tako dugi", opisao je spiker.

"Kako sam taj tekst pročitao, ne znam. Svjestan sam samo da sam u jednom trenutku zastao kod neke riječi, ali sam nekako pročitao sve do kraja...", rekao je Zdravković.

Miodrag Zdravković preminuo je 11. maja 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije