Nedoumice u vezi prijevoza: Važe li kuponi, smije li se stajati, držati za rukohvat?

B. T.
Nedoumice u vezi prijevoza: Važe li kuponi, smije li se stajati, držati za rukohvat?
Foto: Dž. K. / Sarajlije pod maskama

Danas u popodnevnim satima u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo bit će održan sastanak na kojem će biti jasno definirano na koji način će se odvijati javni gradski saobraćaj u KS, a nakon a što je jučer donijeta odluka o ublažavanju mjera u Federaciji BiH, među kojima je i ponovna uspostava prijevoza. 

Rečeno je to za Radiosarajevo.ba u GRAS-u, u u kojem još nemaju tačnu jasnu sliku o tome kako će vršiti prijevoz putnika, kako će se tretirati korištenje mjesečnih kupona...

gras_fena.jpg - undefined

Foto: Fena : gras_fena.jpg

Kompanija Centrotrans će od petka, 15.maja, nakon skoro dva mjeseca, ponovno uspostaviti javni gradski, prigradski i međugradski prijevoz.Potvrđeno nam je tou ovoj kompaniji. 

"Obzirom na navedenu situaciju već su poduzete mjere kojima je cilj da se zaštite putnici ali i uposlenici Centrotransa. Tako je, na većini gradskih autobusa gdje je veći promet putnika, ugrađena adekvatna zaštita voznog osoblja, na ulaze u autobuse postavljeni su dozatori sa dezinfekcijskim sredstvima, a napravljen je i poseban plan čišćenja i dezinfekcije svih vozila tokom dana", objašnjavaju u Centotransu.

Pored svega navedenog, bit će primjenjivanje odluke Federalnog štaba civilne zaštite FBiH, te će svi putnici i vozno osoblje morati nositi ličnu zaštitnu opremu, u autobusima je obavezan fizički razmak, a putnici će sjediti na svakom drugom sjedištu, što će biti i obilježeno.

Na ulazu u autobuse bit će postavljene obavijesti o higijenskim mjerama i ograničenjima, a kako bi sve funkcionisalo na najbolji mogući način u većini vozila bit će angažovani kondukteri koji će voditi računa o pridržavanju mjera.

"Posebno preporučujemo putnicima da u cilju što manjeg kontakta koriste mogućnost plaćanja putem elektronskih kartica, kao i dopune istih, a više informacija putnici mogu dobiti putem besplatne CentroCard mobilne aplikacije", objašnjavaju u kompaniji.

Centrotrans - undefined

Foto: Centrotrans: Centrotrans

Rad javnog linijskog prijevoza putnika će se organizovati postupno u fazama, a sve u skladu sa epidemiološkom situacijom, te će u prvoj fazi biti reduciran i prilagođen trenutnim uslovima.

"Dakle, bit će pokrivene sve linije na kojima saobraća Centrotrans ali u smanjenom kapacitetu.Prateći povoljnu epidemiološku situaciju povećavat će se i broj polazaka odnosno broj angažovanih autobusa, objašnjavaju u Centotransu. 

Upravo iz tog razloga apeluju na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Podsjetimo, jučer je na vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite odlučeno da od 15. maja bude dozvoljen rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prevozu na području Federacije BiH uz posebne epidemiološke mjere.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, propisao je preporuke koje se odnose na ovu oblast. Između ostalog,  u njima je navedeno da se pažnja treba posvetiti higijeni i dezinfekciji, da vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa, da dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, da treba postojati fizički razmak od najmanje metar...

"Preporučuje se postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), ako to nije moguće, prvi red sjedala iza vozača ne smije se koristiti za prevoz putnika. Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje koristite prozračivanje unutrašnjosti autobusa ventilacijom.Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tokom vožnje otvorite prozore.", navodi se, između ostalog. 

Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak, odnosno jedno prazno sjedište) između njih. Mjesta koja se ne koriste treba označiti trakom ili znakom upozorenja.

"Preporučujemo da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila", navedeno je.

Preporučuje je i pojačano prisustvo revizora u vozilima, u javnom gradskom prevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije