FOTO: Jovanka Broz sahranjena uz pjesmu 'Bela ćao', bez vjerskih i ideoloških obilježja

Radiosarajevo.ba
FOTO: Jovanka Broz sahranjena uz pjesmu 'Bela ćao', bez vjerskih i ideoloških obilježja
/ Foto: Anadoly Agency

Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, sahranjena je u grobno mjesto u Kući cveća, sa lijeve strane grobnice u kojoj počiva njen suprug.

Nikakve trobojke, ni jugoslovenske, ni srpske, nije bilo na kovčegu  jer, kako kažu u odboru za sahranu, Jovanka nije imala državnu funkciju. Počasnu stražu i plotun zaslužila je kao potpukovnica JNA i nositeljica partizanske spomenice 1941.

Prema njenoj i želji njene porodice, nije bilo ni opijela.

Na mermernu bijelu ploču položenu na grobno mjesto uklesano je: “Jovanka Broz 1924-2013”, bez ikakvih vjerskih i ideoloških obilježja, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Na ploči se nalazi samo jedan vijenac koji je donijela njena porodica. Svi ostali polažu po jednu ružu, kako grob ne bi bio pretrpan.

Samom činu sahrane, spuštanju lijesa u grob, prisustvovali su samo ministri u Vladi Srbije i članovi porodice Jovanke Broz, dok će novinarima i građanima Kuća cveća biti dostupna tek nakon obavljanja sahrane. 

Kovčeg s tijelom Jovanke Broz spušten je u grob uz taktove pesme "Bela ćao", što je bila njena posljednja želja. 

 

Po polaganju ploče, počasnu stražu od Garde Vojske Srbije preuzeli su njeni saborci iz Šeste ličke divizije. Prethodno su se od nje govorima oprostili premijer Srbije Ivica Dačić, predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević i predstavnik porodice Gorana Aleksića, sestrića Jovanke Broz.

Sahrani su prisustvovali članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici stranih delegacija, kao i više hiljada građana koji su došli iz svih država nekadašnje SFRJ. Policija procjenjuje da sahrani prisustvovalo 10.000 ljudi.

Jovanka Broz, posle duge i teške bolesti, umrla je 20. oktobra, u Kliničkom centru u Beogradu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije